Menü

Kellemetlen vírusok, melyek megnehezítik a mindennapjainkat

  • Dátum: 2015.06.02., 13:01

A calicivírus mostanában sok ember életét nehezíti meg. Az egyik fő probléma a vírussal kapcsolatban, hogy az ember többször is áteshet a vírus okozta hasmenéses tüneteken, tekintettel arra, hogy a vírusnak számos variánsa van, hasonlóképpen az influenzavírushoz. Ez az oka annak, hogy a betegség ellen tartós védettség nem alakul ki. A calicivírus-járvány egy-egy országon, kisebb-nagyobb területen könnyedén végigsöpörhet. Ezt élhetjük át napjainkban hazánkban. A fertőzés gyakran egészségügyi intézményekben lép fel, hiszen ilyen helyeken a vírus könnyen terjed. Ugyancsak jellemző, hogy évről-évre tengeri hajóutakon tör ki calicivírus-járvány, tehát a nyaralások során fokozottan kell figyelni a higiéniás szabályok betartásra.

A fertőzés kiváltó oka értelemszerűen maga a calicivírus, amely már nagyon kis mennyiségben képes betegséget okozni. A szervezetbe emberről emberre terjedve, közösen fogyasztott ételek útján, hányó betegektől belélegezve fertőzhet. Terjedését a nem megfelelő higiéniás körülmények elősegítik.

Mivel a vírus fertőző dózisa nagyon alacsony, azaz tüneteket már minimális számú kórokozó is kiválthat, a betegség megelőzése, elkerülése nagyon nehéz akkor, ha azt már valaki behurcolta egy közösségbe; a kézhigiénia betartása persze kulcsfontosságú.

A gyerekek és felnőttek, férfiak és nők fogékonysága között érdemi különbség nincs. Kis öröm az ürömben, hogy a betegség legtöbb esetben enyhe lefolyású, önmagától gyógyuló betegség, emiatt a betegek orvoshoz sem feltétlenül fordulnak problémájukkal. Másrészt az orvosoknak nem kötelező a panaszosok székletét calicivírust kimutató vizsgálatra küldeniük, a fertőzéseket nem kell jelenteniük. Ebből viszont az is következik, hogy a járványügyi laboratóriumoknak is csak becsült adataik lehetnek. Pontos információk egyedül azokról a megbetegedésekről vannak, amelyek egy-egy iskolát, egészségügyi intézményt vagy szociális otthon érintenek.

Pedig a fejlett labordiagnosztikai módszerek ma már lehetővé teszik, hogy a laboratóriumi munka újabb és újabb területei váljanak teljesen automatizálttá. Egyetlen gépen fut végig több, korábban manuálisan végzett folyamat. Így jelentősen csökken a hibák száma, nő a mérések pontossága, a laborok munkájának hatékonysága, végső soron a betegek biztonsága.

Forrás, fotó:
Momentum Mundi

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.