Menü

A szexfüggőség létező fogalom

Függeni sok mindentől lehet: az ismert szenvedélyek közé tartoznak a kávé, a cigaretta, az alkohol, valamint a drogok. A játékszenvedély ma már az ismertebb függőségek közé tartozik, amikoris a szenvedélybeteg bármennyi pénzt eljátszik, ami a keze közé kerül, nem törődve ennek következményeivel. Nem tudhatjuk, mennyire szorult vissza ez a jelenség azzal, hogy korlátozták a játékgépek elhelyezésének lehetőségét hazánkban. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a szexuális élet területén is jelentkezhet a játékfüggőséghez hasonlítható szenvedélybetegség.

A szex endorfint, azaz boldogsághormonokat termel - nem véletlen, hogy sokan a csokoládéhoz hasonlítják, mint édes élvezetet. Innen indul a függőség kialakulása: a szexfüggők, mint általában a szenvedélybetegek, valamilyen hiányt szeretnének pótolni az életükben. Lehet az például a szeretethiány valamilyen formája. Nem biztos, hogy a probléma eredetét a jelenben kell keresni. Elképzelhető, hogy a függő az aktuális figyelmet hiányolja, de akár gyerekkori eredetű is lehet a hiányérzet, amit pótolni szeretne. 

A szexfüggőség azért kevésbé ismeretes jelenség, mert sokan összekeverik az erős szexuális vággyal. Mivel az emberek nem egyforma libidóval rendelkeznek, azaz van, aki jobban kívánja a szexet, míg másoknak alacsonyabb szexuális aktivitás is elegendő, így nehéz lehet behatárolni, hogy hol van az a pont, amikor már függőségről beszélünk. A választ a hétköznapi életben kell keresni, nem pedig az ágyban. 

A szexfüggő életére erősen hatással van szenvedélye: a játékszenvedéllyel küzdőhöz hasonlóan gondolatai folyamatosan szenvedélye tárgya körül forognak, azért bármit megtesz, kockáztat, és egy lapra tesz fel. A szexfüggő esetén nem arról van szó, hogy a megcsalást, a "csajozást/pasizást" áhítja, hanem a folyamatos szexen, az élvezet fenntartásán van a hangsúly. Olyan ez számára, mint egy hullámvasút: szex közben jól és boldognak érzi magát, de amint nem szexuális helyzetben van, máris eluralkodik rajta a letörtség, és újra vágyakozik az izgalom, a szenvedély érzésére. Hiszen akkor érzi magát boldognak, teljesnek - más hétköznapi öröm azonban már nem tudja kielégíteni. Jellemző, hogy szinte gondolkodás nélkül kockáztatja a családi életét, a munkahelyét, vagy bármi mást annak érdekében, hogy pillanatnyi kielégülést élhessen át. Pontosan úgy, mint ahogy az alkoholisták is sok mindenre hajlandóak egy újabb pohár ital érdekében. Ezt persze kísérhetik lelkiismeret-furdalással terhelt szakaszok, de ebből is egy ördögi kör válik: a gyülekező felhők elől ismét a szexbe menekül a szexfüggő személy. 

A jelenségre ugyanaz igaz, mint más szenvedélybetegségre, hogy komolyabb probléma esetén már nem megoldás a szidás, az ostorozás. A függőnek fel kell ismernie függősége tárgyát, és azt, hogy élete a szenvedélye miatt kikerült az irányítása alól, és függése eluralkodott rajta. Csak a beismerést követően lehetséges a gyógyulás, amely mindig az első lépés a megoldás felé. A változáshoz pedig a mélyen rejlő okokat kell feltárni és kezelni: terapeuta segítségével lehet megkeresni, hogy mi okozza a hiányérzetet, és hogyan lehet azt kezelni mind a múltban, mind pedig a jelenben. Segítséget kérni ebben az esetben sem szégyen: a szakemberek pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez a fajta függőség sem különbözik a többitől - és talán nem is gondolnánk, de a jelenség nem is olyan ritka.  

Jövő héten folytatjuk a témát, és a pornófüggőség jelenségével foglalkozunk. 

Fotó:
Pixabay.com

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.