Menü

Olimpia Budapesten? Az első lépés megtörtént

Elképzelhető, hogy Budapest és Magyarország pályázik a 2024-es ötkarikás játékokra. Legalábbis az első lépés megtörtént e terv felé. A MOB támogatja, most már csak az embereket kell meggyőzni. Vannak eszközök.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésén kinyilvánította: támogatja a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének pályázatát, egyben javasolja a kormánynak, hogy a lehetőséget fontolja meg.

Egy esetleges magyar olimpia akkor került (újra) előtérbe, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette reformprogramját, amelynek a lényege az, hogy olcsóbb, normalizált, átlátható költségvetésű játékokat képzelnek el a jövőben. Szó mi szó, az utóbbi időben egyre jobban nőtt az „ötkarikás lufi”, azaz az olimpia olyan megaeseménnyé vált, amelyet csak a legnagyobbak, a leggazdagabbak képesek megrendezni. Emellett ez a jelenség a fenntartható, ésszerű fejlődésnek is ellent mondott, hiszen a létesítmények és az infrastruktúra jelentős része sok esetben hosszú távon egyáltalán nem szolgálta a helyieket, sőt inkább rontotta az adott térség helyzetét.

Az ígéretek szerint ennek vége. A jövő olimpiájára a tavaly év végén bejelentett reformcsomag konkrét elképzeléseket húzott rá. Nagyjából ez így néz ki: az infrastruktúra jobban illeszkedjen az adott térség életébe, a létesítmények egy része legye el, vagy visszabontható, illetve a játékok a megszokottnál több helyszínen is játszódhatnak.

Persze egy olimpia megrendezése még így is óriási dolog, költséges és nehéz feladat. Ha nincs megfelelő társadalmi támogatottság mögötte, nem is érdemes belevágni. A következő időszakban a pályázatot támogatók elkészítik a pontos megvalósítási tervet, amely tartalmazza majd, hogy az ötkarikás játékok a kiadások mellett milyen előnyökkel járhatnak az ország és a főváros számára.

A 2024-es olimpia pályázatát idén szeptember 15-ig kell beadni, a rendezőről 2017-ben döntenek. Eddig Boston és Roma jelezte szándékát, valamint egy németországi város is versenybe száll, rajtuk kívül még körülbelül féltucat helyszín gondolkodik a kandidáláson.

Fotó:
pixabay.com

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Mit sportoljak? – III. A futás

Mostanában a futás reneszánszát éli, de még mindig vannak, akik nehezen szánják rá magukat. Pedig, az egyik legrugalmasabban űzhető testmozgás.

Mit sportoljak? – II. Jóga

Bár a jóga egyesek szerint csak pihenés, nem sport, mégis megdolgoztat annyi izomcsoportot, mint egy aerobik edzés. A testi egészség mellett, pedig a lelki egészségre is rendkívül jó hatással van.

Fáj és befeszült? Ezért nagyon jók a vény nélküli izomlazító krémek

Az izomfájdalom vagy mozgásszervi fájdalom a mozgás kerüléséhez, rossz tartáshoz, ami aztán még erősebb fájdalomhoz vezet. Egy hatékony izomlazító krém ezért nem csak gyors enyhülést hoz, de a hosszabb távú problémák megelőzésében is a segítségedre lesz.

Félmaraton fél lábbal – avagy „Mi a fenét keresek én itt?”

"Bárki, aki fut, megelőzi azt, aki gyalogol és bárki, aki gyalogol, megelőzi azt, aki üldögél."