Menü

A magánrendelések közül a fogorvosi ellátás a legnépszerűbb

Bár a magyarok nagy része szerencsésnek mondhatja magát, és rendelkezik társadalombiztosítással, a fogorvosi ellátást legtöbben mégis magánúton veszik igénybe. A magánrendelések közül a fogászat a legnépszerűbb, a második helyen pedig a nőgyógyászat áll.

A hazai lakosság megkérdezésével az az eredmény született, hogy a magyarok nagy része bizalmatlan a TB által biztosított fogászati ellátással szemben, és ezt a szolgáltatást lehetőség szerint inkább magánúton veszik igénybe. Bár nőgyógyászhoz többen járnak az egészségügyi ellátás keretében, de itt is nagyon népszerű, hogy a kliensek inkább a magánrendelésre látogatnak el.

Hogy mi lehet ennek az oka? A fogászat az egyik „mumus” az emberek körében: sokan jobban félnek a fogorvostól, mint egy hasi műtéttől. Ráadásul a fog nem olyan, mint egy törött csont: ez nem forr össze, nem nő vissza, így nem bízzuk rá bárkire. A fogászati ellátás során különösen fontosnak tartjuk a felmérések szerint a rendelők tisztaságát, modern felszereltségét, az orvos barátságos és szakértő hozzáállását. Mindezt egy helyen ritkán találjuk meg a TB által is finanszírozott formában: a legtöbben a teljes körű szakmai felkészültséget hiányolták, valamint elavultnak tartják az ott alkalmazott eszközöket és technológiákat.

Pedig a magyar fizetésekhez viszonyítva nem olcsóak a hazai fogorvosi magánrendelések, noha a nyugati bérekhez viszonyítva ez már nem igaz: tudjuk, hogy gyakorlatilag turizmus-ág épült a fogászati ellátásra. Mindez viszont orvosaink szakmai felkészültségét igazolja.

Ezen kívül a nőgyógyászati magánrendelések örvendenek még nagy népszerűségnek. Ez szintén egy nagyon bizalmas viszony, ahol érthetően igénylik a nők, hogy jól és körültekintően bánjanak velük. Legyen szó akár gyermekvállalásról, akár rutinellenőrzésről, vagy betegségről, ez a szituáció olyan intim, hogy szintén igény van a jól felszerelt rendelőre, modern technikára, és nem utolsó sorban az odafigyelésre a doktorok részéről. 

Fotó:
pixabay.com

A hosszú élet esszenciája

Az, hogy mennyire becsüljük meg az időnket, milyen minőségű életet élünk csak és kizárólag rajtunk múlik. Viszont génjeink nagyban befolyásolják az időtartamot és a betegségek kockázati tényezőit. Hogyha odafigyelünk a testi-lelki harmóniánkra és munkálkodunk rajta, akkor akár még arra is lesz lehetőségünk, hogy a dédunokánkat a kezünkbe tartsuk. A következőkben megtudhatod milyen praktikákra érdemes odafigyelned ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Miért jó, ha nincs „vakbelünk”?

Az emberi testet tekinthetjük a természet csodájának, de olykor gondolhatjuk, hogy egy meglehetősen pongyola verzió. Tökéletlenre lett tervezve, hajlamos a hibákra, és látszólag számos felesleges része van. S amíg azt gondoljuk, miért is vannak manduláink, van egy szerv, ami nélkül talán még is jobb lehet: a féregnyúlvány (a köznyelvben az úgynevezett vakbél).

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.