Menü

Nagy segítség kismamáknak – könnyebb és biztonságosabb szülés

  • Dátum: 2015.06.03., 15:41

Amikor egy nő tudomást szerez arról, hogy babát vár – néhány kivételes esettől eltekintve – határtalan boldogságot él át, ám ezzel egy időben számtalan kérdés és kétség is felvetődhet benne. Mi lesz az eddigi életemmel? Mi lesz a testemmel? Miként változik majd a kapcsolatom a társammal? Hogyan fogom világra hozni a kisbabámat? – és a sort még hosszan folytathatnánk.

A szülés előtt álló kismamák leginkább az elhúzódó, fájdalmas vajúdástól tartanak, főleg akkor, ha első gyermeküket várják, vagyis ezen a téren nem rendelkeznek saját tapasztalatokkal. Ma már számtalan olyan módszer és eszköz áll a szülésznők és az orvosok rendelkezésére, amellyel könnyebbé, komfortosabbá tehető a vajúdás és az azt követő kitolási szakasz, most azonban újabb színnel bővül a paletta.

A könnyebb és biztonságosabb szülésért

A szülés során fellépő kellemetlenségek mellett sok leendő anyuka aggódik amiatt, hogy mennyi időre lesz szükség szervezete regenerálódáshoz, az esetleges gátmetszés gyógyulásához. Abban, hogy a baba érkezésekor minden zökkenőmentes legyen, sokat segíthet mind a testi, mind a lelki felkészülés, ez utóbbi részét képezheti a Gynotal szülészeti gél alkalmazása. Ez a zselé nagy megkönnyebbülést hozhat a kismamáknak a nehéz pillanatokban is: használatát követően olyan filmréteg képződik a hüvely falán, mely elősegíti, hogy a baba könnyebben jusson át a szülőcsatornán, miközben védi a hüvelyfalat és a gátat a sérüléstől, biztonságosabbá téve a szülést. Azoknál a kismamáknál, akik a Gynotal gél használata mellett döntöttek, ritkábban végeznek gátmetszést a szakemberek és gátrepedés is ritkábban fordul elő.

Rövidebben, könnyebben

Nemzetközi vizsgálatok is kimutatták, hogy a szülést segítő gél alkalmazásával körülbelül egyharmadával csökkenthető mind a vajúdás, mind a kitolási szakasz hossza, ami jelentős segítséget nyújt a kismamáknak, főleg akkor, ha úgy döntenek, hogy fájdalomcsillapító nélkül szeretnék világra segíteni a gyermeküket.

“A tágulási szakasz hossza egy először szülő kismamánál körülbelül 8-10 óra, a többedszer szülő hölgyeknél pedig megközelítőleg 4-5 óra. A kitolási szakasz ½-1 óráig tart, ami a vajúdáshoz hasonlóan jelentősen csökkenthető a Gynotalnak köszönhetően” – tudtuk meg Dr. Ács Nándor egyetemi docenstől, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójától.

A hazai tapasztalatok

“Rendkívül jó tapasztalataink vannak a szülést segítő gél használatával kapcsolatban, hatékonyan támogatja ugyanis a tágulási folyamatot és a kitolási szakaszban is könnyebb az előrehaladás. Mindez azért történik, mert a Gynotal gél fellazítja, felpuhítja a méhszájat, a hüvelyt és a gátat, valamint a környező szöveteket. A zselé másik nagy előnye, hogy állagának köszönhetően csökkenti a kisbaba feje és a szülőcsatorna között fennálló súrlódást” – folytatta Dr. Ács Nándor.

Mivel a zselének semmiféle mellékhatása nincs és használata nem rejt kockázatot sem a születő babára, sem az anyára nézve, a hazai kismamák is érdeklődve fogadják az új terméket.

A Gynotal használata egyszerű és nem jár kellemetlenséggel: a két különböző összetételű gélt az orvos vagy a szülésznő juttatja a hüvelybe a tágulási és a kitolási szakasz során, speciális applikátor segítségével.

Mit tud a Gynotal?

  • ·         Hatékonyan csökkenti a szülési folyamatot
  • ·         Segítséget nyújthat az elhúzódó szülés során
  • ·         Fokozza a gát és a hüvely védelmét
  • ·         Korábbi császármetszés esetén is használható
  • ·         Segíti az esetleges hüvelyi beavatkozásokat (vákuum, fogó)
  • ·         Vízben vajúdás és szülés esetén is hatékonyan alkalmazható
  • ·         Nem tartalmaz semmilyen gyógyszer hatóanyagot
  • ·         Nem szívódik fel a szervezetben
  • ·         Nincs káros hatása sem az anyára, sem a babára nézve (Nemzetközi irányelveknek megfelelően végzett tesztek alapján)

További információ:

www.konnyebbszules.hu

Forrás, fotó:
Just Creative

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.