Menü

Testi-lelki felépülés szülés után

Bár a várandóság illetve a szülés korántsem tekinthető betegségnek, mégis komoly fizikai és lelki megterhelést jelent, ezért fontos, hogy beszéljünk a szülés utáni felépülésről.

A várandóság és a szülés rengeteg energiát von el a kismama szervezetétől, mind fizikális, mind mentális értelemben. Ahhoz, hogy energikusak legyünk, nem elég pusztán az a pozitív érzelmi többlet, amit a baba érkezése jelent, ez a fajta „lelkesedés” ugyanis idővel nem elégséges, és akár túlzott kimerülésbe is átcsaphat. Sok kismama ugyanis ilyenkor, a hormonok által kiváltott és egyéb érzelmi hullámoknak köszönhetően mindenféle saját szükségletet háttérbe szorítva, rendkívüli energiákat mozgósít, melynek egyetlen célpontja a baba igényeinek kielégítése.

De az elhanyagolt szükségletek idővel kérik a magukét, az alváshiány, a fáradtság, a rendszertelen és nem elégséges étkezések komoly következményekkel járhatnak. Ezért fontos tudatosan (mert ilyenkor az ösztönök csak a babára „figyelnek”) megfogadni a következő tanácsokat.

Az első időszakban a kismamák úgy érezhetik, összecsapnak a hullámok a fejük fellett: nem érik utol magukat, és minden pillanatot ki kell használni aktív tevékenységre. Mégis fontos, hogy a saját pihenésünkre is szánjunk időt, amikor a baba alszik, mi magunk is próbáljunk meg aludni, vagy pihenni. A kikapcsolódás beiktatása is „életmentő” lehet, nyilván nem egy nyaralásra kell itt gondolni, hanem arra, hogy időnként a kismamának is szüksége van a babával kapcsolatos teendőktől teljesen eltérő tevékenységre.

A fizikai felépüléssel kapcsolatban is vannak olyan szakmai tanácsok, melyeket megfogadva elősegíthetjük szervezetünk helyreállását. Hüvelyi szülés esetén, a hüvely illetve a gát érzékenységét kezdetben hideg majd később meleg borogatással érdemes kezelni. A naponta többször is történő mosakodással, zuhanyzással nemcsak a kellemetlen panaszokat enyhíthetjük, hanem a gyógyulást is elősegíthetjük. Nem ritka, hogy szülést követően vizelettartási problémák is kialakulnak. Ennek fő oka, hogy a várandóság illetve szülés következtében a medencefenék izmai meggyengülnek, a kismedence szervei megereszkednek és betüremkednek a hüvelybe. Ez okozhat vizelettartási problémákat, de az úgynevezett Kegel-gyakorlatok (medencefenék izmainak erősítése) segítségével ezek a panaszok megszüntethetőek.

A szülést követően ne erőltessük meg magunkat, de nyugodtan tornázhatunk, mellyel nemcsak fizikai állapotunk helyreállását segíthetjük, hanem lelki energiákat is mozgósíthatunk. Hagyjunk időt magunknak a szülés utáni felépülésre, de ez ne jelentse azt, hogy elhagyjuk magunkat.

Fotó: 
Pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?