Menü

2016-ban Magyarországon a Bocuse d’Or európai döntője!

  • Dátum: 2015.04.09., 10:41

2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest területe ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. Az esemény kapcsán világossá válik, kik a kontinens legígéretesebb séfjei, hiszen a zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén. 2014-ben Svédországban rendezték a versenyt, most Magyarországé a megtiszteltetés, hogy Hamvas Zoltán séf elnökletével helyet adjon a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének. Az esemény kiváló promóciós eszköz és országimázs-építő lehetőség. Alkalmat ad arra, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.

A 2016-os európai döntő megannyi kérdést tartogat. Mint ismeretes, 2015 januárjában a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében a skandináv országok ismét diadalmaskodtak: begyűjtötték az arany- és (Norvégia) bronzérmet (Svédország). Kérdés, vajon folytatódik-e az északi országok diadalmenete? Mely országok jelenthetnek veszélyt a domináns skandináv országokra? Franciaország képes-e ismét dobogós helyezést elérni? A kérdésekre a Sirha Budapest Kiállítás keretében (Hungexpo, 2016. május 9-11.) érkeznek meg a válaszok 2016. május 10-11. között.

A budapesti program - több nemzetközi válogató verseny után - egy 5 óra 35 percen át tartó lélegzetelállító kulináris produkció lesz. A megmérettetésen mindössze 11 séf nyer részvételi lehetőséget a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjére, ahol a különböző válogató versenyek győztesei vetélkednek egymással.

A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN AZ EURÓPAI VÁLOGATÓ VERSENY

A selejtezők közül a Bocuse d’Or európai döntője áll leginkább a figyelem középpontjában. 2016-ban a magas technikai nívó és a lélegzetelállító kreativitás biztosan elkápráztatja a nézőket, a verseny végeztével pedig 11 európai séf kvalifikálja magát a Bocuse d’Or világdöntőjébe!

2008 óta, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjének alapítását követően nem kevesebb, mint 10 európai versenyző állhatott a lyoni dobogóra. A különböző kontinensekről érkező versenyzők számának egyensúlya, illetve az ázsiai-csendes óceáni és latin-amerikai döntők jelentősége miatt a Szervezőbizottság az eddigi 12 helyett csak 11 helyet biztosít a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében az európai séfeknek.

AZ ELIT ALAKULAT 20 VERSENYZŐJE A HAZÁJÁT KÉPVISELI

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek a commis és trénere segítségével 5 óra 35 perc alatt egy hús-és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott boxokban, tomboló közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben hazájuk kulináris értékeit is népszerűsítik. Teszik mindezt a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri, másrészt az IOC (Nemzetközi Szervezőbizottság) tagjaiból és a kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri előtt. A grandiózus versenyen az ördög a részletekben rejlik. A megfelelő íz önmagában még nem garantálja a győzelmet. A köretek mennyisége, a látvány, a tálalás mind-mind szerepet játszik a pontok alakulásában.

FÓKUSZBAN BUDAPEST ÉS A MAGYAR GASZTRONÓMIA

Noha Magyarországot az egész világon a gulyás hazájaként ismerik, az elmúlt néhány év jól tükrözi, hogy a gulyáson, gazdag történelmünkön, színes hagyományainkon kívül, az új gasztronómia is születőben van!

Fiatal séfek garmadája ismerte fel, hogy a világ nyitott - és nem titkolózik- ugyanakkor a múltunk elég gazdag, hogy minden tekintetben egyéni, modern, de hagyománytisztelő magyar konyhát hozzanak létre. A Magyar Konyhát! Ami friss, lendületes, karakteres és állandóan változó.

Ezek a séfek igazi műhelymunkát végeznek! Műhelyek, amik egyben nevelik az új generációt, szórakoztatják a magyar gasztronómia lelkes követőit, alakítják, formálják a magyar termelők repertoárját.

Hogy az útkeresésünk nem sikertelen, kitűnően jelzik a gombamód szaporodó, tisztes konyhát művelő éttermek.

Az út vége még korántsem látszik, soha nem is ér majd véget! Nem is kell, hogy vége legyen! Eltökélt szándékunk, hogy erős, stabil alapokon nyugvó, valódi csúcsgasztronómia jöjjön létre az elkövetkező néhány évben!

A BDOR európai döntője kiváló lehetőséget biztosít Magyarországnak mindezek megerősítésére.

Forrás, fotó:
HG Média

Kék zónák

A születéskor várható átlag életkor a Földön a férfiak és nők esetében is 60 és 70 év közé tehető, viszont vannak olyan helyek a bolygón, ahol ezt a számot jócskán túllépik az ott lakók. Ezek a kék zónák.

Sikeres vesetranszplantáció állatból emberbe

Első nekifutásra talán meredeken hangzik, mégis van létjogosultsága az úgynevezett xenotranszplantációnak. Tudósok ezúttal immár második alkalommal ültettek át malacvesét emberi testbe. De hogyan is lehetséges ez?

Lukács Miki: „48 nm-en éltünk két kutyával és két macskával”

Lukács Miki és Peller Anna felelős gazdiként tudják, hogy nem csak saját és gyermekük egészségére kell odafigyelniük, kedvenceiket is számos betegség fenyegeti. Az egyik legalattomosabb ezek közül a szívférgesség, amelyet egyetlen szúnyogcsípéssel elkaphat a kutya, és akár az életébe is kerülhet.

Peller Mariann megoldása hisztihelyzetekre

A hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján.Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”.

Nyári Dia és Nagy Alexandra tavaszi tündérek lettek

Folytatódik a JOY magazin jótékonysági programja, a JOY-Tündér, amelynek keretében minden megvásárolt májusi lapszámmal a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet is támogatják az olvasók. A JOY-Tündér nagyköveteiként Nyári Dia és Nagy Alexandra is szeretnék, hogy minél többen megismerjék az egyesület működését.