Menü

NE HAGYD MAGAD! NEM VAGY MAGAD!

  • Dátum: 2015.03.20., 09:07

Az endometriozis nem magától múló női betegség! Felismerni sem mindig egyszerű. A szülőképes nők 10-30 százalékánál – akiket érint a méhfalról leváló szövetek okozta fájdalmas tünet együttes -, nemcsak a panaszok okoznak gondot, hanem az ezzel gyakran együtt járó meddőség is. Ezért nem szabad hagyni, hogy a tünetek elhatalmasodjanak. Mert van segítség!

Becsült adatok szerint Magyarországon körülbelül százötven ezer meddő pár vár gyermekáldásra. 15 - 30 százalékuknál a gondot minden bizonnyal a nők endometriózisa okozza. Az ebben a betegségben szenvedő nők számát világszerte 200 milliónál is magasabbra becsülik. Magyarországon sem ismert pontos adat a betegek számáról, egyes becslések szerint közel 200 ezer nőt érinthetnek az endometriózis tünetei.  Annyit lehet biztosan tudni, hogy a meddő nők mintegy 30 százalékánál ez a betegség áll a teherbe esés sikertelenségének hátterében. Dr. Fülöp István a Róbert Kórház Meddőségi és Endoszkópos Centrumának részlegvezető főorvosa szerint ennek a nőket érintő betegségnek a diagnosztikája azonban nem mindig egyszerű. Az erre szakosodott nőgyógyászok néhány perc beszélgetés és szakvizsgálat után tudják megmondani, hogy a panaszok hátterében valószínűsíthető-e az endometriózis,

A betegség leggyakoribb tünete az erős görcsökkel járó kismedencei fájdalom, amely nemcsak a menstruáció idején, de a ciklus közepén is jelentkezhet. A méhből rendellenesen "elvándorolt" méhnyálkahártya-szigetek azonban más jellegű panaszokat is okozhatnak (haspuffadás, vizelési, székelési panaszok). Az endometriozisban szenvedő nők egy része gyógyszeres terápiával kezelhető, illetve az úgynevezett paramedicinális terápiákkal (például a speciális, glutén- és tejcukorszegény étrenddel és a mozgással egybekötött életmód-változtatással) is jó eredményeket lehet elérni. Abban az esetben, ha a - diagnosztikai módszerekkel felismert - méhből „elszabadult” szövetek megtelepednek a méh külsején, vagy a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken (csokoládé ciszta), valamint a hashártyán, a bél felületén, a húgyhólyag, a húgyutak területén, vagy akár műtéti hegekben, indokolt lehet, az operáció. A meddőség pedig valóban nyomós ok arra, hogy a hasüregből, műtéti úton távolítsák el az „elszabadult” szöveteket. A gond abból adódik, hogy ezek a szövetek hormonálisan épp úgy viselkednek, mint a méh üregében lévő nyálkahártya, vagyis a ciklusnak megfelelően megduzzadnak, s vérzés kíséretében leválnak. Azonban alkalmatlan helyen vannak, hegeket, összenövéseket okoznak, ami nemcsak fájdalmakkal járhat, de az említett meddőségnek is okozója lehet.  

Dr. Fülöp István főorvos szerint, egy ilyen - laparoszkópiával végzett - műtét után legjobb terápia a hosszú távú gyógyulásra maga a terhesség, akár természetes úton, akár lombikbébi - (IVF) kezelés eredményeként. 

További információ:
http://endomarcius.hu/

Forrás:
Róbert Kórház

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.