Menü

Mi a baj a fehércsokival? Leginkább a neve!

A fehércsokoládé nem is csokoládé! A csokiszakértők már akkor forgatják a szemüket, ha ezt a szót meghallják, s azonnal kijelentik: ennek semmi köze az igazi csokoládéhoz.

A legnagyobb baj nem önmagában van a fehércsokival, csak nem kellene azt csokinak nevezni. A csokoládé alapja a kakaó szárazanyag-tartalma, ez a fehércsokiból hiányzik, és szimplán csak kakaóvajból készítik. A „rossz híre” leginkább onnan ered, hogy a bolti forgalomban kapható általános termékekben kakaóvaj is alig van, inkább áll cukorból, tejporból és egyéb adalékanyagokból. Így pedig még egészségtelenebb, mint a szimpla szintén cukros tejcsokoládék.

Ha túllépünk azon, hogy a fehércsokit is csokoládénak hívják, akkor eljuthatunk oda, hogy megtaláljuk ebben is a megfelelő alternatívákat, amelyek szerencsére léteznek. A tejes ízeket, struktúrát, hangulatot kedvelők ugyanis szeretik a fehércsokit, és szerencsére létezik egészségesebb alternatívája is. Ehhez ugyanúgy tudatos vásárlás szükséges, mint más egyéb termékek esetén. Egyrészt itt is figyelnünk kell a kakaóvaj-tartalmat. Százalékos arányt nemigen találni a csomagoláson, de nem mindegy, hogy hányadik helyen áll a felsorolási listán. Minél több van belőle a termékben, annál előrébb szerepel a felsorolásban – elvileg. Továbbá léteznek cukormentes, minőségi változatai is, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat. A piacon sokféle édesítőszerrel készült változatban megtaláljuk. A fruktózosat kevésbé javasoljuk, ezzel nem vagyunk sokkal előrébb, mintha cukor lenne benne. Van viszont eritrittel, steviával, stb. készített fehércsoki is.

Sőt, házilag is gyárthatunk fehércsokit, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valóban kakaóvajas, tartalmas, adalékanyag-mentes finomságot fogyasztunk. Beszédes, hogy az ily módon készült fehércsokoládénak a legnagyobb része a kakaóvaj. Ezen kívül édesítőszer, kevés tejpor, valamint illeszkedő fűszerezés szükséges hozzá. A tejport kerülők használhatnak kókusz-, szója-, vagy rizstejport is. Így az összetevők listáját olvasva már igazán nem kell elborzadnunk, és világgá üldöznünk szegény fehércsokoládét: lehet, hogy nem „igazi” csokoládé, de nagyon finom és esztétikus édesség a kedvelői számára, ráadásul nem csak egészségtelen lehet.

Fehér- és feketecsoki-rajongók, ne üldözzétek egymást: a szerelem forrása, a kakaóbab így is közös…

Fotó:
pixabay.com

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!