Menü

Tavasztól mindenképp védjük kedvenceinket a kullancsokkal és szúnyogokkal szemben!

Az állattartók vívódnak, hogy folyamatos, vagy szezonális kullancs- és más kártevőkkel szembeni védekezést alkalmazzanak-e. A legjobb a folyamatos védelem, ez azonban leterhelheti az állatok máját, így sokan úgy döntenek: csak tavasztól őszig használnak valamilyen cseppet, nyakörvet, vagy tablettát.

Ez esetben is ideje ezek valamelyikét megvásárolni háziállataink számára. Az idei tél nem volt túlságosan hideg, így már most látható, hogy sok kullanccsal, szúnyoggal lesz dolgunk ebben az évben is. Sajnos már most találkozhatunk kullancsokkal 1-1 séta alkalmával, és szúnyogokkal is, egyelőre még főként a koraesti órákban. Ahhoz, hogy ezek elfagyjanak, legalább két valóban tartós, kb. -10 °C alatti hideg idő kellett volna. Bár nem bántuk, hogy ez elmaradt, de sok problémát okozhat a szezonban a kullancsok, szúnyogok, egyéb élősködők nagy száma. Semmiképp se halogassuk tehát az ezzel kapcsolatos védekezést, hiszen a kedvenceinkre nézve akár életveszélyes fertőzéseket is terjeszthetnek ezek a nem kedvelt egyedek. Ilyen például a kullancs által terjedő babézia, vagy a szúnyogok révén hordozott szívférgesség.

Kérje állatpatikus tanácsát, hogy mely tablettát, nyakörvet, vagy cseppet válassza háziállata számára. Ugyanis sok tényező befolyásolhatja, hogy melyik a megfelelő döntés: például kutyák esetében hogy úszik-e rendszeresen a nyári időszakban az eb, vagy sem. Azzal kapcsolatban is érdemes szakember véleményét kérni, hogy szükséges-e néhanapján cserélni az alkalmazott készítményt, eszközt, vagy maradhatunk-e folyamatosan ugyanannál a terméknél. Tény és való, hogy az állataink élősködőkkel szembeni védelme nem olcsó mulatság, és az árak az állat súlyával arányosan is növekednek. De azt is tudnunk kell, hogy probléma esetén az esetleges állatorvosi kezelés összege csillagászati lehet, és akkor még nem is biztos, hogy a kis kedvenc menthető valamilyen súlyos betegséggel szemben. Így inkább a megelőzésre érdemes törekedni. 

Fotó:
Pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.