Menü

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak azonban nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

Az étkezésünkön olyan módon is változtathatunk, hogy bizonyos időszakokra cserélünk le, vagy hagyunk el egyes ételeket, például a húst. Nem kell vegetáriánusnak lenni, anélkül is kiélvezhetjük és kipróbálhatjuk a húsmentesség előnyeit, ha egy bizonyos időszakra lemondunk a húsételek fogyasztásáról. Erre kiváló időszak a húsvét előtti időtartam, de természetesen bármikor máskor is dönthetünk így, akár tavasszal, vagy nyáron, amikor több idényzöldség- és gyümölcs is segíti az elhatározásunkat.

A legtöbb magyar ember ma már nem tudja elképzelni az életét húsfogyasztás nélkül, nemhogy hosszabb időre, hanem egy hétre sem. Pedig nem volt ez mindig így: régen a rendszeres húsfogyasztás csak a jómódúak kiváltsága volt, az átlagos családokban azonban csak hétvégén került húsétel az asztalra. Hét közben pedig maradtak a tészták, főzelékek, krumpliételek, stb. Ennek előnye az volt, hogy jóval több zöldségfélét fogyasztottak.

A húsról való időszakos lemondás pozitív hozadéka, hogy étkezésünk változatosabbá válik: olyan újabb ételeket próbálhatunk ki, amelyeket korábban eszünkbe sem jutott volna elkészíteni. Némely recepteket talán arra az időszakra is megtartunk majd, amikor már újra hús kerül az asztalra, vagy azzal kiegészítve készítjük el. Az bizonyos, hogy a húsmentesség révén több zöldséget (és gyümölcsöt) fogyasztunk, így a változatosabb étrend, valamint megnövekedett vitaminbevitel révén erősödik az immunrendszerünk.

Sokan tapasztalják, hogy a bőrük szebbé válik, ha egy ideig nem fogyasztanak húst. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb bolti hús és húsból készült étel rengeteg adalékanyagot tartalmaz, az állatokat mesterséges táppal etetik, antibiotikumokkal kezelik. Ennek elhagyásával szervezetünk tisztul, és az emésztőrendszerünkre is kedvező hatással lehet a változtatás.

A spirituális tanok úgy tartják, hogy a húsmentesség nem csupán a szervezetünket tisztítja, hanem a gondolkodásunkat is: ha zűrzavar van bennünk, ha szeretnénk, hogy gondolataink letisztuljanak, akkor szintén érdemes húsmentes időszakot tartani. 

Fotó:
pixabay.com

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!