Menü

Érdemes figyelni az ételek és a vitaminok ORAC értékét

Az O.R.A.C. érték egy ’97-ben elfogadott szabványrendszer, ami azt jelzi, hogy az adott élelmiszer, vagy vitaminkészítmény milyen mértékű antioxidáns hatással rendelkezik. Ennek az értéknek is érdemes utánanézni, ha sejtmegújító hatású ételeket, vagy táplálékkiegészítőket keresünk.

Az ORAC rövidítés jelentése: Oxigen Radial Absorbance Capacity, azaz oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő kapacitás. Az antioxidánsok feladata ugyanis a szabadgyökök bekebelezése. A szabadgyököket a szervezetünk azért termeli, hogy semlegesítse a bejutott kórokozókat, csakhogy túlzott termelődésünk sejtméregként is funkcionál. Ezért az antioxidáns hatású étkek, vitaminok, vagy táplálékkiegészítők révén elérhetjük, hogy sejtjeink megújuljanak, ezzel pedig szebb lehet a bőrünk, lassítjuk az öregedést, és szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik.

A napi ajánlott ORAC –hoz képest háromszor-nyolcszor többet kellene bevinnünk. Sajnos az ORAC vizsgálata bonyolultabb, mint hogy mondjuk ránézünk, hogy a vitamin valamely összetevőből hány milligrammot tartalmaz. Mára már egyre fejlesztik az ORAC módszert, és annak 5.0-ás tavalyelőtti rendszere szerint mérik az értékeket. (Amit ha összehasonlítunk a régi ORAC eredményekkel, akkor téves információhoz juthatunk!) Az tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az adott étel ORAC értéke sok mindentől függ: mit hol termesztenek, a szedéshez képest mennyi idővel kerül elfogyasztásra, vagy feldolgozásra és milyen módon, stb. Továbbá nagyon sok olyan ételhez nehéz hozzájutnunk, aminek kimagaslóan magas az ORAC értéke, hiszen azok pl. különleges trópusi gyümölcsök.

Szerencsére hazánkban sem panaszkodhatunk: nálunk is elérhető mondjuk a szegfűszegolaj, az aszalt szilva és a mazsola, vagy a fokhagyma, amelyek ORAC értéke kimagasló. Ezen kívül még sok más élelmiszer, fűszer ORAC értéke magas, amik közül érdemes válogatnunk. A vitaminoknál szintén érdemes figyelnünk ezt az értéket, mert jó összehasonlítási alap lehet az egymáshoz viszonyított készítmények kiválasztásakor, hogy melyiknek magasabb az ORAC értéke, vagy milyen információkat találunk róla ezzel kapcsolatosan. 

Fotó:
Pixabay.com

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!