Menü

Vegyük komolyan a játékszenvedélyt!

Mivel hazánkban már csak korlátozott helyszínen lehet hozzáférni a játékgépekhez, a játékszenvedélyről azóta kevesebb szó esik. Pedig a probléma még mindig fennáll, hiszen a szerencsejátékok, valamint az internetes kaszinók virágkorukat élik. Ez a függőség pedig ugyanolyan komoly következményekkel jár, mint például az alkoholizmus.

Mivel a játékszenvedély kevésbé ismert betegség, sokan nem ismerik fel időben a problémát, csak akkor, amikor már veszélybe került a család likviditása, valamint visszavonhatatlanul megromlottak a családi kapcsolatok. Ráadásul sokkal könnyebb titokban tartani, legalábbis az anyagi problémákon túl.

Bár a játékfüggőknek valóban csökkent a tere azzal, hogy már nem lehet bármely vendéglátóegységben szerencsejáték-gépeket elhelyezni, a totó, lottó, kaparós sorsjegy, a fogadások ugyanúgy függőséget okozhatnak, az online játékhoz pedig még ki sem kell tenni otthonról a lábunkat.

Igen, nem véletlenül hívjuk ezt függőségnek, ugyanis a hatásmechanizmusa hasonló, mint a nikotin-, alkohol-, vagy drogfüggőségnek. Sok esetben ezek párhuzamosan is jelen lehetnek. A szenvedélybeteg ugyanolyan emészthetetlen vágyat érezhet vágya tárgya – ez esetben a játék iránt, ha pedig nem jut hozzá, akkor feszült és ingerült, vagy depresszív hangulatú lesz. A kontrollvesztés szintén ugyanúgy jellemző: nem számít már neki, hogy kinek a pénzét játssza el, mire volt félretéve a nevezett összeg, vagy hogy milyen feszültséget jelent a családban ez a probléma. Hiszen az adott pillanatban, amikor játszani kezd, meg van róla győződve, hogy most majd minden megváltozik, minden jóra fordul, és hatalmas összeggel a zsebében távozik. De ha éppen nyer is, akkor nem tud megállni, és még több nyereményre vágyik. Egyszerűen el sem jut hozzá az a gondolat, hogy mennyire kicsi az esélye az újbóli nyerésnek. És bár a játékot követően lehet, hogy megbánja a tettét, és lelkiismeret-furdalást érez, idővel újra szüksége van a játék által kiváltott izgalomra és reményre. Ráadásul minél inkább az anyagi csőd szélén áll a játékszenvedély miatt, annál inkább nem lát más kiutat a pénzügyi helyzet rendezésére. Fontos tudni: a játékszenvedély ötször gyakoribb a férfiak esetében.

A játékszenvedély kezelése igen összetett, azonban a felismerés az első lépés. Csakhogy sok esetben a szenvedélybeteg mindezt egyszerű időtöltésnek, hobbinak, kedvtelésnek gondolja, és nincs tisztában a függőségével. Így minden esetben a legfontosabb pont, ha a játékszenvedéllyel küzdő beismeri a helyzetet. Ezt követően egyéni és csoportos, valamint gyógyszeres kezelés jöhet szóba. Fontos azonban tudni, hogy a játékszenvedély gyógyszerrel önmagában nem gyógyítható, az antidepresszánsok csak kiegészítő megoldást nyújthatnak. A pszichoterápia során mind az egyént, mind a családi helyzetet kezelni kell általában. A csoportos terápia pedig hasonlít az anonim alkohol- és drogcsoportokhoz, amelyek rendszeres gyűlést tartanak. Vagy szóba jöhet még az intézményi kezelés, ezzel foglalkozik például a Nyírő Gyula Kórház Minnesota részlege. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.