Menü

Házi praktikák a korpás haj ellen

A korpás haj kellemetlen esztétikai probléma, amelyet lehetőség szerint szeretnénk azonnal kezelni, sőt megelőzni. Szerencsére kiváló házi praktikák állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak olcsóak, hanem nagyon egyszerűek is.

Hajkorpásodás esetén nem szükséges azonnal rohanni a gyógyszertárba, bőrgyógyászhoz, vagy bolti vegyszeres készítményekhez nyúlni. A probléma gyakran sokkal könnyebben kezelhető, mint gondolnánk.

A legkedvezőbb áru, mégis nagyon hatásos megoldás a natúr joghurtos hajpakolás. Rövid hajra egy kis poharas, hosszú hajra pedig egy nagyobb poharas, zsírszegény natúr joghurtot szerezzünk be, és hajmosás előtt alkalmazzuk. Oszlassuk el a fejbőrön, és húsz perc múlva öblítsük le. Ez ápolja a hajat és a fejbőrt, a felesleges faggyút pedig magába szívja. A kezelést hetente-kéthetente ismételjük meg, és figyeljük az eredményt.

Mivel a korpás hajat sok esetben a száraz fejbőr okozza, így kiválóak lehetnek az olajos hajpakolások, vagy az, ha a samponhoz keverünk hozzá pár csepp olajat. Kiváló lehet a teafaolaj, valamint hidegen sajtolt, nyers szűz olajak, például az ilyen módon készült kókuszolaj, ricinusolaj, valamint a levendulás masszázs-, vagy illóolaj. De kiváló lehet a jó minőségű olíva- és mandulaolaj, valamint az egyre közkedveltebb argánolaj is. Az olajak némelyike zsírossá teheti a hajat, ha nem megfelelően alkalmazzuk, erre érdemes odafigyelni. Minden esetben az a legkedvezőbb, ha hajmosás előtt, pakolás-szerűen hagyjuk azt a fejbőrön, majd hajmosáskor lemossuk és leöblítjuk.

A korpás hajat némely esetben pikkelysömör okozza. A levendulaolajak ebben az esetben is kiválóak lehetnek, viszont ha ez nem javít a helyzeten, akkor érdemes egy hajgyógyászt felkeresni, aki a mikrokamerás fejbőrvizsgálat után személyre szabott készítmény-összeállítást javasolhat. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.