Menü

Szaktekintélyek előadásai Veszprémben

  • Dátum: 2015.04.16., 15:04

Érdekes, izgalmas és rangos tudományos rendezvénysorozat indul útjára április 15-én, szerdán Veszprémben. A cél az, hogy a különböző területeken tevékenykedő sportszakemberek, sportolók igazi szaktekintélyek segítségével fejleszthessék magukat.

Három előadásból álló programsorozatot indít A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), a Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézete, valamint a Tálentum Centrum Alapítvány április 15-én a bakonyi megyeszékhelyen. Az egyedülálló kezdeményezés lényege az, hogy a testnevelő tanárok, edzők, sportvezetők, sportolók igazi szaktekintélyek által tartott előadásokon és konzultációkon bővíthessék tudásukat.

A mindenki számára nyitott, ingyenes program, amely a Sportszakemberek a fejlődés útján címet kapta, keretében olyan aktuális témák kerülnek előtérbe, melyek a sportban, sporttal dolgozók munkáját közvetlenül segítik.

Az előadások témái olyan területek köré csoportosulnak, mint a kiválasztás, a sportpszichológia és a táplálkozás. Mindhárom témakör rendkívül fontos a tehetségek felkutatása, ápolása, fejlődése szempontjából. A megfelelő sportág teljesítményélettani vizsgálatok alapján történő kiválasztása hatékony módszer a tehetség, és adottságok megtalálásában, a sportpszichológia a tehetségek megtartásában és kibontakoztatásában, mentális megerősítésében nyújt segítséget, a megfelelő és tudatos táplálkozás pedig az egészséges testi fejlődést teszi lehetővé.

A témakörökben országosan elismert szakemberek tartanak előadásokat, akik hazai és nemzetközi publikációkkal rendelkeznek, valamint könyveket is írtak szakterületükön.

A hatékony kiválasztásról Dr. Petrekanits Máté tart előadást (április 15.), aki a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője. A sportpszichológia hazánkban egyértelműen Dr. Lénárt Ágota szakterülete (az ő időpontja május 6.), aki számos olimpikonunk, válogatott sportolónk lélektani felkészítését végzi kiemelkedő eredményekkel. A sporttáplálkozás szakértője, Silye Gabriella (június 3-án érkezik Veszprémbe) is olimpikonok, komplett válogatott csapatok táplálkozási tanácsadója.

Az előadások 16.30-kor kezdődnek a Pannon Egyetem Polinszky termében.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.