Menü

Érdemes figyelni az ételek és a vitaminok ORAC értékét

Az O.R.A.C. érték egy ’97-ben elfogadott szabványrendszer, ami azt jelzi, hogy az adott élelmiszer, vagy vitaminkészítmény milyen mértékű antioxidáns hatással rendelkezik. Ennek az értéknek is érdemes utánanézni, ha sejtmegújító hatású ételeket, vagy táplálékkiegészítőket keresünk.

Az ORAC rövidítés jelentése: Oxigen Radial Absorbance Capacity, azaz oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő kapacitás. Az antioxidánsok feladata ugyanis a szabadgyökök bekebelezése. A szabadgyököket a szervezetünk azért termeli, hogy semlegesítse a bejutott kórokozókat, csakhogy túlzott termelődésünk sejtméregként is funkcionál. Ezért az antioxidáns hatású étkek, vitaminok, vagy táplálékkiegészítők révén elérhetjük, hogy sejtjeink megújuljanak, ezzel pedig szebb lehet a bőrünk, lassítjuk az öregedést, és szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik.

A napi ajánlott ORAC –hoz képest háromszor-nyolcszor többet kellene bevinnünk. Sajnos az ORAC vizsgálata bonyolultabb, mint hogy mondjuk ránézünk, hogy a vitamin valamely összetevőből hány milligrammot tartalmaz. Mára már egyre fejlesztik az ORAC módszert, és annak 5.0-ás tavalyelőtti rendszere szerint mérik az értékeket. (Amit ha összehasonlítunk a régi ORAC eredményekkel, akkor téves információhoz juthatunk!) Az tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az adott étel ORAC értéke sok mindentől függ: mit hol termesztenek, a szedéshez képest mennyi idővel kerül elfogyasztásra, vagy feldolgozásra és milyen módon, stb. Továbbá nagyon sok olyan ételhez nehéz hozzájutnunk, aminek kimagaslóan magas az ORAC értéke, hiszen azok pl. különleges trópusi gyümölcsök.

Szerencsére hazánkban sem panaszkodhatunk: nálunk is elérhető mondjuk a szegfűszegolaj, az aszalt szilva és a mazsola, vagy a fokhagyma, amelyek ORAC értéke kimagasló. Ezen kívül még sok más élelmiszer, fűszer ORAC értéke magas, amik közül érdemes válogatnunk. A vitaminoknál szintén érdemes figyelnünk ezt az értéket, mert jó összehasonlítási alap lehet az egymáshoz viszonyított készítmények kiválasztásakor, hogy melyiknek magasabb az ORAC értéke, vagy milyen információkat találunk róla ezzel kapcsolatosan. 

Fotó:
Pixabay.com

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.