Menü

Itt a tavasz, védjük kedvenceinket a kullancsokkal és szúnyogokkal szemben!

Az állattartók vívódnak, hogy folyamatos, vagy szezonális kullancs- és más kártevőkkel szembeni védekezést alkalmazzanak-e. A legjobb a folyamatos védelem, ez azonban leterhelheti az állatok máját, így sokan úgy döntenek: csak tavasztól őszig használnak valamilyen cseppet, nyakörvet, vagy tablettát.

Ez esetben is ideje ezek valamelyikét megvásárolni háziállataink számára. Az idei tél nem volt túlságosan hideg, így már most látható, hogy sok kullanccsal, szúnyoggal lesz dolgunk ebben az évben is. Sajnos már most találkozhatunk kullancsokkal 1-1 séta alkalmával, és szúnyogokkal is, egyelőre még főként a koraesti órákban. Ahhoz, hogy ezek elfagyjanak, legalább két valóban tartós, kb. -10 °C alatti hideg idő kellett volna. Bár nem bántuk, hogy ez elmaradt, de sok problémát okozhat a szezonban a kullancsok, szúnyogok, egyéb élősködők nagy száma. Semmiképp se halogassuk tehát az ezzel kapcsolatos védekezést, hiszen a kedvenceinkre nézve akár életveszélyes fertőzéseket is terjeszthetnek ezek a nem kedvelt egyedek. Ilyen például a kullancs által terjedő babézia, vagy a szúnyogok révén hordozott szívférgesség.

Kérje állatpatikus tanácsát, hogy mely tablettát, nyakörvet, vagy cseppet válassza háziállata számára. Ugyanis sok tényező befolyásolhatja, hogy melyik a megfelelő döntés: például kutyák esetében hogy úszik-e rendszeresen a nyári időszakban az eb, vagy sem. Azzal kapcsolatban is érdemes szakember véleményét kérni, hogy szükséges-e néhanapján cserélni az alkalmazott készítményt, eszközt, vagy maradhatunk-e folyamatosan ugyanannál a terméknél.

Tény és való, hogy az állataink élősködőkkel szembeni védelme nem olcsó mulatság, és az árak az állat súlyával arányosan is növekednek. De azt is tudnunk kell, hogy probléma esetén az esetleges állatorvosi kezelés összege csillagászati lehet, és akkor még nem is biztos, hogy a kis kedvenc menthető valamilyen súlyos betegséggel szemben. Így inkább a megelőzésre érdemes törekedni. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.