Menü

Az akvárium nyugtató hatása

Már rengeteg kutatás igazolta az állattartás nyugtató hatását. A jó hír az, hogy ehhez nem kell mindenkinek valamilyen szőrös háziállatot tartania otthon, ugyanis az akvárium mind közül az egyik leghatásosabb módszer a stresszoldásra.

Vitathatatlan, hogy az állattartók lelkileg egészségesebbek, főleg akkor, ha az állattartó feladatai meghatározóak az állattal kapcsolatban, és közös az életterük, vagy több időt töltenek együtt. Ez többféle módon is megvalósulhat: elsősorban a lakásban tartott háziállattal, akit lehet simogatni, gondozni, de kiváló lehet akkor is, ha háztáji állatokat tartunk, akiket gondozni kell. Mindegyik nyugtató és stresszoldó hatással van az emberre. A pozitív hatások fokozottan igaznak bizonyultak abban az esetben, ha valaki díszhalakat tart otthon akváriumban. Hogy mi lehet ennek az oka?

Az akvárium figyelése fokozottan nyugtató hatású: nézni, ahogy a halak nyugodt tempóban úszkálnak a vízben, ahogy a növények lágyan ringatóznak, a levegőztető pedig egyenletes hangot ad… Csendet és békét sugároz az akvárium hangulata. Mintha egy picit búvárkodnánk, és a víz alatti közeg egy képernyőnyi képét élőben tekintgethetnénk folyamatosan. A hatás nem csak képzelt, hanem hazai és külföldi vizsgálatok is igazolták, hogy az akvárium segít a depresszió kezelésében, a félelmek leküzdésében, sőt még étvágyfokozó hatása is lehet! További érdekesség, hogy gyakorlással meditatív állapotba kerülhetünk az akváriumi élet figyelése közben.

Nem kell tehát feltétlenül simogatható állatot tartani ahhoz, hogy előnyökre tegyünk szert az állattartás kapcsán. Az akvárium ráadásul segít a szülőknek abban, hogy gondoskodásra tanítsák a gyerekeket: a halak etetése egyszerű, és kiváló napi önálló feladat lehet, ráadásul a kicsik szívesen figyelik a halak és kisebb vízi állatok életét. Az akvárium tisztítása is kisebb feladat lehet, mintha bármilyen más állatot tartanánk. Ráadásul a hiperaktív, diszfunkcióval, logopédiai, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek terápiájában is előnyei mutatkoznak.

Az akváriumok kedvező hatásait megfigyelve egyre több magánrendelő várójában találkozhatunk akváriumokkal, de sajnos ezt csak a privát doktorok tehetik meg: a hazai jogszabályok sajnálatos módon korlátozzák a bárminemű állattartást a rendelőkben és kórházakban. Noha logikusan átgondolva az akvárium megléte más lapra tartozik, mintha egy kutya, vagy macska rohangálna a kórtermekben (bár külföldön már erre is van jócskán példa!), erre – egyelőre legalábbis – várnunk kell. Addig is mindenki az otthonában próbáljhat ilyesfajta előnyt kovácsolni. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.