Menü

Se túl magas, se túl alacsony

A párásítás jótékony hatása közismert, de az már kevésbé, hogy mikor és miért is lehet rá szükség. Egyébként az sem jó, ha túl magas az otthonunk páratartalma.

A párásítás lényege tulajdonképpen az, hogy elkerüljük a száraz levegő miatt kialakuló kellemetlen tüneteket: az orr- és szájnyálkahártya kiszáradását. Ilyen esetekben ugyanis zavart szenved a légúti öntisztulási rendszer, mely növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tehát ha otthonunkban túl alacsony a páratartalom, érdemes a klasszikus módszert bevetni, vagyis tegyünk egy tál vizet a fűtőtestre, ha ez nem segít, akkor érdemes beszerezni egy párásító készüléket.

Egészségünk megőrzése szempontjából tehát fontos szerepe lehet a párásításnak, de a túl magas páratartalommal is meggyűlhet a bajunk. A magas pártartalom hatására ugyanis elszaporodhatnak a különböző gombák és atkák, ráadásul megjelenhet a penész is, mely szintén negatív hatással lehet egészségünkre.

Általánosan elmondható, hogy egy felnőtt számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, de egyéneként eltérő lehet, hogy kinek, milyen a megfelelő pártartalom és hőmérséklet a lakásban.

Fotó:
pixabay.com

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?

Ne legyen stresszes kinyitni a ruhásszekrényt!

Gyakran érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényt, hogy nincs mit felvenned? Mit gondolsz, miért van ez? Irtsd ki a stresszt a ruhásszekrényedből! Segítünk!

A komolyzene egészségre gyakorolt hatásai

Kutatások sora igazolta, hogy a klasszikus zene emberi szervezetre gyakorolt hatása sokkal pozitívabb, mint bármilyen más stílusú zenéé. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk, amikor stresszes nap után betettük kedvenc zenénket, egyből el is tudtunk vonatkoztatni az átélt fáradalmaktól.