Menü

A magánrendelések közül a fogorvosi ellátás a legnépszerűbb

Bár a magyarok nagy része szerencsésnek mondhatja magát, és rendelkezik társadalombiztosítással, a fogorvosi ellátást legtöbben mégis magánúton veszik igénybe. A magánrendelések közül a fogászat a legnépszerűbb, a második helyen pedig a nőgyógyászat áll.

A hazai lakosság megkérdezésével az az eredmény született, hogy a magyarok nagy része bizalmatlan a TB által biztosított fogászati ellátással szemben, és ezt a szolgáltatást lehetőség szerint inkább magánúton veszik igénybe. Bár nőgyógyászhoz többen járnak az egészségügyi ellátás keretében, de itt is nagyon népszerű, hogy a kliensek inkább a magánrendelésre látogatnak el.

Hogy mi lehet ennek az oka? A fogászat az egyik „mumus” az emberek körében: sokan jobban félnek a fogorvostól, mint egy hasi műtéttől. Ráadásul a fog nem olyan, mint egy törött csont: ez nem forr össze, nem nő vissza, így nem bízzuk rá bárkire. A fogászati ellátás során különösen fontosnak tartjuk a felmérések szerint a rendelők tisztaságát, modern felszereltségét, az orvos barátságos és szakértő hozzáállását. Mindezt egy helyen ritkán találjuk meg a TB által is finanszírozott formában: a legtöbben a teljes körű szakmai felkészültséget hiányolták, valamint elavultnak tartják az ott alkalmazott eszközöket és technológiákat.

Pedig a magyar fizetésekhez viszonyítva nem olcsóak a hazai fogorvosi magánrendelések, noha a nyugati bérekhez viszonyítva ez már nem igaz: tudjuk, hogy gyakorlatilag turizmus-ág épült a fogászati ellátásra. Mindez viszont orvosaink szakmai felkészültségét igazolja.

Ezen kívül a nőgyógyászati magánrendelések örvendenek még nagy népszerűségnek. Ez szintén egy nagyon bizalmas viszony, ahol érthetően igénylik a nők, hogy jól és körültekintően bánjanak velük. Legyen szó akár gyermekvállalásról, akár rutinellenőrzésről, vagy betegségről, ez a szituáció olyan intim, hogy szintén igény van a jól felszerelt rendelőre, modern technikára, és nem utolsó sorban az odafigyelésre a doktorok részéről. 

Fotó:
pixabay.com

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.

Vesetisztítás természetes úton

Köztudott, hogy a vesék az ember létfontosságú szervei között foglalnak helyet, mivel a szervezet általuk dolgozza fel a testbe kerülő káros anyagokat, ami az élelmiszerekből, gyógyszerekből, alkoholból kerül be a testünkbe.

A szív a szívügyünk – újabb életmentő készülékeket adományoz a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága

2018-ban a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága pályázatot hirdetett, melynek keretein belül összesen 60 db WIWE diagnosztikai eszközt és 15 db táblagépet adtak át kardiológiai szakrendelések és szakambulanciák számára. A nagy sikerre való tekintettel az életmentő készülékekre idén ismét lehet pályázni.