Menü

Kommunikációs patthelyzetek

Ismerős az a helyzet, amikor bármennyire is igyekszünk vágyainkat kifejezni, az valahol félrecsúszik, félreértelmeződik? A szakértők szerint ez nagyon is általános jelenség a kommunikáció világában, vagyis, hogy kifejezéseinket környezetünk másképp értelmezi, mint ahogy mi gondoljuk.

Lépten-nyomon szembesítenek bennünket azzal, hogy a kapcsolatokat a kommunikáció minősége határozza meg leginkább. Ugyanakkor, amikor a fent említett helyzettel állunk szemben nap, mint nap, úgy érezhetjük, parttalanul próbáljuk kifejezésre juttatni vágyainkat, mert azok vagy süket fülekre találnak, vagy félreértelmeződnek.

Sokaknak ismerős lehet az a helyzet is, hogy szeretnénk, ha a párunk meglepne minket, de ha ezt nekünk kell kimondanunk, akkor a várt hatás elmarad, nincs igazi meglepetés. Ha viszont nem fejezzük ki egyértelműen vágyainkat, hanem elvárjuk, hogy a másik kitalálja azokat, akkor megint csak könnyen a csalódás útján találhatjuk magunkat.

Ezek tipikus, és nagyon gyakori kommunikációs csapdák, ilyen esetekben a megfelelés eleve kizárt. De ha felismerjük ezeket a kommunikációs patthelyzeteket, és türelemmel viszonyulunk hozzájuk, kevésbé érezzük majd a tehetetlenségből adódó frusztrációt. Igen, mondani könnyű, hogy a kapcsolat alapja a kommunikáció, és vágyainkat kifejezésre kell juttatni, valamint megfelelően kell dekódolni partnerünk elvárásait, de valójában ez egy nagyon bonyolult feladat.

Fotó:
Pixabay.com

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.