Menü

Se túl magas, se túl alacsony

A párásítás jótékony hatása közismert, de az már kevésbé, hogy mikor és miért is lehet rá szükség. Egyébként az sem jó, ha túl magas az otthonunk páratartalma.

A párásítás lényege tulajdonképpen az, hogy elkerüljük a száraz levegő miatt kialakuló kellemetlen tüneteket: az orr- és szájnyálkahártya kiszáradását. Ilyen esetekben ugyanis zavart szenved a légúti öntisztulási rendszer, mely növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tehát ha otthonunkban túl alacsony a páratartalom, érdemes a klasszikus módszert bevetni, vagyis tegyünk egy tál vizet a fűtőtestre, ha ez nem segít, akkor érdemes beszerezni egy párásító készüléket.

Egészségünk megőrzése szempontjából tehát fontos szerepe lehet a párásításnak, de a túl magas páratartalommal is meggyűlhet a bajunk. A magas pártartalom hatására ugyanis elszaporodhatnak a különböző gombák és atkák, ráadásul megjelenhet a penész is, mely szintén negatív hatással lehet egészségünkre.

Általánosan elmondható, hogy egy felnőtt számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, de egyéneként eltérő lehet, hogy kinek, milyen a megfelelő pártartalom és hőmérséklet a lakásban.

Fotó:
pixabay.com

Önsegítő pszichológiai trükkök

Szinte minden nap egy érzelmi hullámvasúton utazunk, a negatív állapotokba ragadva pedig értékes perceket, órákat vesztegethetünk el az időnkből. Pedig az érzéseinket már pusztán azzal is tudjuk kontrollálni, ha alaposan megfigyeljük őket.

A mérték az érték

A mérték az érték. Sajnos könnyen áteshetünk a ló másik oldalára, a túlzások és a mértéktelenség, függőségek és szenvedélybetegségek oldalára. Amíg nem tudunk mértéket tartani, egészségesen sem tudunk élni.

Az online sportfogadásokról

Lent az utcán, lent a téren. A sarkon és azon túl hódít az online szerencsejáték. A sportfogadás ennek egy speciális területe kicsit utánajártam. Az előzményekről, a következményekről és a lehetséges abbahagyásról lesz szó. A meglátásaim alapja a segítő szándék, minden tanács az érett felnőtt helyzetkezelést segíti elő.

Mennyi vegyi anyagot kentél ma magadra?

Mennyi vegyi anyagot kentél ma magadra? Körülbelül hétfélét. Szakemberek szerint (mert ők biztos tudják) Európában naponta átlagosan körülbelül hétféle kozmetikai terméket használunk. Nézzünk körül a fürdőszobaszekrényben!

A csapatépítés fontossága

Tévedés azt hinni, hogy feleslegesek a csapatépítő hétvégék! Ezeknek az összeröffenéseknek minden látszat ellenére nagyon is van értelme, rendkívül fontosak, valóban építik a közösséget!