Menü

Az alkohol legalább olyan veszélyes, mint a marihuána

Ennyit számít a társadalom általános hozzáállása: az alkohol legalább olyan veszélyes, ráadásul sokkal népszerűbb is a marihuánánál, mégis csak az utóbbit „üldözzük”, az alkohol-fogyasztás visszaszorítására pedig nemigen találunk intézkedéseket.

Az alkohol százszor veszélyesebb lenne, mint a marihuána? – teszi fel a kérdést a Népszava témával foglalkozó cikke, melyben az ország leghíresebb toxikológusa, Zacher Gábor úgy válaszol a kérdésre, hogy a kettő egyformán veszélyes, de az igaz, hogy a marihuána fogyasztásába tavaly nem halt bele senki, alkoholmérgezésbe viszont 35-en is.

És akkor a közvetett eseteket még nem is ismerjük… Viszont hozzáadva azt a két tényezőt, hogy az alkohol majdnem dupla olyan népszerű, mint a kannabisz, valamint hogy a kutatások szerint 114-szer akkora veszélyben van egy alkoholfogyasztó, mint egy füvező, elgondolkodtató a dolog.

Nemzeti drogstratégia létezik (bár vannak kérdéses elemek, mint például a józsefvárosi tűcsere program megszüntetése, amely csak fokozta a bajt, minthogy javított volna a helyzeten), de az alkohollal kapcsolatosan nem létezik ilyen szakmai anyag, vagy intézkedés legjobb tudomásunk szerint. Pedig a felmérések szerint 800.000 fő alkoholfüggő él Magyarországon – sajnos ez az adat elég elkeserítő a népességhez viszonyítva, és minden ember meg tudja erősíteni az arány helyességét, ha körbenéz a környezetében. Ilyen mértékű és arányú problémát a füves cigi fogyasztása nem jelent.

Mindez nem azt jelenti, hogy a drogfogyasztással ne kellene foglalkozni, és természetesen azt sem, hogy „inkább” ajánlani kellene a használatát. De emellett jó lenne, ha megjelennének az alkoholfogyasztással kapcsolatos intézkedések is. Nem is annyira abban a formában lenne rá igény, mint ahogy a dohányzás visszaszorítását igyekeztek megoldani (dohányboltok), lehetőleg inkább a jelenség társadalmi hátterét lenne érdemes megvizsgálni és kezelni. Az alkohollal kapcsolatos tiltás eddig nemzetközi szinten sikertelenségbe torkollt, tehát ez az irány valószínűleg nem követendő.

De ne csak állami szinten várjuk a megoldást, hanem tegyünk ellene a saját eszközeinkkel. Ne feledjük: rajtunk legalább annyi múlik, ha nem több! Például legyen a nevelés része nem csak a drogok, de az alkohollal kapcsolatos információk megosztása is. Beszélgessünk a saját gyermekeinkkel (kioktatás helyett), vagy adjunk teret a tájékoztatásnak a különböző iskolai eseményeken. Még időben, mert a középiskolában inkább már „ciki” lehet egy ilyen info-csomag. Érdekes lehet a beszélgetés az osztályfőnöki órán egy már tiszta alkoholista személlyel, aki végigjárta az alkohollal kapcsolatos szenvedélybetegség stádiumait, és sikerrel állt fel a gödörből. Hiszen a személyes példák mindig érthetőbbek, és mélyebb hatással rendelkeznek. 

Fotó:
pixabay.com

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

A nevetés egészségre gyakorolt hatásai

Manapság szokták mondani, hogy a nevetés fél egészség! Felemelő érzésként hat ránk és olyankor boldogság járja át szívünket. Nemcsak embereket köt össze, kapcsolatokat teremt, hanem az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

A magnézium hiány árulkodó jelei

A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, mert nem mutatkozik meg a vérképben, mivel a szervezet magnézium tartalékainak csupán 1%-a tárolódik a vérben.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?