Menü

Ünnepeljünk-e, vagy minden nap legyen ünnep?

Egyes vallások nem tartanak ünnepeket, mondván minden napnak örüljünk egyformán, és legyen minden nap ünnep. Mások úgy vélik, a különböző ünnepek felébresztenek bennünket, kizökkentenek a hétköznapokból, és segítenek új nézőpontból szemlélni a dolgokat. Mindegyik szemléletből tanulhatunk valamit.

Ünnepelni igenis jó: alkalmat ad különböző dolgok kifejezésére, alkalomtól függően valamilyen dolog átgondolására. Kiszakíthat bennünket egy-egy percre, napra a mókuskerékből. Vegyük csak a példákat: az újév alkalmas arra, hogy fogadalmakat, elhatározásokat tegyünk a következő évre. Ha ezeket komolyan tudjuk venni, akkor minden évben megújulhatunk. A születésnapokon megállhatunk egy pillanatra, hogy megvitassuk magunkkal: tetszik-e az, ahol tartunk, és mit tervezünk a következő időkre. A nőnap segíthet, hogy a nők tudatosítsák magukban a nőiességüket, a férfiak pedig kifejezhessék ez iránti tetszésüket a hölgyek felé. A sokak által nem kedvelt Valentin-nap is szép lehet, ha a szerelmesek ezen a napon tényleg időt szánnak egymás felé. Ha valaki kifejezetten elzárkózik az ünnepektől, utálja a karácsonyt, titkolja a születésnapját, annak általában valamilyen probléma áll a hátterében. Egy korábbi negatív élmény, a jelen élethelyzet el nem fogadása, stb. Ha tehát így érzünk, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi az, amin ideje lenne változtatni, mi az, amit ideje lenne elengedni.

Viszont érdemes tanulni azoktól a kultúráktól is, ahol minden nap ünnep, vagy ahol minden nap ünnepelnek valakit. Ez a felfogás azt tudatosítja bennünk, hogy minden egyes napunkat éljük meg örömmel, éljük meg csodaként és köszönettel, hogy itt lehetünk. Egyes népeknél nem klasszikus ünnepek vannak, hanem minden egyes nap kiválasztanak valakit a családból, vagy a csoportból, és őt ünneplik. Aznap hangsúlyozzák az ő pozitív tulajdonságait, cselekedeteit, és még a szokásosnál is nagyobb szeretettel és kitüntetéssel veszik körül. Talán mondani sem kell, hogy ezzel milyen mértékű önbizalmat és hitet sugároznak felé. Ezt a jó szokást kisebb közösségekben és formában mi is megvalósíthatjuk. Milyen jó lenne például, ha egy iskolai osztályban is így telne minden tanítási nap: nem csak a sokszor rettegéssel várt felelés lenne a rendszeres kiválasztás alapja, hanem mindig kiválasztanának valakit, és valamely pozitív tulajdonságát, szokását, tettét hangsúlyozná együtt a közösség. Sok mindent tanulhatnánk ebből egymás és önmagunk szeretetéről, és így aztán tényleg lehet minden nap ünnep.

Lássunk túl azon, hogy ünnepnapon ajándéktárgyakat, virágot és csokoládét lehet és kell adnunk egymásnak. Találjuk meg az ünnepek valódi mély tartalmát: a fejlődés, a törődés, az igaz szeretet és tisztelet kifejezésének lehetőségét.  

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.