Menü

Különös odafigyelést igényelnek a gyerekek a nyári szünet előtt

A gyerekek általában nagyon elfáradnak a nyári szünet előtti utolsó időszakra, ezért különös törődést igényelnek ezekben a napokban. A visszaszámlálás megkezdődött, de a szülői figyelmet sokszorosítani kell. 

Nagyon ritka az, hogy a gyerekek a szünet előtti izgalomban nagy lendületet kapnak, és szorgalmasan tanulnak. Inkább az ellenkezője jellemző: a tanév végére elfáradnak, figyelmük pedig csökken, ahogy közeledik a kikapcsolódás ígérete, és egyre szebb az idő, amikor már nehéz bent ülni a tanteremben és az iskolapadban. 

Érzik ezt a tanárok is, és a jószívű nevelők igyekeznek könnyíteni a gyerekekek terheit a tanév utolsó időszakában, de nekik is kötelezettségeik vannak, és a meghatározott tananyag, valamint tanterv köti őket. Így inkább a szülői plusz odafigyelés lendítheti át a csemetéket az utolsó tanítási napok nehézségein. 

Sok gyermek ilyenkor lerontja a jegyeit, valamint nehezebben figyel oda az iskolai dolgokra. Tanuljunk velük többet, segítsük őket a házi feladatok megoldásában, tehermentesítsük őket az egyéb kötelezettségeik alól! Ösztönözzük őket pozitívan, próbáljunk plusz motivációs rendszert bevezetni, de mindenképpen érzékeltessük velük, hogy segítjük őket és számíthatnak ránk. 

A jelenség nem meglepő, felnőttek esetén is jelentkezik, amikor azt érzékelik a szabadság előtt, hogy nagyon elfáradtak, és szükségük van a pihenésre. A gyerekek ugyanígy vannak ezzel, emiatt pedig adott esetben szétszórtabbak, valamint nehezükre esik a korábbival megegyező teljesítményt nyújtani. Ezért elvárások helyett inkább tudatosítsuk magunkban, hogy a jelenség természetes. 

Nagyon fontos, hogy ebben az időtartamban a gyerekek még többet aludjanak. Mindezt nem egyszerű kivitelezni, hiszen csábítanak a szabadtéri programok, valamint az, hogy sokáig van világos. Ennek ellenére a kevés alvás csak ront a helyzeten, így inkább ezen a területen legyünk szigorúbbak a jegyekkel és tanulással kapcsolatos elvárások helyett. 

Az is segíthet, ha a gyermek tudja, hogy mire számíthat: pontosan hány napot kell még iskolába járnia, valamint hogyan fog telni a nyári szünete: milyen programjai lesznek, mikor ki fog rá vigyázni, mikor kivel fog időt tölteni.

Fotó: 
Pixabay.com 

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!