Menü

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Bizonyára sokan érezték már, hogy nem olyan például a paradicsom íze, mint nyáron. Nem csalás, nem ámítás: ilyenkor tényleg eléggé sápatag és íztelen zöldáruk érkeznek hozzánk. Főleg, hogy mivel sok zöldségnek és gyümölcsnek ilyenkor nincs szezonja hazánkban és a környező országokban, így messzi földről kerülnek hozzánk ezek a termékek. Így sokszor ez az áru kevésbé friss, vagy nagyon „mű”, és meglepően sokára romlik csak meg. Az érzékeny gyomrúaknak problémákat okozhatnak azok az anyagok, amiket ezen zöldségek és gyümölcsök termesztésénél, érlelésénél, vagy tisztításánál alkalmaznak, főleg akkor, ha az áru nem hazánk környékéről érkezik hozzánk. Így annyit tehetünk, ha nem tudunk lemondani a nyáron megszokott zöldségekről, hogy legalább azt megnézzük, hogy honnan származik a termék, és megpróbálunk minél közelebbit választani.

A másik jó megoldás, ha egészségesen és vitamindúsan szeretnénk étkezni, de az aktuális hónapoknak megfelelően, hogy visszatérünk a hagyományokhoz. A téli, tavasz eleji időszakban még a szezon során eltett savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, leveket fogyasztjuk. Bár nem minden tartósítási mód egészséges, de már rengeteg tippet találhatunk a bio és cukormentes tartósításhoz. Továbbá ilyenkor érdemes fogyasztani káposztát, kelkáposztát, birsalmát, répát, karfiolt, feketeretket, tormát, sütőtököt, céklát, és csicsókát. A szezonális zöldségfogyasztás másik előnye, hogy általa az étkezésünk változatosabbá válik, és biztosítottabb a megfelelő vitaminbevitel,  mintha mindig hasonló típusú zöldségeket-gyümölcsöket eszünk. 

Fotó:
pixabay.com

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.