Menü

„Korhatár nélkül”

  • Dátum: 2015.02.24., 09:06

Annak érdekében, hogy megóvjuk gyermekeinket az erőszakos filmek és videojátékok negatív hatásaitól, elsősorban azt kell megértenünk, hogy hogyan befolyásolják ezek a gyerekek viselkedését.

Először is le kell szögezni, hogy a képernyőn látott erőszak önmagában nem feltétlenül teszi a gyerekek viselkedését agresszívvá. Ugyanakkor az tény, hogy az erőszakos képek, filmjelenetek sok esetben felzaklatják, bizonytalanná teszik a gyerekeket, és egyfajta stresszhatást gyakorolnak rájuk.

Kutatások szerint legtöbbször nem is a képek konkrét tartalma jelent veszélyt a gyerekek fejlődésére nézve, hanem azok az érzelmek, melyeket kiváltanak a gyerekekből, s melyek nem kerülnek kifejezésre, illetve feldolgozásra.

Ezért bár közhelyesnek tűnhet, mégis értékes tanácsnak bizonyul, az a vélemény mely szerint a tiltás helyett inkább igyekezzünk valóban együtt nézni tévét gyermekünkkel. És ne csak együtt nézzük, hanem mi magunk is fejezzük ki érzelmeinket, melyeket a filmjelenetek váltanak ki belőlünk, így a gyereknek is könnyebb lesz feldolgozni és megfelelően értékelni a látottakat.

Próbáljuk persze szelektálni, hogy gyermekünk milyen típusú filmeket, műsorokat nézhet meg, de fokozatosan hagyni kell, hogy a képernyőn keresztül találkozzon az erőszak megnyilvánulásaival is. Ugyanakkor ne hagyjuk őt egyedül ebben a megismerési folyamatban. Hiszen az agresszív, erőszakos filmek, műsorok hatása a történet megértésétől függ, és ezt ajánlatos a szülőnek irányítania, hogy a gyerekekben kialakuló negatív érzelmek tartósan ne nyomasszák őket.

Fotó:
pixabay.com

Gyerekszáj- Avagy „Anya, tudtad, hogy apa is fiú?”

A gyerekkor minden szakaszának megvannak a maga szépségei, de a beszéddel ismerkedő kicsik aranyköpései hónapokig, sőt, akár évekig garantálják a napi szintű jókedvet és nevetést a családban.

Miért jó ha sportol a gyerek? Anyukák kispadon!

A mozgás fontossága vitathatatlan. Legyen felnőtt, vagy gyermek. Milyen előnyei vannak szinte bármilyen sportnak? A gyerekek és persze az anyukák számára! Nézzük például ha a család apraja-nagyja focirajongó...

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, de mit adhatunk a babának?

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Pókemberrel a traumatológián

Itt a farsangi mulatságok ideje, nincs ez másképp egy oviban sem. Természetesen nagy izgalommal várták tavaly is a gyerekeim a jeles napot. Már reggel mind jelmezt öltöttek és készülődtek a bulira, akkor még nem hittük, hogy aznap valami történni fog…