Menü

Fogaink védelmében

Ha a statisztikákat böngésszük, elég lehangoló a magyar emberek általános fogászati látlelete. A jó hír az, hogy a szakemberek szerint javul a helyzet.

Kezdjük a jó hírrel! A tendenciákra rálátó fogorvosok szerint az emberek Magyarországon is egyre tudatosabbá válnak a különböző fog- és ínybetegségek megelőzésével kapcsolatban. Felnőtt korban persze továbbra is az az általános mentalitás, hogy akkor megyek fogászhoz, ha már fáj, lüktet, vérzik, vagy csúnya. Azaz kivárjuk a bajt, pedig ha nem így tennénk, sok bosszúságot megspórolhatnánk.

Az étkezési szokások sajnos megkövetelik a rendszeres szűrést, ellenőrzést. Az elfogyasztott sok cukor, valamint sós nassolnivaló és savas üdítő kötelezővé teszi a évenkénti minimum egy ellenőrzést. Emellett természetesen nagy szükség van, mondhatni alapvető követelmény, a napi két fogmosás, de a fogselyem használata is erősen ajánlott.

Akad persze olyan, akit nem a nemtörődömség, hanem anyagi okok tartanak távol a rendelőtől, nekik érdemes arra gondolniuk, hogy a baj nem múlik el magától és később még drágább kezelésekhez vezethet. (A szűrések és egyszerűbb beavatkozások ráadásul ingyenesek.)

Az anyagi oldal mellett még fontosabb az egészségügyi. Tudni kell, hogy a fogproblémák más, egyéb gondokat is okozhatnak a szervezetben.

A magyar foghelyzet még nem áll a megfelelő színvonalon, de van fény az alagút végén. Természetesen a legfontosabb a fiatalok „betanítása”, a tudatos szájápolás ugyanis gyermekkorban kezdődik. Ha itt nem sikerül elsajátítani az alapokat, később már nagyon nehéz dolgunk lesz.

Fotó:
Pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.