Menü

A már hetedszer első Staicu mellett három újonc nyert a 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson

  • Dátum: 2015.04.20., 13:57

A jubileumi 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás két napjának tíz futamára 26029 nevezés érkezett a Budapest Sportirodához jelentette be Kocsis Árpád versenyigazgató. Így ez a verseny minden idők leglátogatottabb szabadidősport eseménye Magyarországon! Ezzel igazán méltó módon ünnepelték a futók a 30 éves évfordulót, melyre a 2015 A futás éve szlogen jegyében kerül sor.   

Magyarország összesen 970 településéről neveztek futók az eseményre. Többek között például Hejőpapiról, Gutorföldéről, Nemesbődből, Gősfáról, Nagyradáról, Cecéről, Kislángról, Fityeházról, Mónosbélről, Moháról, Misefáról és Füléről. Budapestet és Pest megyét nem számítva a legtöbb nevezővel jelentkezett Fejér (566), Győr-Moson-Sopron (380), Komárom-Esztergom (376).

75 ország képviseletében több mint kétezer külföldi is szerepel (a legtöbben a félmaratonon). A legtöbb, száznál is több külföldi Olaszországból (212), Angliából (153) és Németországból (148) érkezett Budapestre.

A félmaratonon a 42 éves Varga István a hatodik kilométernél az élre állt és több mint  fél perces előnnyel ért be a célba. A nőknél jóval nagyobb különbséggel győzött a 2012. évi maratoni magyar bajnok, a taksonyi 43 éves Merényi Timea Krisztina aki a félmaratoni Vivicittá programba kerülése óta az eddigi legjobb idővel szerezte meg az első helyet.

A verseny harminc éves történetének legjobb idejével szakította át a célszalagot a klasszikus 10 km-es Vivicittá távon a szentgotthárdi Koszár Zsolt, aki átlagban három perces ezreket futott. A 29 éves versenyző  Farkas Dáriust ütötte el az elsőségtől.

A 10 km-es női versenyben magabiztos győzelmet aratott a dunakeszi Staicu Simona, aki hetedszer ért elsőként célba a nők között. A 43 éves atléta győzelmi sorozata abszolút rekord a verseny történetében!

A férfiak között a legidősebb az idén a 81. életévét betöltő Kenyér Imre, aki a 10 km-en rajtolt. A félmaratonon a legidősebb a 80 éves Kiss György és Zsiga János voltak.

A futók frissítésére 750 kg banánnal, 55 kg szőlőcukorral, 3000 liter iso itallal, 10000 liter vízzel készültek a szervezők.

A Telekom Vivicittá Városvédő Futás sorozat a jövő hét végén 25-én Nyíregyházán, 26-án Pécsett folytatódik.

Forrás, fotó:
futanet.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.