Menü

Se túl magas, se túl alacsony

A párásítás jótékony hatása közismert, de az már kevésbé, hogy mikor és miért is lehet rá szükség. Egyébként az sem jó, ha túl magas az otthonunk páratartalma.

A párásítás lényege tulajdonképpen az, hogy elkerüljük a száraz levegő miatt kialakuló kellemetlen tüneteket: az orr- és szájnyálkahártya kiszáradását. Ilyen esetekben ugyanis zavart szenved a légúti öntisztulási rendszer, mely növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tehát ha otthonunkban túl alacsony a páratartalom, érdemes a klasszikus módszert bevetni, vagyis tegyünk egy tál vizet a fűtőtestre, ha ez nem segít, akkor érdemes beszerezni egy párásító készüléket.

Egészségünk megőrzése szempontjából tehát fontos szerepe lehet a párásításnak, de a túl magas páratartalommal is meggyűlhet a bajunk. A magas pártartalom hatására ugyanis elszaporodhatnak a különböző gombák és atkák, ráadásul megjelenhet a penész is, mely szintén negatív hatással lehet egészségünkre.

Általánosan elmondható, hogy egy felnőtt számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, de egyéneként eltérő lehet, hogy kinek, milyen a megfelelő pártartalom és hőmérséklet a lakásban.

Fotó:
pixabay.com

A közös vacsora fontosabb, mint gondolnánk

A közös vacsorák nem az evésről szólnak. Nem a háromfogásos családi lakomákat értjük alatta. Az esti közös együttléttől boldogabb és kiegyensúlyozottabb gyerekeink is lehetnek.

7 mód, hogy krízisben lelkesíts egy barátot (vagy magadat)

Amikor Sheryl Sandberg (írónő) elveszítette a férjét, azt mondta, senki nem tudta, hogyan szóljon hozzá. Az emberek furán érezték magunkat körülötte, és nem tudták, mit mondjanak. Új könyvének (angolul Option B) célja az volt, hogy ne csak arról írjon, hogyan legyünk ellenállóak, amikor kihívásokkal kell szembenéznünk, de hogyan tudjuk támogatni a barátainkat szükséghelyzetekben.

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

Lánykérés, ami nem válik rémálommá

Mindenféle elköteleződés jó nagy stresszel jár, legyen szó lakásvásárlásról, új autó vételéről, vagy a teljes érzelmi elköteleződésről. A lánykérés előtti időszak kész vérnyomásterheléssé válik, az utána következő idők pedig, ha nem is mindig mondjuk ki, de mindkét fél számára rendkívül stresszesek. Ezért felkészültnek kell lennünk, nemcsak anyagilag, érzelmileg is.

A kiégés ismertető jelei

A burnout nemcsak a munkamániások iszonyatos betegsége, mindenkit fenyeget, aki a magánélete és munkája között nem találja meg a harmóniát. A kiégés gyógyítása nehezebb, mint a megelőzése.