Menü

A balatoni szezonnyitón Lubiccsal indul a futó év

  • Dátum: 2015.03.20., 09:13

Március 19. és 22. között, négy nap alatt 194 kilométert és 200 métert nyelnek el a téli hónapok alatt a versenyzésre kiéhezett lábak.

A 8. SPURI Balaton Szupermaraton Siófokról indul, a cél Fonyódon lesz 48,2 kilométer megtétele után. Másnap innen rajtolnak a leghosszabb szakaszra, az 52,9 kilométerre eső Szigligetre. A harmadik napon Badacsonyból indul a mezőny, a táv „csak” 43,6 kilométer Balatonfüredig. A záró napon a Balatonfüredről Siófokig tartó 49,5 kilométeres szakasszal ér majd véget az esemény, mely 42 balatoni települést érint. A verseny fővédnöke dr. Lengyel Róbert Siófok polgármestere, védnökei további öt balatoni polgármester.

A 8. SPURI Balaton Szupermaraton történetének érdekességei, hogy a nőknél még sohasem tudott egyetlen győztes sem ismételni és eddig minden évben csak magyarok nyertek. A férfiaknál a címvédő a háromszoros győztes Steib Péter, a nőknél Tigyiné Görög Veronika. Az idei évben indul Lubics Szilvia a világ harmadik legjobb ultrafutója is!

A Budapest Sportiroda által szervezett verseny betétszámában pénteken Keszthelytől csatlakozik be a SPURI Öböl Félmaraton hatszáz főben limitált mezőnye a Balaton Szupermaraton aznapi, napfogyatkozással „színesített” forgatagába, hogy majd így együtt érjék el a célt a szigligeti vár alatt. Nem ígérkezik könnyű menetnek, mert eléggé szintes a pálya.

Soha ennyi futó nem vett részt a Balaton körüli eseményen, több mint kétezren neveztek (20%-os emelkedés egy év alatt!), közülük ezren mind a négy napon futnak a tó körül, amúgy bemelegítésként a szezon csúcseseményei előtt. 250 versenyző egyénileg futja körül a tavat (átlag napi 50 km), az eseményen 76 külföldi is rajthoz áll, 18 országból érkezve (köztük 11 svéd és egy bolíviai). A kísérőkkel és szervezőkkel együtt több mint 2000 fős karaván kerüli meg a szezon előtti Balatont, megtöltve a szálláshelyeket, a már nyitva lévő vendéglőket, kávézókat. Kb. 6000 vendégéjszakát tölt el a mezőny a tó mellett.

Forrás, fotó:
www.futanet.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.