Menü

Miért fontos a hidratálás?

Az egészséges életmód egyik legalapvetőbb eleme a hidratálás, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. A folyadékpótlás fontosságát ma már sokszor és sok helyen hangsúlyozzák, de vajon miért is kulcskérdés egészségünk szempontjából a hidratálás?

Nos, többek között bőrünk egészségének, és esztétikumának megőrzésében is kulcsfontosságú a megfelelő hidratálás. Köztudott, hogy bőrünk frissességét, rugalmasságát a vízből nyeri, ezért hiába használunk mindenféle kozmetikumot a bőrünk szépségének megőrzése érdekében, ha közben szervezetünk dehidratált, vagyis ha nem figyelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.  A „megfelelő” folyadékpótlás alatt, a szakemberek által ajánlott napi 2,5 liter tiszta víz fogyasztását értjük (mely ajánlás életkor, és egyéni szempontok mentén változhat). A mennyiség mellett természetesen a minőség is fontos szempont, a hidratálás ugyanis kifejezetten tiszta víz fogyasztására vonatkozik, egyéb folyadékokkal ugyanis nem érhető el a kívánt hatás.

A „kívánt hatás” pedig nemcsak bőrünk egészségének megőrzésére vonatkozik, egész szervezetünk működéséhez alapvető fontosságú a folyadékpótlás. A dehidratáltság ugyanis csökkenti a szellemi teljesítőképességünket, fejfájáshoz is vezethet, vagyis összességében még közérzetünkre is rossz hatással lehet.

Nem érdemes megvárni ezeket a tüneteket, és nem feltétlenül elégséges az sem, ha csak akkor iszunk, ha szomjasak vagyunk. Szenteljünk tudatosan figyelmet a folyadékpótlásra, tiszta, ásványi anyagokban gazdag víz fogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk egészséges működéséért.

Nyáron melegben, illetve sportolás közben pedig szintén nagyon fontos a folyadékbevitel, megfelelő hidratálással akár komoly rosszulléteket is elkerülhetünk.

Fotó:
pixabay.com

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Legjobb praktikák fáradtság ellen

A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.