Menü

Lejárt a türelmi időszak

Éppen egy évvel ezelőtt jött ki az a jó hír, amelynek most van itt a végleges eredménye. A transzzsírsavak háttérbe szorítása elkezdődött, és folytatódik

Tavaly februárban adták ki azt a rendeletet, amely szigorúan szabályozta a transzzsírok még megengedhető arányát az élelmiszerekben. Ez azt jelentette, hogy jó pár terméknek kell eltűnnie a boltok polcairól, legalábbis az adott formában mindenképpen. Az egyéves türelmi időszak most járt le, a rendeletnek eddig is volt igazi, kézzelfogható eredménye, de a végső célt most érte el a határozat.

A rendelet egészen pontosan arról szól, hogy 2014. február 18-tól tilos olyan élelmiszert forgalmazni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a két grammot.

Sajnos eddig rengeteg termék nem felelt meg ennek a kritériumnak, de ugye mostantól ez tilos. 2015. február 18-tól pedig a már legyártott áruk türelmi ideje is lejárt.

A rendelet egyébként elsősorban az édességeket érinti, azért, mert a szóban forgó transzzsírsavak hagyományos (és olcsó) cukrászati alapanyagnak számítanak. Kekszek, kakaóporok, sütemények fajtái tűntek így el, vagy változtak meg. A rendelet nem vonatkozik az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra.

A szabályozás célja a szív és érrendszeri megbetegedések és az azokból eredő halálozások számának visszaszorítása.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!