Menü

Óvatosan a légkondival!

  • Dátum: 2015.06.14., 16:02

Mostanság a nyáron előforduló megfázások egyik leggyakoribb okozója: a légkondi. Óvatosan bánjunk a használatával, és a légkondicionálást alkalmazó épületekben jobban öltözzünk fel, különben könnyen megfázás lehet a vége még nyáron is!

Manapság a légkondik használata egyre elterjedtebb. Éppencsak vége van a fűtésszezonnak, máris áttérnek a légkondicionálás használatára. A szervezetünknek azonban nem ennyire egyszerű az átállás, hogy csak benyomunk egy másik gombot. Ugyanez igaz arra, amikor a kinti hőségből belépünk az épület hűvös levegőjére, vagy ott tartózkodunk egész nap, esetleg autóban használjuk a kellemesnek bizonyuló hűtést.

Gyakori, hogy az adott pillanatban nem is érezzük, hogy problémát okozhat a hűtött levegő. Felhevült testünknek még jól is esik - legalábbis az adott pillanatban azt hisszük. Csakhogy az ember érzékenyebben reagál a melegről hidegre való váltásra, mint fordítva. A hirtelen hűvös befújt levegő ugyanúgy veszélyt rejt magában, mintha egész nap a fridzsiderré változtatott épületben, vagy kocsiban ülünk. 

A légkondit ma már nehéz elkerülni, hiszen egyre több helyen alkalmazzák, és sok esetben hálásak is vagyunk érte, ha nem kell hőgutát kapnunk nyáron azon a helyen, ahol éppen tartózkodunk. Azonban a megelőzésre figyeljünk és legyünk körültekintőek! Ha rajtunk múlik, akkor akármennyire is melegünk van, ne kapcsoljuk jéghidegre és maximális fokozatra a légkondicionálást, hanem fokozatosan hűtsük le magunk körül a levegőt, sőt ha tehetjük, a készülék ne közvetlenül ránk fújja azt. 

Amennyiben a légkondit nem mi szabályozzuk, úgy ne legyünk restek felkészülni: inkább terítsünk magunkra egy kendőt, vegyünk fel egy vékony kardigánt, és ezeket mindig hordjuk magunknál! Ne tévesszen meg minket az általános gondolat, miszerint "nyár van, pólóban kell lenni" - mindez még nyáron sem igaz egy 18 - 21 fokosra hűtött hőmérsékletű helyiségre, főleg akkor, ha a kinti 30 fokos melegből lépünk be oda, és tartózkodunk ott. 

Mindemellett a másik problémaforrás, ha a légkondicionáló berendezéseket nem tisztítják megfelelően. Ebben az esetben sok baktérium forrásai lehetnek ezek a készülékek. Így ha rajtunk múlik, mindig figyeljünk oda erre, legalább az autónkban és az otthonunkban!

Fotó:
Pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.