Menü

Az alkohol legalább olyan veszélyes, mint a marihuána

Ennyit számít a társadalom általános hozzáállása: az alkohol legalább olyan veszélyes, ráadásul sokkal népszerűbb is a marihuánánál, mégis csak az utóbbit „üldözzük”, az alkohol-fogyasztás visszaszorítására pedig nemigen találunk intézkedéseket.

Az alkohol százszor veszélyesebb lenne, mint a marihuána? – teszi fel a kérdést a Népszava témával foglalkozó cikke, melyben az ország leghíresebb toxikológusa, Zacher Gábor úgy válaszol a kérdésre, hogy a kettő egyformán veszélyes, de az igaz, hogy a marihuána fogyasztásába tavaly nem halt bele senki, alkoholmérgezésbe viszont 35-en is.

És akkor a közvetett eseteket még nem is ismerjük… Viszont hozzáadva azt a két tényezőt, hogy az alkohol majdnem dupla olyan népszerű, mint a kannabisz, valamint hogy a kutatások szerint 114-szer akkora veszélyben van egy alkoholfogyasztó, mint egy füvező, elgondolkodtató a dolog.

Nemzeti drogstratégia létezik (bár vannak kérdéses elemek, mint például a józsefvárosi tűcsere program megszüntetése, amely csak fokozta a bajt, minthogy javított volna a helyzeten), de az alkohollal kapcsolatosan nem létezik ilyen szakmai anyag, vagy intézkedés legjobb tudomásunk szerint. Pedig a felmérések szerint 800.000 fő alkoholfüggő él Magyarországon – sajnos ez az adat elég elkeserítő a népességhez viszonyítva, és minden ember meg tudja erősíteni az arány helyességét, ha körbenéz a környezetében. Ilyen mértékű és arányú problémát a füves cigi fogyasztása nem jelent.

Mindez nem azt jelenti, hogy a drogfogyasztással ne kellene foglalkozni, és természetesen azt sem, hogy „inkább” ajánlani kellene a használatát. De emellett jó lenne, ha megjelennének az alkoholfogyasztással kapcsolatos intézkedések is. Nem is annyira abban a formában lenne rá igény, mint ahogy a dohányzás visszaszorítását igyekeztek megoldani (dohányboltok), lehetőleg inkább a jelenség társadalmi hátterét lenne érdemes megvizsgálni és kezelni. Az alkohollal kapcsolatos tiltás eddig nemzetközi szinten sikertelenségbe torkollt, tehát ez az irány valószínűleg nem követendő.

De ne csak állami szinten várjuk a megoldást, hanem tegyünk ellene a saját eszközeinkkel. Ne feledjük: rajtunk legalább annyi múlik, ha nem több! Például legyen a nevelés része nem csak a drogok, de az alkohollal kapcsolatos információk megosztása is. Beszélgessünk a saját gyermekeinkkel (kioktatás helyett), vagy adjunk teret a tájékoztatásnak a különböző iskolai eseményeken. Még időben, mert a középiskolában inkább már „ciki” lehet egy ilyen info-csomag. Érdekes lehet a beszélgetés az osztályfőnöki órán egy már tiszta alkoholista személlyel, aki végigjárta az alkohollal kapcsolatos szenvedélybetegség stádiumait, és sikerrel állt fel a gödörből. Hiszen a személyes példák mindig érthetőbbek, és mélyebb hatással rendelkeznek. 

Fotó:
pixabay.com

Azért fáj, mert nem ittál eleget...

Legalább 2-3 liter folyadékra lenne szükségünk minden nap – ezt nem véletlenül halljunk gyakran, hiszen testünk számára az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Ha nem figyelünk erre tudatosan, akkor annak nagyon sok negatív következménye lehet.

A műveltséghez társított gondolatok

Műveltnek lenni régen kiváltság volt. Az uralkodócsalád és a főurak gyermekei rengeteg olyan dologban részesültek, melyben mások nem: nyelveket tanulhattak, zenélhettek, könyveket olvashattak. Ma már egyik sem elérhetetlen, talán épp ezért nem is próbálja mindenki elérni. De vajon nincs divatja már a műveltségnek?

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.