Menü

Miért fontos a hidratálás?

Az egészséges életmód egyik legalapvetőbb eleme a hidratálás, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. A folyadékpótlás fontosságát ma már sokszor és sok helyen hangsúlyozzák, de vajon miért is kulcskérdés egészségünk szempontjából a hidratálás?

Nos, többek között bőrünk egészségének, és esztétikumának megőrzésében is kulcsfontosságú a megfelelő hidratálás. Köztudott, hogy bőrünk frissességét, rugalmasságát a vízből nyeri, ezért hiába használunk mindenféle kozmetikumot a bőrünk szépségének megőrzése érdekében, ha közben szervezetünk dehidratált, vagyis ha nem figyelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.  A „megfelelő” folyadékpótlás alatt, a szakemberek által ajánlott napi 2,5 liter tiszta víz fogyasztását értjük (mely ajánlás életkor, és egyéni szempontok mentén változhat). A mennyiség mellett természetesen a minőség is fontos szempont, a hidratálás ugyanis kifejezetten tiszta víz fogyasztására vonatkozik, egyéb folyadékokkal ugyanis nem érhető el a kívánt hatás.

A „kívánt hatás” pedig nemcsak bőrünk egészségének megőrzésére vonatkozik, egész szervezetünk működéséhez alapvető fontosságú a folyadékpótlás. A dehidratáltság ugyanis csökkenti a szellemi teljesítőképességünket, fejfájáshoz is vezethet, vagyis összességében még közérzetünkre is rossz hatással lehet.

Nem érdemes megvárni ezeket a tüneteket, és nem feltétlenül elégséges az sem, ha csak akkor iszunk, ha szomjasak vagyunk. Szenteljünk tudatosan figyelmet a folyadékpótlásra, tiszta, ásványi anyagokban gazdag víz fogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk egészséges működéséért.

Nyáron melegben, illetve sportolás közben pedig szintén nagyon fontos a folyadékbevitel, megfelelő hidratálással akár komoly rosszulléteket is elkerülhetünk.

Fotó:
pixabay.com

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Manapság sajnos vírusként terjed a szorongás, a stressz és a depresszió, amelyek népbetegségnek számítanak. Az elmét rendszeresen tisztítani kell relaxációval, pihenéssel. A gyógynövények varázserővel hatnak egy fáradságos, kihívásokkal teli napon.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.