Menü

Olimpia Budapesten? Az első lépés megtörtént

Elképzelhető, hogy Budapest és Magyarország pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra. Legalábbis az első lépés megtörtént e terv felé. A MOB támogatja, most már csak az embereket kell meggyőzni. Vannak eszközök.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésén kinyilvánította: támogatja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének pályázatát, egyben javasolja a kormánynak, hogy a lehetőséget fontolja meg.

Egy esetleges magyar olimpia akkor került (újra) előtérbe, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette reformprogramját, amelynek a lényege az, hogy olcsóbb, normalizált, átlátható költségvetésű játékokat képzelnek el a jövőben. Szó mi szó, az utóbbi időben egyre jobban nőtt az „ötkarikás lufi”, azaz az olimpia olyan megaeseménnyé vált, amelyet csak a legnagyobbak, a leggazdagabbak képesek megrendezni. Emellett ez a jelenség a fenntartható, ésszerű fejlődésnek is ellent mondott, hiszen a létesítmények és az infrastruktúra jelentős része sok esetben hosszú távon egyáltalán nem szolgálta a helyieket, sőt inkább rontotta az adott térség helyzetét.

Az ígéretek szerint ennek vége. A jövő olimpiájára a tavaly év végén bejelentett reformcsomag konkrét elképzeléseket húzott rá. Nagyjából ez így néz ki: az infrastruktúra jobban illeszkedjen az adott térség életébe, a létesítmények egy része legye el, vagy visszabontható, illetve a játékok a megszokottnál több helyszínen is játszódhatnak.

Persze egy olimpia megrendezése még így is óriási dolog, költséges és nehéz feladat. Ha nincs megfelelő társadalmi támogatottság mögötte, nem is érdemes belevágni. A következő időszakban a pályázatot támogatók elkészítik a pontos megvalósítási tervet, amely tartalmazza majd, hogy az ötkarikás játékok a kiadások mellett milyen előnyökkel járhatnak az ország és a főváros számára.

A 2024-es olimpia pályázatát idén szeptember 15-ig kell beadni, a rendezőről 2017-ben döntenek. Eddig Boston és Roma jelezte szándékát, valamint egy németországi város is versenybe száll, rajtuk kívül még körülbelül féltucat helyszín gondolkodik a kandidáláson.

Fotó:
pixabay.com

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Idén tényleg sportolni kezdek!

Hányszor fogadtunk meg ehhez hasonlókat, és hányszor adtuk fel már az első vagy a második héten?

Így viselkedj edzőteremben!

Kaptál edzéstervet, vettél edzőruházatot, van időd, kialakítottál egyfajta napirendet, esetleg társaságod is lett, - pár barátod vagy barátnőd, aki elkísér-, minden adott egy kiadós edzéshez, figyelsz a megfelelő étrendre, minden megvan! Vagy mégsem?

A foci a konyhában kezdődik?

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak, s egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is.

Spinning, az a bizonyos gyilkos mosoly

Ha szereted a kerékpározást, de a hűvös időben már nem merészkedsz ki a szabadba, netán túl unalmasnak tartod a szobabicikli tekerését egyedül, viszont minden vágyad, hogy formás lábaid legyenek? Akkor feltétlen ki kell próbálnod ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot! A következőkben elárulok pár érdekes dolgot róla, hátha kedved kapsz hozzá és végre nem csak gondolatban, hanem gyakorlatban is elindulsz az edzőterem felé.