Menü

Óvatosan a légkondival!

  • Dátum: 2015.06.14., 16:02

Mostanság a nyáron előforduló megfázások egyik leggyakoribb okozója: a légkondi. Óvatosan bánjunk a használatával, és a légkondicionálást alkalmazó épületekben jobban öltözzünk fel, különben könnyen megfázás lehet a vége még nyáron is!

Manapság a légkondik használata egyre elterjedtebb. Éppencsak vége van a fűtésszezonnak, máris áttérnek a légkondicionálás használatára. A szervezetünknek azonban nem ennyire egyszerű az átállás, hogy csak benyomunk egy másik gombot. Ugyanez igaz arra, amikor a kinti hőségből belépünk az épület hűvös levegőjére, vagy ott tartózkodunk egész nap, esetleg autóban használjuk a kellemesnek bizonyuló hűtést.

Gyakori, hogy az adott pillanatban nem is érezzük, hogy problémát okozhat a hűtött levegő. Felhevült testünknek még jól is esik - legalábbis az adott pillanatban azt hisszük. Csakhogy az ember érzékenyebben reagál a melegről hidegre való váltásra, mint fordítva. A hirtelen hűvös befújt levegő ugyanúgy veszélyt rejt magában, mintha egész nap a fridzsiderré változtatott épületben, vagy kocsiban ülünk. 

A légkondit ma már nehéz elkerülni, hiszen egyre több helyen alkalmazzák, és sok esetben hálásak is vagyunk érte, ha nem kell hőgutát kapnunk nyáron azon a helyen, ahol éppen tartózkodunk. Azonban a megelőzésre figyeljünk és legyünk körültekintőek! Ha rajtunk múlik, akkor akármennyire is melegünk van, ne kapcsoljuk jéghidegre és maximális fokozatra a légkondicionálást, hanem fokozatosan hűtsük le magunk körül a levegőt, sőt ha tehetjük, a készülék ne közvetlenül ránk fújja azt. 

Amennyiben a légkondit nem mi szabályozzuk, úgy ne legyünk restek felkészülni: inkább terítsünk magunkra egy kendőt, vegyünk fel egy vékony kardigánt, és ezeket mindig hordjuk magunknál! Ne tévesszen meg minket az általános gondolat, miszerint "nyár van, pólóban kell lenni" - mindez még nyáron sem igaz egy 18 - 21 fokosra hűtött hőmérsékletű helyiségre, főleg akkor, ha a kinti 30 fokos melegből lépünk be oda, és tartózkodunk ott. 

Mindemellett a másik problémaforrás, ha a légkondicionáló berendezéseket nem tisztítják megfelelően. Ebben az esetben sok baktérium forrásai lehetnek ezek a készülékek. Így ha rajtunk múlik, mindig figyeljünk oda erre, legalább az autónkban és az otthonunkban!

Fotó:
Pixabay.com

Már csekély testsúlycsökkentés mérsékli a társbetegségek kezelésére fordított gyógyszerek költségeit

Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Tényleg napi 10.000 lépést kell sétálni?

A legtöbb okostelefon gyártója nagyon modern, a rendszerből eltávolíthatatlan alkalmazásokkal igyekszik megszínesíteni a mindennapjainkat. Sokunknak biztos lépésszámláló is található a telefonján. De vajon elég-e az általuk előírt napi 10.000 lépés az egészséghez? Erre keresünk most választ.

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?