Menü

„Mintha alvás közben nőtt volna a gyerekem…”

Minden szülő örül, ha kisbabája békésen alszik, pihen. A táplálás mellett talán az egyik legfontosabb, hogy a baba nyugodt alvása biztosítva legyen. Alvás közben ugyanis rendkívül fontos fejlődési folyamatok mennek végbe az agyban.

Gyakran érzékelik úgy a szülők, hogy gyermekük mintha alvás után nagyobb lenne, vagyis miközben szundikál, nőtt is. Nos, ennek a tapasztalatnak bizony van tudományos magyarázata. Az agysejtek alvás közben dolgozzák fel az ingereket, a számtalan információt és élményt. Ilyenkor raktározódnak az új információk is a memóriában, illetve épülnek az újabb és újabb kapcsolatok az agyban. Az alvás tehát rendkívül fontos szerepet tölt be a fizikai, az érzelmi, és a szellemi fejlődésben is.

Visszatérve pedig arra a tapasztalásra, mely szerint úgy tűnik, mintha a kisbabák minden egyes alvás után nagyobbak lennének, korántsem tévhitről, vagy pusztán érzéki csalódásról van szó. A kisbabák mélyalvása közben ugyanis, növekedési hormonok szabadulnak fel, a fehérje lebontás csökken, mely egyúttal serkenti a sejtnövekedést.

A babáknak egészen más mind az alvásigényük, mind az alvásmintázatuk. Fontos, hogy a szülők biztosítsák a nyugodt alvás feltételeit, vagyis érdemes kialakítani és tiszteletben tartani a baba alvási szokásait. A baba alvás idejében kerüljük például a vendégfogadást, az ügyintézés illetve a bevásárlást, a napközbeni alvás időket sem szabad megzavarni, felborítani a megszokott ritmust.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?