Menü

Kékszalag: taktika és gyorsaság

  • Dátum: 2015.06.24., 00:07

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj újdonsága a katamaránok számára megrendezésre kerülő Ultra Cup gyorsasági verseny lesz.

A nyári szezon egyik legnépszerűbb balatoni eseménye a július 2-án, csütörtökön 9 órakor, Balatonfüredről rajtoló 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj. A nagyszabású tókerülő vitorlás verseny hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mintegy hatszáz hajót és több tízezer érdeklődőt várnak a szervezők.

- Egyre többen sportolási céllal is felismerik Balatonfüred tökéletes adottságait, és szabadidejükben az aktív pihenést választják. Több száz főt megmozgató rendezvényeink vannak, említhetem a kerékpár, a maraton, a triatlon versenyeinket, és ebbe a sorba tartozik a jó értelembe vett turisztikai termékünk, a Kékszalag. Balatonfüredről rajtol a verseny, és ide is érkeznek be a csodálatos teljesítményt megvalósító versenyzők. Aki azt hiszi, a Kékszalag egy könnyed hajózás, az nagyon téved. A nemrég lezárult világkupa versenyünk a külföldi delegátusok szerint a legjobb szervezés volt, a Kékszalag tekintetében pedig már megszoktuk, hogy kiváló a szervezés. Sok sportoló érkezik hozzánk, az a feladatunk, hogy ezt a csodálatos hagyományt tovább erősítsük – érvelt Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, majd köszönetet mondott minden támogatónak, aki anyagilag vagy munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

- A Kékszalag egy ünnep, egy fogalom. Amikor 1934-ben létrehozták a versenyt, az volt a cél, hogy a legjobb technikai és szakmai tudással rendelkező hajó nyerje meg. Idén már tíz feletti a katamaránok száma, nagy a készülődés itthon és külföldön is, elindult egy olyan folyamat, ami az egész vitorlássportot előre fogja vinni – mondta Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

- A szárazföld után a víz a második otthonunk. A vízi világkupát követően a Kékszalagnak is fő támogatója lehetünk, mely jól illeszkedik az Audi progresszív és sportos világába. Tíz éve jelen vagyunk balatonfüredi rendezvények támogatásában, tavaly pedig névadó szponzorai lettünk a Kékszalagnak. Az Audi Ultra Cup keretében a legjobb hat hajó számára egy külön gyorsasági versenyt rendezünk, a parti közönség nagy örömére – tájékoztatott Pócs Zsuzsanna, Porsche Hungária Audi márkaképviseletének marketing vezetője.

- A szövetség versenynaptárában 180 verseny kapott helyet, ebben a Kékszalag a legkiemelkedőbb esemény. Sok külföldi hajót várunk, akik akár az abszolút győzelemre is esélyesek lehetnek, izgalmas verseny lesz. Európa leghosszabb és legnagyobb létszámot felvonultató vitorlásversenyéről van szó, a Fifty-fity tartja tavaly óta a rekordot – tájékoztatott Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, majd ismertette a programot.

Lesznek felvezető események, a Fehér Szalag lehetőséget biztosít megismerni a vizet, beállítani a hajókat. A 2szalagot azon katamaránok számára rendezik, akik méretüknél fogva nem indulhatnak a versenyen.

A Juventus rádió, a Lánchíd rádió és a DigiSport élőben közvetít az eseményről, a sportcsatornán a Wimbledoni teniszverseny és a Kékszalag fogja váltani egymást.

Karitatív tevékenység keretében a Lárifári Alapítvány 1000 fő részére vitorlázással egybekötött élménynapot biztosít, és a jougyekert.hu weboldalon jótékonysági akciót hirdettek. A mellrakinfo.hu nagyköveteket toboroz és adományt gyűjt mellrák megelőzése, időbeni felismerése és a gyógykezelések segítése érdekében.

A vitorlásversenyek kiemelt biztonsági felügyelet alatt fognak zajlani.

- A Balaton Fejlesztési Tanács vízbiztonsági fejlesztéseinek eredményét most tudjuk learatni. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen szintű biztonságot kell garantálnunk, folyamatosan kapjuk a jogos és támogató kritikákat a vitorlásoktól, hogy hol kell még javítanunk. Kiváló viharjelzőrendszer és rendészeti tevékenység folyik, a vizimentőkre a súlyosabb események és az irányítás fog hárulni – magyarázta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke.

A sajtótájékoztatón Király Zsolt és Litkey Farkas beszélt a várakozásairól. Az idén is egytestű hajóval versenyző Király Zsolt kilencszer volt második a Kékszalag történetében Litkey Farkas mögött. A tizenegyszeres bajnok méltatta riválisát, aki egyedüliként három európai tókerülő versenyt is megnyert. Litkey Farkas egy svájci, Genfi tóról származó kéttestű hajóval vág neki az idei versenynek.

- Egy jó hírű, nagy teljesítményű hajóról van szó, amivel meg lehet nyerni a Kékszalagot. Gyakorlatilag ugyanaz a csapat segíti a munkámat, egyetlen pozícióban kellett változtatnunk. Taktikus versenyre van szükségünk, mert így erősebbek tudunk lenni, de egy sebességi versenytől sem ijedünk meg – beszélt várakozásairól Litkey Farkas.

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj mezőnye légvonalban mintegy 155 kilométert fog telje­síteni, az útvonal az idei évben is a megszokottak szerint alakul: Balatonfüred - Paloznak - Tihany - Hajógyári-öböl - Balatonfüred. További információk a kekszalag.hu weboldalon találhatók.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők a mentőmellény használatára hívták fel a figyelmet egy közös fotó elkészítésével.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.