Menü

Olimpia Budapesten? Az első lépés megtörtént

Elképzelhető, hogy Budapest és Magyarország pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra. Legalábbis az első lépés megtörtént e terv felé. A MOB támogatja, most már csak az embereket kell meggyőzni. Vannak eszközök.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésén kinyilvánította: támogatja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének pályázatát, egyben javasolja a kormánynak, hogy a lehetőséget fontolja meg.

Egy esetleges magyar olimpia akkor került (újra) előtérbe, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette reformprogramját, amelynek a lényege az, hogy olcsóbb, normalizált, átlátható költségvetésű játékokat képzelnek el a jövőben. Szó mi szó, az utóbbi időben egyre jobban nőtt az „ötkarikás lufi”, azaz az olimpia olyan megaeseménnyé vált, amelyet csak a legnagyobbak, a leggazdagabbak képesek megrendezni. Emellett ez a jelenség a fenntartható, ésszerű fejlődésnek is ellent mondott, hiszen a létesítmények és az infrastruktúra jelentős része sok esetben hosszú távon egyáltalán nem szolgálta a helyieket, sőt inkább rontotta az adott térség helyzetét.

Az ígéretek szerint ennek vége. A jövő olimpiájára a tavaly év végén bejelentett reformcsomag konkrét elképzeléseket húzott rá. Nagyjából ez így néz ki: az infrastruktúra jobban illeszkedjen az adott térség életébe, a létesítmények egy része legye el, vagy visszabontható, illetve a játékok a megszokottnál több helyszínen is játszódhatnak.

Persze egy olimpia megrendezése még így is óriási dolog, költséges és nehéz feladat. Ha nincs megfelelő társadalmi támogatottság mögötte, nem is érdemes belevágni. A következő időszakban a pályázatot támogatók elkészítik a pontos megvalósítási tervet, amely tartalmazza majd, hogy az ötkarikás játékok a kiadások mellett milyen előnyökkel járhatnak az ország és a főváros számára.

A 2024-es olimpia pályázatát idén szeptember 15-ig kell beadni, a rendezőről 2017-ben döntenek. Eddig Boston és Roma jelezte szándékát, valamint egy németországi város is versenybe száll, rajtuk kívül még körülbelül féltucat helyszín gondolkodik a kandidáláson.

Fotó:
pixabay.com

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.

Miért olyan nehéz elkezdeni sportolni?

Mindnyájunk fejében él egy kép arról, hogyan festenénk, ha minden nap, órákat töltenénk sporttal. Sokan valóban ezt teszik, mások elkezdik és megunják. De mi az oka annak, hogy olyan nehéz rászánni magunkat az állandó testmozgásra?