Menü

Vége az olívaszüretnek – következhet a szépségápolás

  • Dátum: 2015.03.17., 13:31

A mediterrán vidékeken az októbertől februárig tartó időszak az olívabogyók betakarításának ideje. Az ott élők számára az élet minden területén nagy fontossággal bír ez az ízletes növény. Azonban az olíva nem csak ételként szolgálhatja az egészséges életet. Ez a kis bogyó a szépségápolásban is csodafegyver volt már az ókorban is, és napjaink csodás szépségű sztárjai is nagyra becsülik képességeit.

A mediterrán országok hangulatának elmaradhatatlan kelléke a világos szürke, göcsörtös olívafa, melyen a csodás ízű és egészséges olívabogyó terem. A fák a kisgazdaságok néhány tucatos csoportjaitól az óriásültetvények többezres tábláiig minden termesztési formában megjelennek, és a betakarításuk módja is legalább ennyire sokféle lehet. A kistermelők a mai napig hálót akasztanak a fa ágai alá és botokkal verik le a bogyókat, míg a nagyobb ültetvényeken a fasorok felett terpesztő szedőgépek gyűjtik be a terményt. Egy dolog azonban mindenütt megegyezik: a szüret októberben kezdődik a zöld bogyókkal, melyek íze markánsabb, ugyanakkor kevesebb olajat adnak, és februárban fejeződik be a teljesen beérett szemekkel. Így megy ez az ókortól napjainkig, hiszen az olíva termesztése szinte egyidős a mediterrán kultúrával.

Görögországban, Mezopotámiában és Egyiptomban is ódákat zengtek a csodás növény és a belőle sajtolt olaj emberi testre gyakorolt hatásairól. Az olíva valóban sokrétűen használható az egészség fenntartásában: szabályozza a koleszterinszintet, támogatja a csontok egészségét és az emésztőrendszer működését. Emellett javítja a látást, gyulladásgátló és antioxidáns hatású. De kiválóan használható a szépségiparban is, hiszen jótékony hatást gyakorol a bőrre és a hajra is. Nem véletlen, hogy a sztárvilágban is sokan esküsznek az olívaolajra vagy az abból készült natúrkozmetikumokra. Igen natúrkozmetikumokra, ugyanis az olíva jótékony hatásai már kész termékek formájában is elérhető a Dr. Organic Bioaktív extraszűz Olíva termékcsaládja jóvoltából. Ráadásul ezek a termékek extraszűz olívaolajat tartalmaznak, melynek hatóanyagtartalma lényegesen magasabb, mint az egyéb olívaolajoké, a bio termesztésnek köszönhető tisztaság pedig tovább növeli hatékonyságát. Ez az előállítás sajátosságai miatt van így, hiszen az extraszűz olajat egyszerű sajtolással nyerik a friss bogyókból, vagyis semmilyen más eljáráson nem megy keresztül. De nézzünk néhány példát, hogy mire is használhatóak ezek a termékek!

Gwyneth Paltrow számára sok gondot okoz a hosszútávú repülőutak bőrszárító hatása. Ilyen alkalmakkor a szépséges színésznő olívaolajjal hidratálja arcbőrét, hogy mindig puha és ragyogó legyen. Még ennél is tovább megy Miranda Kerr. A szupermodell anyukájától tanult egy praktikát haja és bőre ápolására. A csodaszer egy pakolás, mely olívából és citromléből készül és a lehető leghosszabb ideig kell fennhagyni. Hogy Miranda anyukájának milyen kitűnő érzéke van a szépségápoláshoz, az is bizonyítja, hogy a Dr. Organic Bioaktív extraszűz Olíva arcápoló maszkjában, test- és hajápoló szereiben is feltűnik a citrom, mint összetevő, de kiegészül kaolinnal, aloe verával, shea vajjal, kakaó vajjal, kakukkfűvel, köménnyel E-vitaminnal is. Talán a kedves mama is elcsodálkozna a hatáson. Mint ahogy Liv Tayler is kenhetne ilyen termékeket kiszáradt ajkaira, amit ma még extraszűz olívaolajjal keneget lefekvés előtt. Talán egyszerűbb lenne a kozmetikumai között keresnie a csodaszert, a konyha helyett. 

Forrás, fotó:
Napvándor Publishing

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!