Menü

Olimpia Budapesten? Az első lépés megtörtént

Elképzelhető, hogy Budapest és Magyarország pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra. Legalábbis az első lépés megtörtént e terv felé. A MOB támogatja, most már csak az embereket kell meggyőzni. Vannak eszközök.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésén kinyilvánította: támogatja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének pályázatát, egyben javasolja a kormánynak, hogy a lehetőséget fontolja meg.

Egy esetleges magyar olimpia akkor került (újra) előtérbe, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette reformprogramját, amelynek a lényege az, hogy olcsóbb, normalizált, átlátható költségvetésű játékokat képzelnek el a jövőben. Szó mi szó, az utóbbi időben egyre jobban nőtt az „ötkarikás lufi”, azaz az olimpia olyan megaeseménnyé vált, amelyet csak a legnagyobbak, a leggazdagabbak képesek megrendezni. Emellett ez a jelenség a fenntartható, ésszerű fejlődésnek is ellent mondott, hiszen a létesítmények és az infrastruktúra jelentős része sok esetben hosszú távon egyáltalán nem szolgálta a helyieket, sőt inkább rontotta az adott térség helyzetét.

Az ígéretek szerint ennek vége. A jövő olimpiájára a tavaly év végén bejelentett reformcsomag konkrét elképzeléseket húzott rá. Nagyjából ez így néz ki: az infrastruktúra jobban illeszkedjen az adott térség életébe, a létesítmények egy része legye el, vagy visszabontható, illetve a játékok a megszokottnál több helyszínen is játszódhatnak.

Persze egy olimpia megrendezése még így is óriási dolog, költséges és nehéz feladat. Ha nincs megfelelő társadalmi támogatottság mögötte, nem is érdemes belevágni. A következő időszakban a pályázatot támogatók elkészítik a pontos megvalósítási tervet, amely tartalmazza majd, hogy az ötkarikás játékok a kiadások mellett milyen előnyökkel járhatnak az ország és a főváros számára.

A 2024-es olimpia pályázatát idén szeptember 15-ig kell beadni, a rendezőről 2017-ben döntenek. Eddig Boston és Roma jelezte szándékát, valamint egy németországi város is versenybe száll, rajtuk kívül még körülbelül féltucat helyszín gondolkodik a kandidáláson.

Fotó:
pixabay.com

A barátság hatása az egészségre

Családi környezetben lenni, barátságokat kötni annyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle. Nem azzal a céllal szerzünk barátokat, hogy jobb legyen az egészségünk, pedig akár ez is lehetne az oka. Mutatjuk, miért.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.