Menü

A magánrendelések közül a fogorvosi ellátás a legnépszerűbb

Bár a magyarok nagy része szerencsésnek mondhatja magát, és rendelkezik társadalombiztosítással, a fogorvosi ellátást legtöbben mégis magánúton veszik igénybe. A magánrendelések közül a fogászat a legnépszerűbb, a második helyen pedig a nőgyógyászat áll.

A hazai lakosság megkérdezésével az az eredmény született, hogy a magyarok nagy része bizalmatlan a TB által biztosított fogászati ellátással szemben, és ezt a szolgáltatást lehetőség szerint inkább magánúton veszik igénybe. Bár nőgyógyászhoz többen járnak az egészségügyi ellátás keretében, de itt is nagyon népszerű, hogy a kliensek inkább a magánrendelésre látogatnak el.

Hogy mi lehet ennek az oka? A fogászat az egyik „mumus” az emberek körében: sokan jobban félnek a fogorvostól, mint egy hasi műtéttől. Ráadásul a fog nem olyan, mint egy törött csont: ez nem forr össze, nem nő vissza, így nem bízzuk rá bárkire. A fogászati ellátás során különösen fontosnak tartjuk a felmérések szerint a rendelők tisztaságát, modern felszereltségét, az orvos barátságos és szakértő hozzáállását. Mindezt egy helyen ritkán találjuk meg a TB által is finanszírozott formában: a legtöbben a teljes körű szakmai felkészültséget hiányolták, valamint elavultnak tartják az ott alkalmazott eszközöket és technológiákat.

Pedig a magyar fizetésekhez viszonyítva nem olcsóak a hazai fogorvosi magánrendelések, noha a nyugati bérekhez viszonyítva ez már nem igaz: tudjuk, hogy gyakorlatilag turizmus-ág épült a fogászati ellátásra. Mindez viszont orvosaink szakmai felkészültségét igazolja.

Ezen kívül a nőgyógyászati magánrendelések örvendenek még nagy népszerűségnek. Ez szintén egy nagyon bizalmas viszony, ahol érthetően igénylik a nők, hogy jól és körültekintően bánjanak velük. Legyen szó akár gyermekvállalásról, akár rutinellenőrzésről, vagy betegségről, ez a szituáció olyan intim, hogy szintén igény van a jól felszerelt rendelőre, modern technikára, és nem utolsó sorban az odafigyelésre a doktorok részéről. 

Fotó:
pixabay.com

Az antidepresszánsokról őszintén

Ahogy a legtöbb esetben, az antidepresszánsoknál sincs pozitív hatás mellékhatások nélkül.

A rendszeres vizsgálatok és szűrések fontossága

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy melyek azok az orvosok, akiket rendszeresen meg kell látogatni, illetve, hogy mit is jelent ez a rendszeresen. És akik tudják, azok sem mindig mennek el. Pedig a fontossága vitathatatlan.

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

Bár már egyre többünkben tudatosul, hogy a legnagyobb kincs a víz, mégsem vigyázunk rá eléggé, pedig sok veszélyt rejthet, ha nem elég tiszta.

Érzelmek kezelése

Az érzelmek kezelése nemcsak a külvilág felé mutatott reakcióinkból áll. Kezelni ugyanúgy kell mások érzéseit is, mint a sajátjainkat. És ha valahol hiba kerül a gépezetbe, könnyen borulhat a kártyavár. Ha Neked is problémáid vannak azzal, hogyan mutasd ki az érzelmeidet, vagy hogyan reagálj másokéra (és a sajátjaidra), érdemes egy kicsit gondolkodnod. Ebben segítünk Neked.

Nem kerül ennyibe, hogy lefogyj!

A diéták és fogyókúrák útvesztőjében gyakran választjuk a kényelmesnek tűnő, gyors megoldásokat, még akkor is, ha rengeteg pénzünkbe kerül. Biztosan nincs más megoldás?