Menü

Kellemetlen, „örökre szóló” betegség

Rendkívül kellemetlen panaszokkal járó fertőzés, a higiénia mind a továbbterjedés megakadályozása szempontjából, mind a betegség súlyosbodásának megelőzése szempontjából fontos.

Az ajakherpesz nemcsak tünetei miatt nagyon kellemetlen betegség, hanem amiatt is, hogy miután megfertőződtünk vele, a Herpesz vírus a gyógyulás után is szervezetünkben marad, és időről-időre kiújulnak a panaszok.

Sokféle okra vezethető vissza az ajakherpesz megjelenése, a vírussal történő megfertőzés után, újonnan sokszor valamilyen stresszhatásra jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Az immunrendszer legyengülése is felelőssé tehető az ajakherpesz kialakulásáért, de kiválthatják bizonyos ételek, illetve a vércukorszint ingadozása is.

A legkellemetlenebb a hólyagos, nedvedző szakasz, mind fájdalom mind esztétikai szempontból.  Fontos tudni, hogy a tünetek gyógyulása után (ami körülbelül 10-14 nap) is még fennállhat a fertőzés veszély, vagyis a panaszok enyhülésével sem feledkezünk meg a higiéniáról!

A kellemetlen viszkető, égető érzést helyileg, lidocain tartalmú krémekkel enyhíthetjük, a gyógyulásért pedig recept nélkül kapható, alfa-interferon tartalmú krémek használatával tehetünk. A szakértők továbbá az aciclovir tartamú készítményeket is ajánlják, melyek csökkentik a vírus szaporodását, lerövidítik a gyógyulási időt és még a fájdalmat is csökkentik. Természetesen az ajánlott készítmények használata csak akkor hatásos, ha már a tünetek kialakulásának korai szakaszában alkalmazzuk őket.

Az ajakherpesz kezelése, illetve a megfelelő higiénia fontos annak érdekében, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását, mivel a fertőzés akár vírusos agyhártya gyulladáshoz is vezethet.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.