Menü

Kánikula: így segítsünk magunkon és másokon!

  • Dátum: 2015.07.03., 12:03

Végre beindult a strandszezon, szikrázik a nap és felmelegedtek az álló és folyóvizek is az ország területén. Most már bátran álmodozhatunk arról, hol is töltsük a nyári szabadságot és mit vigyünk magunkkal. A nagy felszabadultságban azonban nem szabad megfeledkezni azokról a veszélyforrásokról, amiket ez a nagy meleg rejthet és fontos, hogy rászánjunk öt percet az életünkből arra, hogy végiggondoljuk, tudjuk-e mire kell vigyáznunk, és ha gond van, merjünk cselekedni.

Ismert tény, hogy a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát. A TEVAgy a Hős! csapata összeszedte, hogy mire érdemes figyelni a vízpart mellett a nagy melegben és hogyan reagáljunk, ha valaki éppen mellettünk esik össze.

„Vannak alapvető szabályok, amikkel érdemes tisztában lenni. Ezeket általában mindenki tudja, de betartani valahogy már nehezünkre esik, pedig van, hogy az életünk múlhat rajta. Hiszen egy szívbeteg vagy idősebb ember szervezete sokkal rosszabbul tud reagálni a hőségre. Alap tehát, hogy 11 és 14 óra között ne menjen ki senki a napra. Vonuljunk árnyékba és igyunk rengeteg folyadékot. A nagy melegben ugyanis a kiszáradás az egyik legnagyobb veszélyforrás a napszúrás mellett. 3-4 liter folyadékot érdemes elfogyasztanunk egy nap, és természetesen nem alkoholtartalmú italokra gondolunk. Tartózkodjunk árnyékban, védjük fejünket a közvetlen napsugárzástól, megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget hordjunk!” – mondja Klupács Péter mentő-technikus.

Ha vízparton vagyunk, fokozatosan szoktassuk hozzá testünket a hideg vízhez. Jól ismert tény, hogy felhevült testtel nem szabad hirtelen vízbe ugrani, hiszen a hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást okozhat. A búvárreflex aktiválódása az arc és a homlok hirtelen hideghatása esetén életveszélyes szívritmuszavart vagy keringésleállást okozhat.

Mit tegyünk, ha látjuk, hogy valaki összeesett és nem mozdul a parton, vagy lebeg a víz tetején?

Először is merjünk odamenni hozzá, ez nagyon fontos! Ha vízben van, vigyük ki a partra és fektessük a talajra árnyékban. Szegjük hátra a fejét és nézzük meg, lélegzik-e. Ezzel már biztosítottuk is neki a szabad légutakat. Ha lélegzik, akkor hívjunk mentőt és amíg kiérnek, biztosítsunk légutat és legyezzük a földön fekvőt. Ha viszont nem lélegzik, akkor nincs más dolgunk, mint azonnal nyomni a mellkast, hiszen ebben az esetben a hirtelen szívhalál bekövetkeztében csupán 4 percünk van addig, míg az agysejtek végleges károsodást nem szenvednek. Miközben nyomjuk a mellkast, a körülöttünk lévők tudják hívni a mentőket.

A helyes nyomást nagyon egyszerűen el lehet sajátítani és akár otthon is gyakorolni, hogy ha vészhelyzet adódik, már reflexszerűen tudjuk alkalmazni a tanultakat. Nem kell hozzá más, csak egy gumilabda, vagy strandlabda akár, és egy 100 BPM ritmusú zene. A helyes technikáról és a folyamatról részletesen a ww.tevagyahos.hu oldalon lehet olvasni, ahol számtalan zenét is találhat bárki a gyakorlásra.

Ha úgy adódik, merjünk életet menteni!

Forrás, fotó:
Arteregó

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?