Menü

Miért vegyük komolyan a náthát?

A náthát általában nem vesszük komolyan, persze szenvedünk a kellemetlen tünetektől, de eszünk ágában sincsen otthon maradni egy kis megfázás miatt, bevetünk néhány panasz enyhítő módszert, aztán végezzük a napi rutint tovább. Pedig több okból is érdemes lehet nem elbagatellizálni a náthát!

A náthának sokféle kellemetlen kísérő tünete lehet, úgy, mint tüsszögés, torokkaparás, fejfájás, köhögés. A tüneteket enyhítheti, ha rendesen kipihenjük magunkat, ha ugyanis náthásan is dolgozunk, csak fokozzuk a kellemetlenségeket, ránk törhet az erőtlenség érzése, és könnyen be is lázasodhatunk.

Ráadásul mivel a náthát vírus okozza, mely cseppfertőzés útján terjed, másokat is könnyen megfertőzhetünk, ezért a munkáltatóknak sem feltétlenül kifizetődő, ha náthásan bemegyünk dolgozni.

A nátha a felső légutak vírusos fertőzése, mely valóban nem egy komoly betegség, és akár házilag is hatékonyan kúrálható, de azért elbagatellizálni sem szabad. Ha nem kezeljük ki rendesen magunktól vagy szakember segítségével, komolyabb szövődményekhez is vezethet. Könnyen okozhat arcüreggyulladást is, ha meghűlés esetén tovább hajtjuk magunkat, ahelyett, hogy pihennénk és kúrálnánk magunkat. Bár ritkább esetben, de egy egyszerű náthás megbetegedésből is alakulhat ki tüdőgyulladás, mely ráadásul változatos tüneteggyüttesei miatt nehezen felismerhető, diagnosztizálható.

A gyerekek illetve idősebbek esetén pedig különösen körültekintően kell kezelni egy egyszerű meghűléses betegséget is, mivel az ő esetükben a szövődmények kialakulása még erősebb kockázati tényező.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?