Menü

Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért

Hallott már a goji bogyóról, más nevén a farkasbogyóról? A hazánkban egyelőre kevésbé ismert gyümölcs rendkívüli hatásokkal rendelkezik. Kiváló rágcsálnivaló lehet, és helyettesítheti az egészségtelen nassolnivalókat, ugyanis kisméretű, szárított formában kapható a bioboltokban, egészséges élelmiszereket árusító üzletekben.

No és hogy milyen csoda-hatásokkal rendelkezik? Immunerősítő hatása különleges, ugyanis ez a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Ennek ellenére – ismeret hiányában – általában nem szerepel a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket felsoroló listákon. Talán azért, mert nálunk nem őshonos, a kínai orvoslásnak azonban már többezer éve a részét képezi, sőt, bizonyos kínai tartományokban a lakosok kiemelkedően magas életkorát, és meglepően jó egészségi állapotát is a gojinak tulajdonítják.

Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a bőrt a leégés ellen, és segíti a barnulást. Az A-vitamin tartalom pedig javítja a bőr egészségi állapotát, rugalmasságát, feszességét. Ezzel együtt védi a szemet, mivel annak az egyik legfontosabb vitaminforrása az A-vitamin. Ezen túl olyan további antioxidáns összetevőt is tartalmaz, amely segít az időskori látásromlás megelőzésében, és védi a retinát. A goji bogyó továbbá szembeszáll a szabadgyökökkel, rengeteg antioxidánst és B-vitamint tartalmaz.

Nem csupán szimplán rágcsálva fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk nyerssütemények, édességek egészséges ízesítéseként, vagy teaként is, továbbá tehetjük müzlibe és joghurtba is. A különlegességeket árusító üzletekben goji gyümölcslevet is vásárolhatunk. Azzal viszont számolni kell, hogy a goji mind önmagában, mind gyümölcsléként igen magas áron érhető el. 

Fotó:
Pixabay.com

Tízórais doboz: van élet a szendvicsen túl!

Sokszor okoz fejtörést, hogy mit csomagoljunk iskolás gyermekünk tízórais dobozába. Nézzünk körül, mi mindent tehetünk egy picike uzsonnás dobozba, ami egészséges, finom és garantáltan megeszi a gyerekünk!

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.