Menü

Személyes és családi költségvetés okostelefonon

Ön is szereti precízen vezetni a bevételeket és kiadásokat, bevételi forrásokat, valamint hogy mire költött az adott hónapban? Ma már szerencsére kiváló okostelefon-alkalmazások érhetőek el erre a célra. Ez mindig kéznél van, így biztosított, hogy ne maradjon el egy-egy tétel felvezetése.

Aki korábban füzetben, vagy Excel-táblában vezette a családi költségvetést, annak bizonyára könnyebbség lesz egy ilyen applikáció. De ha csak most szeretne tudatosabbá válni, ami a pénzügyeit illeti, úgy szintén itt a lehetőség: mondhatni, hogy szinte még szórakoztató időtöltésnek is beillik ezeknek az alkalmazásoknak a használata.

Három, Androidos készülékekre letöltött applikációt teszteltünk ingyenesen, íme az eredmény:

1.Tárcáim

Alapprogramnak számít a költségvetési alkalmazások között. Sajnos hiányzik az egyik legfontosabb alkatrésze, de ezt leszámítva nagyon kellemes a használata. A legjobb benne, hogy több pénztárcát is kezel, így egy applikáción belül a teljes család költségvetését láthatjuk, valamint a különböző megtakarításokat, malacperselyeket is. Szerencsére többféle valutát is képes egyszerre kezelni. A használata azért szórakoztató, mert rengeteg kategóriát hozhatunk létre, hogy mire költünk, és kategórián belül még különböző alkategóriákat is kialakíthatunk. Nagyon sok kis ikon közül választhatunk, így mind a fő-, mind az alkategóriáknak külön grafikai jele lehet. A hátránya, hogy kimutatásokban nem igazán erős az applikáció, így az ingyenes verzió legalábbis nem mutatja, hogy mely költségsoron mennyit költöttünk. Ha viszont letöltjük a fizetős verziót (kb. 650 Ft), akkor pótolja ezt a hiányosságot, és akár összegszerűen, akár százalékosan is kimutatja, hogy mire menyit fizettünk ki az adott időszakban. Olyan elemet viszont nem találtunk benne, amelynek segítségével beállíthatjuk, hogy milyen költségsorra mennyi havi keretet szánunk, ez igazán hiányzik.

2.Koin

A magyar fejlesztésű alkalmazás legnagyobb előnye, hogy kiváló grafikával rendelkezik: kellemes színek, három dimenziós látványelemek tarkítják a használatát. Ez már ingyenes verzióban is képes költségvetést kezelni, ami azt jelenti, hogy beállíthatjuk, mely költségsorra mennyi havi összeget tervezünk. Láthatjuk azt is, hogy milyen soron mennyit költöttünk, akár összegszerűen, akár százalékosan. Sajnálatos módon azonban nem kezel külön pénztárcákat az applikáció, így a használata „egy emberes”, ráadásul nehézkes vele megtakarítást kezelni, ha pl. malacpersely kategóriát hozunk létre, azt kiadásként kezeli – hiszen kivezettük az adott összeget a pénztárcánkból. Sajnos a költségkategória is kevés, és nehéz őket kezelni. Ennek ellenére nagyon közkedvelt ez az alkalmazás a felhasználók körében, így érdemes próbálkozni vele.

3.Költségvetés

A kevésbé fantáziadús elnevezésű költségvetés alkalmazás használata olyan, mint a neve is: egyszerű, de nagyjából tudja, amit tudnia kell. Sajnos csak egy hónapig élvezhetjük és próbálgathatjuk ingyenesen, utána már fizetni kell érte (az ára kb. 800 Ft). A grafikája a Windows telefonok menüjére emlékeztető grid-es rendszerű. A szemnek kevésbé kellemes, de egy helyen megtalálható minden, amire szükség lehet. Sajnálatos módon nem tud többféle valutát kezelni. Több számlát azonban igen, sőt még éves rendszeres bevételt és kiadást is beállíthatunk. Így azt is láthatjuk a kimutatások között, hogy az adott évben még mennyi fix bevétel és kiadás várható. A különböző költségsorokhoz keretösszeget állíthatunk be, egy csúszkán jelzi, hogy ebből eddig mennyit költöttünk – sajnos a Koinnál sokkalta egyszerűbb grafikával. Igazán hasznos, hogy még beépített számológépet is találunk az applikációban. Sokféle jelentést, grafikont tudunk megnézni a költségvetésünkkel kapcsolatosan, különböző összefoglalókat kérhetünk a bevételekről és kiadásokról, így igazán precíz költségvezetést tesz lehetővé. Megtudhatjuk például, hogy mennyit költöttünk napi, heti, havi, és éves szinten a bevételeinkhez képest. Sőt még felvihetjük a beérkezett csekkeket is a befizetési határidővel együtt, így láthatjuk, melyek a közelgő lejáratúak. Létrehozhatunk különböző költségkategóriákat, sok közülük már eleve adott az alkalmazás letöltésével (de ezek akár törölhetőek is). Viszont a költségsorokhoz kapcsolódó ikonok kezdetlegesek, és viszonylag kevés van belőlük. Például nem találtunk a piperekiadáshoz passzoló ikont, de Apple ikont igen… Talán hétköznapibb dolog pedig piperetermékekre költeni, de nyilván az alkalmazás fejlesztői máshogy voltak ezzel.

Összességében elmondhatjuk, hogy mindegyik applikációnak van előnye, de a legjobb az lenne, ha a hármat összegyúrhatnánk egy applikációba: a Koin grafikájával, a Tárcáim tárcakezelésével és ikonjaival, és a Költségvetés tudásával. De azért így is jól használható mindegyik, és még akár fizetni is érdemes értük. Szerencsére mindegyik alkalmazás jelszóval védhető, így senki sem tud hozzáférni a privát pénzügyi információinkhoz. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.