Menü

Tapintható művészet már a kisvárosokban is

A Kézzelfogható Alapítvány által életre hívott „Tapintható művészet mindenkinek” című, vakok és gyengénlátók számára is készült kiállítása már a harmadik helyszínen mutatkozik be az országban, és Szeged, valamint Nyíregyháza után most egy kisebb városba, Dombóvárra érkezett.

A látássérülteket segítő Kézzelfogható Alapítvány által életre hívott vándorkiállítás különlegessége, hogy az alkotók olyan darabokat készítettek, amelyek tapintással élvezhetőek. Így ez a kiállítás a vakok és gyengénlátók számára végre különleges művészi élményt nyújthat. De nem csupán őket, hanem az egészséges embertársakat is célozzák a tárlattal: a látó személyek az ugyanolyan élmény érdekében szemkötőt kapnak, és ily módon kalauzolják őket körbe az alkotások között.

Március 6-án már a harmadik helyszínen állítják ki ezt a különleges tárlatot, amelyet két nagyváros után most egy Tolna megyei településre hoztak el. Dombóváron a helyi Városszépítő és Városvédő Egyesület segítségével látható a kiállítás március 26-áig a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény épületében.

A kiállítás megnyitóján képviselték magukat a fogyatékos személyek, hiszen egy tehetséges vak 7. osztályos tanuló, Till Nikolett adott elő csodálatos népdalokat. Hangja nemcsak betöltötte, hanem szinte túláradta a teret, és nagy örömmel tapsolták meg a jelenlévők az erőteljes hangú kis énekest a jelenlévők. Szintén ugyanilyen nagy sikere volt Horváth Péternek, a fogyatékos személyeknek szárnyakat adó Presidium Közhasznú Egyesület fiataljának, aki a kiállítás-megnyitó elején és végén is verset szavalt.

Az esemény fontosságát is jelzi, hogy a megnyitón tiszteletét tette és beszédet mondott Soltész Miklós, a Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, valamint Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Továbbá az installációt Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke személyesen prezentálta.

Akit érdekel a tárlat, megtekintheti Dombóváron előzetes egyeztetéssel, a Dél-Dunántúli helyszínt követően pedig Győrbe vándorol a különleges tárlat, amelyet végre nem tilos, hanem egyenesen kötelező tapintani.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!