Menü

A „kockahas” „titka”

  • Dátum: 2015.03.10., 15:24

Érthető, hogy a testedzésbe kezdők jelentős részének miért éppen a hasizom a szívügye. Általában épp ezzel a tájékkal a legelégedetlenebbek az emberek, emellett az úgynevezett „kockahas” mindenki számára vonzó dolog.

A „kockahas” mindenki számára vonzó dolog, de az emberek jelentős része sajnos alaposan el van tévedve ebben a témában. Ennek az egyik oka az, hogy általában nem vagyunk elég tájékozottak testünk felépítését, működését illetően, a másik viszont rajtunk kívül álló tényező. A különböző „fogyasztó” termékek, edzőgépek és más kütyük reklámjai sajnos leegyszerűsítik a dolgot, s úgy állítják be az izmos hasat, mintha az egyik napról a másikra, egyetlen gyakorlattól alakul ki. Pedig ez távolról sem igaz.

Nem kell(ene) orvostanhallgatónak, testnevelőtanárnak, vagy személyi edzőnek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, a hastájékon lévő zsírréteg és az alatta elhelyezkedő izomfajták külön kezelést igényelnek. A táplálkozással most külön nem foglalkoznánk, de meg kell jegyezni, hogy minden ott kezdődik, illetve az edzés is csak úgy hatékony, ha betartjuk a különböző szabályokat a konyhában.

A hasizmok erősítésére számos gyakorlat áll rendelkezésre. Mindenképpen érdemes több fajtát is elsajátítani (lehetőleg olyan emberrel, aki meg tudja mutatni a helyes mozdulatot) és művelni, hiszen úgy tudunk a leginkább hatni a területre, ha minden részét átmozgatjuk.

Sokan abba a hibába esnek, hogy keményen ráállnak egy-egy gyakorlatra, nem kapnak gyors visszajelzést (eredményt) és emiatt hamar fel is adják.

A komplexitáson van a hangsúly, s ebbe az is beletartozik, hogy a hastájéki zsírréteget is vékonyítjuk. Valljuk be, a legtöbb embernek bőven van mit hasból leadnia, erre pedig a kardió edzések a megfelelőek. A jó hír az, hogy ezek segítségével változatosabbá tehetjük a hasizom erősítő tréningeket, amelyek előtt és után is bátran iktathatunk be futást, biciklizést, vagy bármilyen más gyakorlatot.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.