Menü

Az alkohol legalább olyan veszélyes, mint a marihuána

Ennyit számít a társadalom általános hozzáállása: az alkohol legalább olyan veszélyes, ráadásul sokkal népszerűbb is a marihuánánál, mégis csak az utóbbit „üldözzük”, az alkohol-fogyasztás visszaszorítására pedig nemigen találunk intézkedéseket.

Az alkohol százszor veszélyesebb lenne, mint a marihuána? – teszi fel a kérdést a Népszava témával foglalkozó cikke, melyben az ország leghíresebb toxikológusa, Zacher Gábor úgy válaszol a kérdésre, hogy a kettő egyformán veszélyes, de az igaz, hogy a marihuána fogyasztásába tavaly nem halt bele senki, alkoholmérgezésbe viszont 35-en is.

És akkor a közvetett eseteket még nem is ismerjük… Viszont hozzáadva azt a két tényezőt, hogy az alkohol majdnem dupla olyan népszerű, mint a kannabisz, valamint hogy a kutatások szerint 114-szer akkora veszélyben van egy alkoholfogyasztó, mint egy füvező, elgondolkodtató a dolog.

Nemzeti drogstratégia létezik (bár vannak kérdéses elemek, mint például a józsefvárosi tűcsere program megszüntetése, amely csak fokozta a bajt, minthogy javított volna a helyzeten), de az alkohollal kapcsolatosan nem létezik ilyen szakmai anyag, vagy intézkedés legjobb tudomásunk szerint. Pedig a felmérések szerint 800.000 fő alkoholfüggő él Magyarországon – sajnos ez az adat elég elkeserítő a népességhez viszonyítva, és minden ember meg tudja erősíteni az arány helyességét, ha körbenéz a környezetében. Ilyen mértékű és arányú problémát a füves cigi fogyasztása nem jelent.

Mindez nem azt jelenti, hogy a drogfogyasztással ne kellene foglalkozni, és természetesen azt sem, hogy „inkább” ajánlani kellene a használatát. De emellett jó lenne, ha megjelennének az alkoholfogyasztással kapcsolatos intézkedések is. Nem is annyira abban a formában lenne rá igény, mint ahogy a dohányzás visszaszorítását igyekeztek megoldani (dohányboltok), lehetőleg inkább a jelenség társadalmi hátterét lenne érdemes megvizsgálni és kezelni. Az alkohollal kapcsolatos tiltás eddig nemzetközi szinten sikertelenségbe torkollt, tehát ez az irány valószínűleg nem követendő.

De ne csak állami szinten várjuk a megoldást, hanem tegyünk ellene a saját eszközeinkkel. Ne feledjük: rajtunk legalább annyi múlik, ha nem több! Például legyen a nevelés része nem csak a drogok, de az alkohollal kapcsolatos információk megosztása is. Beszélgessünk a saját gyermekeinkkel (kioktatás helyett), vagy adjunk teret a tájékoztatásnak a különböző iskolai eseményeken. Még időben, mert a középiskolában inkább már „ciki” lehet egy ilyen info-csomag. Érdekes lehet a beszélgetés az osztályfőnöki órán egy már tiszta alkoholista személlyel, aki végigjárta az alkohollal kapcsolatos szenvedélybetegség stádiumait, és sikerrel állt fel a gödörből. Hiszen a személyes példák mindig érthetőbbek, és mélyebb hatással rendelkeznek. 

Fotó:
pixabay.com

A foltos hajhullás kezelése

Sokak számára jelent leküzdhetetlen problémát, az alopecia areata, egy jelenleg is zajló vizsgálat azonban megoldást nyújthat a foltos hajhullás kezelésére.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.

Hogyan befolyásolhatják a fogaink az önbecsülésünket?

A fogaink egészségi állapota valóban befolyásolja az önbizalmunkat. Hogy valaki mennyit mosolyog, mutatja az elégedettségi szintjét is.

Mit jelent az egészség?

Egészséges életmód, életmódváltás, egészség, vitalitás, fittség, edzettség, reformélelmiszerek, diéta… Elcsépelt szavak és kifejezések. De valójában mi az az egészség és honnan tudom, hogy én egészséges vagyok?

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?