Menü

„Korhatár nélkül”

  • Dátum: 2015.02.24., 09:06

Annak érdekében, hogy megóvjuk gyermekeinket az erőszakos filmek és videojátékok negatív hatásaitól, elsősorban azt kell megértenünk, hogy hogyan befolyásolják ezek a gyerekek viselkedését.

Először is le kell szögezni, hogy a képernyőn látott erőszak önmagában nem feltétlenül teszi a gyerekek viselkedését agresszívvá. Ugyanakkor az tény, hogy az erőszakos képek, filmjelenetek sok esetben felzaklatják, bizonytalanná teszik a gyerekeket, és egyfajta stresszhatást gyakorolnak rájuk.

Kutatások szerint legtöbbször nem is a képek konkrét tartalma jelent veszélyt a gyerekek fejlődésére nézve, hanem azok az érzelmek, melyeket kiváltanak a gyerekekből, s melyek nem kerülnek kifejezésre, illetve feldolgozásra.

Ezért bár közhelyesnek tűnhet, mégis értékes tanácsnak bizonyul, az a vélemény mely szerint a tiltás helyett inkább igyekezzünk valóban együtt nézni tévét gyermekünkkel. És ne csak együtt nézzük, hanem mi magunk is fejezzük ki érzelmeinket, melyeket a filmjelenetek váltanak ki belőlünk, így a gyereknek is könnyebb lesz feldolgozni és megfelelően értékelni a látottakat.

Próbáljuk persze szelektálni, hogy gyermekünk milyen típusú filmeket, műsorokat nézhet meg, de fokozatosan hagyni kell, hogy a képernyőn keresztül találkozzon az erőszak megnyilvánulásaival is. Ugyanakkor ne hagyjuk őt egyedül ebben a megismerési folyamatban. Hiszen az agresszív, erőszakos filmek, műsorok hatása a történet megértésétől függ, és ezt ajánlatos a szülőnek irányítania, hogy a gyerekekben kialakuló negatív érzelmek tartósan ne nyomasszák őket.

Fotó:
pixabay.com

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!