Menü

A magánrendelések közül a fogorvosi ellátás a legnépszerűbb

Bár a magyarok nagy része szerencsésnek mondhatja magát, és rendelkezik társadalombiztosítással, a fogorvosi ellátást legtöbben mégis magánúton veszik igénybe. A magánrendelések közül a fogászat a legnépszerűbb, a második helyen pedig a nőgyógyászat áll.

A hazai lakosság megkérdezésével az az eredmény született, hogy a magyarok nagy része bizalmatlan a TB által biztosított fogászati ellátással szemben, és ezt a szolgáltatást lehetőség szerint inkább magánúton veszik igénybe. Bár nőgyógyászhoz többen járnak az egészségügyi ellátás keretében, de itt is nagyon népszerű, hogy a kliensek inkább a magánrendelésre látogatnak el.

Hogy mi lehet ennek az oka? A fogászat az egyik „mumus” az emberek körében: sokan jobban félnek a fogorvostól, mint egy hasi műtéttől. Ráadásul a fog nem olyan, mint egy törött csont: ez nem forr össze, nem nő vissza, így nem bízzuk rá bárkire. A fogászati ellátás során különösen fontosnak tartjuk a felmérések szerint a rendelők tisztaságát, modern felszereltségét, az orvos barátságos és szakértő hozzáállását. Mindezt egy helyen ritkán találjuk meg a TB által is finanszírozott formában: a legtöbben a teljes körű szakmai felkészültséget hiányolták, valamint elavultnak tartják az ott alkalmazott eszközöket és technológiákat.

Pedig a magyar fizetésekhez viszonyítva nem olcsóak a hazai fogorvosi magánrendelések, noha a nyugati bérekhez viszonyítva ez már nem igaz: tudjuk, hogy gyakorlatilag turizmus-ág épült a fogászati ellátásra. Mindez viszont orvosaink szakmai felkészültségét igazolja.

Ezen kívül a nőgyógyászati magánrendelések örvendenek még nagy népszerűségnek. Ez szintén egy nagyon bizalmas viszony, ahol érthetően igénylik a nők, hogy jól és körültekintően bánjanak velük. Legyen szó akár gyermekvállalásról, akár rutinellenőrzésről, vagy betegségről, ez a szituáció olyan intim, hogy szintén igény van a jól felszerelt rendelőre, modern technikára, és nem utolsó sorban az odafigyelésre a doktorok részéről. 

Fotó:
pixabay.com

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?

Fenntartható egészség– életmódváltás tartósan

Az esetek nagy részében csak elkezdjük az életmódváltást, de valahogy mégsem sikerül fenntartani ezt az állapotot.

A szoláriumról

Vannak, akik esküsznek rá. Vannak, akik szerint az ördögtől való, és minél messzebb kerüljük el, annál jobbat teszünk vele a saját egészségünknek. De mi az igazság? Tényleg minden fekete vagy fehér?