Menü

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak azonban nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

Az étkezésünkön olyan módon is változtathatunk, hogy bizonyos időszakokra cserélünk le, vagy hagyunk el egyes ételeket, például a húst. Nem kell vegetáriánusnak lenni, anélkül is kiélvezhetjük és kipróbálhatjuk a húsmentesség előnyeit, ha egy bizonyos időszakra lemondunk a húsételek fogyasztásáról. Erre kiváló időszak a húsvét előtti időtartam, de természetesen bármikor máskor is dönthetünk így, akár tavasszal, vagy nyáron, amikor több idényzöldség- és gyümölcs is segíti az elhatározásunkat.

A legtöbb magyar ember ma már nem tudja elképzelni az életét húsfogyasztás nélkül, nemhogy hosszabb időre, hanem egy hétre sem. Pedig nem volt ez mindig így: régen a rendszeres húsfogyasztás csak a jómódúak kiváltsága volt, az átlagos családokban azonban csak hétvégén került húsétel az asztalra. Hét közben pedig maradtak a tészták, főzelékek, krumpliételek, stb. Ennek előnye az volt, hogy jóval több zöldségfélét fogyasztottak.

A húsról való időszakos lemondás pozitív hozadéka, hogy étkezésünk változatosabbá válik: olyan újabb ételeket próbálhatunk ki, amelyeket korábban eszünkbe sem jutott volna elkészíteni. Némely recepteket talán arra az időszakra is megtartunk majd, amikor már újra hús kerül az asztalra, vagy azzal kiegészítve készítjük el. Az bizonyos, hogy a húsmentesség révén több zöldséget (és gyümölcsöt) fogyasztunk, így a változatosabb étrend, valamint megnövekedett vitaminbevitel révén erősödik az immunrendszerünk.

Sokan tapasztalják, hogy a bőrük szebbé válik, ha egy ideig nem fogyasztanak húst. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb bolti hús és húsból készült étel rengeteg adalékanyagot tartalmaz, az állatokat mesterséges táppal etetik, antibiotikumokkal kezelik. Ennek elhagyásával szervezetünk tisztul, és az emésztőrendszerünkre is kedvező hatással lehet a változtatás.

A spirituális tanok úgy tartják, hogy a húsmentesség nem csupán a szervezetünket tisztítja, hanem a gondolkodásunkat is: ha zűrzavar van bennünk, ha szeretnénk, hogy gondolataink letisztuljanak, akkor szintén érdemes húsmentes időszakot tartani. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!