Menü

„Korhatár nélkül”

  • Dátum: 2015.02.24., 09:06

Annak érdekében, hogy megóvjuk gyermekeinket az erőszakos filmek és videojátékok negatív hatásaitól, elsősorban azt kell megértenünk, hogy hogyan befolyásolják ezek a gyerekek viselkedését.

Először is le kell szögezni, hogy a képernyőn látott erőszak önmagában nem feltétlenül teszi a gyerekek viselkedését agresszívvá. Ugyanakkor az tény, hogy az erőszakos képek, filmjelenetek sok esetben felzaklatják, bizonytalanná teszik a gyerekeket, és egyfajta stresszhatást gyakorolnak rájuk.

Kutatások szerint legtöbbször nem is a képek konkrét tartalma jelent veszélyt a gyerekek fejlődésére nézve, hanem azok az érzelmek, melyeket kiváltanak a gyerekekből, s melyek nem kerülnek kifejezésre, illetve feldolgozásra.

Ezért bár közhelyesnek tűnhet, mégis értékes tanácsnak bizonyul, az a vélemény mely szerint a tiltás helyett inkább igyekezzünk valóban együtt nézni tévét gyermekünkkel. És ne csak együtt nézzük, hanem mi magunk is fejezzük ki érzelmeinket, melyeket a filmjelenetek váltanak ki belőlünk, így a gyereknek is könnyebb lesz feldolgozni és megfelelően értékelni a látottakat.

Próbáljuk persze szelektálni, hogy gyermekünk milyen típusú filmeket, műsorokat nézhet meg, de fokozatosan hagyni kell, hogy a képernyőn keresztül találkozzon az erőszak megnyilvánulásaival is. Ugyanakkor ne hagyjuk őt egyedül ebben a megismerési folyamatban. Hiszen az agresszív, erőszakos filmek, műsorok hatása a történet megértésétől függ, és ezt ajánlatos a szülőnek irányítania, hogy a gyerekekben kialakuló negatív érzelmek tartósan ne nyomasszák őket.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.