Menü

Miben aludjunk, ha jön a jó idő?

Szerencsére itt a tavasz, egyre melegebbek a nappalok és az éjszakák is. A téli pizsamákat lassan ideje a szekrény mélyére süllyeszteni. De vajon miben egészséges aludni, milyen alsónemű és alvóruházat használata javasolt?

Örök kérdés, hogy ajánlják-e az alváshoz a fehérnemű viseletét, vagy sem, javasolt-e bugyiban, alsónadrágban aludni, vagy inkább kerülendő? A kényelmes, könnyű pamut alsónemű használata javasolt, ugyanis megvéd a nem kívánt fertőzésektől, valamint megfelelő hőmérsékleten tartja az intim testrészeinket. A szoros alsónadrágok, túl szűk bugyik, tangák használata viszont kerülendő. Nem csak kényelmetlenek, de gátolják a megfelelő vérkeringést. Ráadásul a tanga használatával ahhoz képest is növekszik a fertőzésveszély, mintha nem viselnénk semmit, hiszen a keskeny anyagdarab hidat képez a végbél és a hüvely között. Ugyanez igaz a tisztasági betétre is, melynek a használata nem ajánlott minden napra egyes vélekedésekkel ellentétben. A legjobb, ha például fehérnemű nélkül laza pizsamanadrágot viselünk, de ez esetben ügyelni kell annak sokkal gyakoribb cseréjére, mintha alsóneművel kiegészítve használnánk.

Egyéb tekintetben is kényelmes, könnyű viselet javasolt éjszakára. Lehet, hogy a filmekben szexik a testhez álló, selyem, melltartós hálóingek, de rendszeres viseletre ezek semmiképp sem ajánlottak. A merevített melltartók használata különösen kerülendő, de minden más hasonló ruhadarab is, ami túlságosan szoros. Egy felmérés szerint a mellrák kialakulásához nagymértékben hozzájárul a melltartók viselete. Így legalább éjszakára mindenképp kerülendő a használatuk.

Természetesen éppen szoptató édesanyák nem biztos, hogy tudják azt nélkülözni, de ezt leszámítva mindenképp melltartó nélkül ajánlott aludni. Éjszakára tehát még a sportmelltartók használata is mellőzendő lehetőség szerint, tehát csakis laza darabokat viseljünk. A bőr így könnyebben szellőzik, könnyedebbé válik a légzésünk, szabadabb érzés a testünknek alvás közben. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.