Menü

Érdemes figyelni az ételek és a vitaminok ORAC értékét

Az O.R.A.C. érték egy ’97-ben elfogadott szabványrendszer, ami azt jelzi, hogy az adott élelmiszer, vagy vitaminkészítmény milyen mértékű antioxidáns hatással rendelkezik. Ennek az értéknek is érdemes utánanézni, ha sejtmegújító hatású ételeket, vagy táplálékkiegészítőket keresünk.

Az ORAC rövidítés jelentése: Oxigen Radial Absorbance Capacity, azaz oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő kapacitás. Az antioxidánsok feladata ugyanis a szabadgyökök bekebelezése. A szabadgyököket a szervezetünk azért termeli, hogy semlegesítse a bejutott kórokozókat, csakhogy túlzott termelődésünk sejtméregként is funkcionál. Ezért az antioxidáns hatású étkek, vitaminok, vagy táplálékkiegészítők révén elérhetjük, hogy sejtjeink megújuljanak, ezzel pedig szebb lehet a bőrünk, lassítjuk az öregedést, és szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik.

A napi ajánlott ORAC –hoz képest háromszor-nyolcszor többet kellene bevinnünk. Sajnos az ORAC vizsgálata bonyolultabb, mint hogy mondjuk ránézünk, hogy a vitamin valamely összetevőből hány milligrammot tartalmaz. Mára már egyre fejlesztik az ORAC módszert, és annak 5.0-ás tavalyelőtti rendszere szerint mérik az értékeket. (Amit ha összehasonlítunk a régi ORAC eredményekkel, akkor téves információhoz juthatunk!) Az tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az adott étel ORAC értéke sok mindentől függ: mit hol termesztenek, a szedéshez képest mennyi idővel kerül elfogyasztásra, vagy feldolgozásra és milyen módon, stb. Továbbá nagyon sok olyan ételhez nehéz hozzájutnunk, aminek kimagaslóan magas az ORAC értéke, hiszen azok pl. különleges trópusi gyümölcsök.

Szerencsére hazánkban sem panaszkodhatunk: nálunk is elérhető mondjuk a szegfűszegolaj, az aszalt szilva és a mazsola, vagy a fokhagyma, amelyek ORAC értéke kimagasló. Ezen kívül még sok más élelmiszer, fűszer ORAC értéke magas, amik közül érdemes válogatnunk. A vitaminoknál szintén érdemes figyelnünk ezt az értéket, mert jó összehasonlítási alap lehet az egymáshoz viszonyított készítmények kiválasztásakor, hogy melyiknek magasabb az ORAC értéke, vagy milyen információkat találunk róla ezzel kapcsolatosan. 

Fotó:
Pixabay.com

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint. Néhány rövid tanáccsal megreformálható az ünnepi menü! Lássuk csak!

Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?

Jókat enni mindenki szeret, de megfőzni nincs mindig idő. Ebből a problémából élnek meg annyira jól az éttermek, és azok a kifőzdék, amelyek hétköznap kifejezetten azért vannak nyitva, hogy a gondterhelt, fáradt emberek betérhessenek egy tál főtt ételre, ami még viszonylag megfizethető árban van. Mégis sokkal jobban vágyunk egy nehéz hét után otthoni ízekre.

A gluténérzékenység rejtett tünetei

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, az egész szervezetet érintő problémák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a jelek észre sem vehetőek, mások számára viszont megkeseríti a mindennapokat. Kezelése egyelőre csak a gluténmentes étrenddel megoldható, ezt egész életen át tartani kell. Ha a következő tüneteket érzékeled magadon, ajánlom, hogy egy szakembert keress fel és konzultálj vele!

A nagy kávékörkép – 2. rész

Latte és tejeskávé közt mi a különbség? Mi a risretto, és mi lehet a mocha? Egy kis magyarázat, hogy legközelebb már tudatosabban menjünk fogyasztani a kedvenc kávénkat.

A fahéj hatása szervezetünkre

Szeretjük meghitt, kellemes illatát, amellyel ünnepi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. De nem csak az illata miatt lehet jó és hasznos a fahéj, emellett még számtalan előnyös tulajdonsága is van, amiket nem árt tudnunk.