Menü

A legveszélyesebb időszak

Tél vége van, így ebben az időszakban még inkább oda kell figyelnünk egészségünkre, szervezetünk ugyanis ilyenkor a legvédtelenebb.

Nem véletlenül csapnak le a különböző járványok hatékonyan ebben az időszakban, tél vége van, most már hónapok óta szegényesebben, kevesebb értékes ásványi anyagot és vitamint bevíve táplálkozunk. Kevesebbet mozgunk, kevés nap ér minket. Szervezetünk ilyenkor a legvédtelenebb.

Attól még, hogy ez igaz, nekünk is lehet beleszólásunk a dologba, azaz tudatos táplálkozással és különböző kiegészítőkkel segíthetünk immunrendszerünknek. Megéri!

Itt van például a D-vitamin, amely egyáltalán nem olyan népszerű, mint C, viszont nagyon fontos. Sajnos jellemző, hogy az emberek jelentős része egyáltalán nem foglalkozik a D-vitamin pótlásával, pedig a tél végén és tavasz elején erre mindenképpen szükség volna. Hiszen a D-vitamin hiánya a kisebb betegségek mellett akár a komolyabb egészségügyi problémák kockázatát is növelheti.

Ha nincs meg a megfelelő napsütés, márpedig nincs, akkor csakis a táplálkozással tudunk javítani a dolgon. Többek között a májban, a különböző halakban, olajos halakban, vagy más halas termékekben, a tojásban, gombákban és tejben találunk D-vitamint, de az élelmiszereket sok esetben érdemes kiegészíteni speciális készítményekkel.

A D-vitamin már kezdetektől nagyon fontos, a magzat és a csecsemők fejlődésében is kiemelkedő szerepet tölt be.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!