Menü

Növénytársítás – mit mivel ültessünk?

Javában benne járunk a palántázási szezonban, de ha erről lecsúsztunk, akkor is érdemes lehet tájékozódni, hogy mely növények mely másikak társaságát kedvelik – vagy legalábbis hasznos a számukra.

Ha az ültetés, palántázás során a növényeket megfelelően társítjuk egymással, akkor rengeteg energiát, valamint permetezést megspórolhatunk, és a kertünk termékenyebb, egészségesebb lesz. Ezért ajánlott tanulmányozni, hogy melyek kedvelik és „hasznosítják egymást”, valamint hogy melyeket nem ajánlott egymás mellett elhelyezni.

Adunk néhány tippet, de a további kutatómunka is kedvező lehet a kertészkedőknek.

  • A sárgarépa és a hagyma sorokat ültessük egymás mellé, felváltva! Egy sor répa, egy sor hagyma. Azért kiválóak együtt, mert a hagymalégy nem szereti a sárgarépát, és a répától nem lesz kukacos a hagyma.
  • Az eper és a petrezselyem jó barátságban van a fokhagymával, tekintve, hogy a fokhagyma elűzi róluk a csigákat.
  • A krumplit és a paradicsomot semmiképp sem ültessük egymás mellé! A krumplibogár ugyanis a paradicsomot is megtámadja, és ezzel gyakorlatilag édenkertet teremtünk a számára, ha egymás mellett a két kedvencét legelészheti.
  • Régen nem véletlenül tarkították virágokkal a konyhakertet. Ennek nem csupán esztétikai szempontja volt, hanem valós funkciója is. A büdöskét ültessük a krumplihoz, ezt ugyanis a paradicsommal ellentétben nem kedvelik a krumplibogarak.
  • Tegyünk sarkantyúkát a gyümölcsfák köré: hatékonyan űzik el róluk a tetűket.
  • A paradicsomot és a káposztát szintén kedvező egymás mellé ültetni, és érdekes megfigyelni, hogy ezek az ételkészítésnél is illeszkednek egymáshoz.
  • Az uborka mellé kaprot és napraforgót tegyünk, a paszternák mellé retket.
  • A káposzta mellé érdemes elhelyezni a mentát (vigyázzunk, a menta könnyen és gyorsan nő, ha szereti a helyet és földet), mert a menta elűzi a lisztecskét a káposztáról.

Kellemes és tudatos tavaszi kertészkedést mindenkinek!

Fotó:
pixabay.com

A csapatépítés fontossága

Tévedés azt hinni, hogy feleslegesek a csapatépítő hétvégék! Ezeknek az összeröffenéseknek minden látszat ellenére nagyon is van értelme, rendkívül fontosak, valóban építik a közösséget!

Kelj a nappal!

Képzeljünk el egy laza kocogást a felkelő nap fényében, vagy biciklizést a napsugaras mezőkön. Csodálatos a hajnali „érintkezés” a természetes napfénnyel. Csatlakozz a reggeli ébredés szerelmeseihez!

A lustaság kialakulásának okai

Génterápiával kezelt lusta majmokat munkamániássá változtatták. A felfedezés, amelyik rávilágít arra, hogy hogyan dolgozik az agy.

Kihűlő barátság

Párkapcsolatok esetén az elhidegülés, kihűlés szó gyakran előkerül, mint fő konfliktusforrás. De barátságok esetén olyan idegenül hangzik a fülnek. Pedig ez esetben is igen gyakori tényezőről beszélünk. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ellene?

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?