Menü

Vajon mennyire javítja majd a közlekedési morált a szupertraffipax?

Már teszteli a rendőrség az új szupertraffipaxokat, amelyek a sebesség-túllépésen kívül rengeteg más közlekedési tényezőt képes lesz vizsgálni. Vajon csökken majd a balesetek száma, és javul a közlekedési morál az új típusú ellenőrzések következtében, vagy inkább bosszantó túlszabályozásról van szó? Nehéz kérdés.

Az új eszközök nemcsak a gépjárművek sebességének hajszálpontos mérésére lesznek képesek, hanem olyan információkat is eljuttatnak az ellenőrzőkhöz, minthogy bekapcsoltuk-e a biztonsági övet, áthajtottunk-e a záróvonalon, sárga és piros lámpán, telefonálunk-e vezetés közben. Egyszerre aggasztó és örömteli ez a hír.

Sokan bizakodóak: az új készülékek talán segítenek, hogy a lazán-vagányul autózók egy kicsit jobban odafigyeljenek és kevesebb szabálytalanságot, merészséget kövessenek el. Másrészt félelem-keltő a szituáció, hiszen bárkivel előfordulhat, hogy nem indexel, amikor érzékeli, hogy körülötte senki sem közlekedik, vagy hogy valamivel gyorsabban hajt a kelleténél. Lássuk be, a hazai útviszonyok nem segítik a sofőrök helyzetét: a rossz útviszonyok, kátyúk, lassan lekezelt időjárási körülmények mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy magára a szabályszerű és pontos közlekedésre kevesebb figyelem jusson.

Többen arra hivatkoznak, hogy a szomszédos Ausztriában például már azért is helyszíni bírság jár, ha 1-2 km/h-val túllépik a lakott területen belüli 50-es korlátozást. Így az ottani közlekedési kultúrába beépült, hogy általában hajszálpontosan, a sebességkorlátozást betartva közlekedjenek. Valamilyen ehhez hasonló javulást várnak Magyarországon is az új szupermasinák használatát követően. Csakhogy nyugati társainknál sokkal jobbak az útviszonyok, és jóval több az olyan gépkocsi, amelyben beépített tempomat (azaz sebességszabályozó) segíti az egyenletes tempójú és meghatározott sebesség szerinti közlekedést.

A vizsgálatok alapján nemcsak az ellenőrzések gyakorisága és szigorúsága befolyásolja a közlekedési morált az adott országban, hanem még sok más tényező, úgymint az adott nép vérmérséklete és általános kultúrája, a közlekedési szabályok ésszerűsége, valamint az útviszonyok, a gépjárművek minősége és a többi közlekedő reakciója is.

Bízzunk benne, hogy a büntetések szaporodása mellett fejlődőképesek a magyar autósok, és valóban csökken a balesetek, balesethelyzetek száma. Azért jó lenne, ha a gépi ellenőrzés mellett valahogy vizsgálni és szankcionálni tudnák a legveszélyesebb helyzeteket is, például ami a beláthatatlan helyeken történő előzéseket illeti. 

Fotó:
pixabay.com

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.