Menü

Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért

Hallott már a goji bogyóról, más nevén a farkasbogyóról? A hazánkban egyelőre kevésbé ismert gyümölcs rendkívüli hatásokkal rendelkezik. Kiváló rágcsálnivaló lehet, és helyettesítheti az egészségtelen nassolnivalókat, ugyanis kisméretű, szárított formában kapható a bioboltokban, egészséges élelmiszereket árusító üzletekben.

No és hogy milyen csoda-hatásokkal rendelkezik? Immunerősítő hatása különleges, ugyanis ez a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Ennek ellenére – ismeret hiányában – általában nem szerepel a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket felsoroló listákon. Talán azért, mert nálunk nem őshonos, a kínai orvoslásnak azonban már többezer éve a részét képezi, sőt, bizonyos kínai tartományokban a lakosok kiemelkedően magas életkorát, és meglepően jó egészségi állapotát is a gojinak tulajdonítják.

Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a bőrt a leégés ellen, és segíti a barnulást. Az A-vitamin tartalom pedig javítja a bőr egészségi állapotát, rugalmasságát, feszességét. Ezzel együtt védi a szemet, mivel annak az egyik legfontosabb vitaminforrása az A-vitamin. Ezen túl olyan további antioxidáns összetevőt is tartalmaz, amely segít az időskori látásromlás megelőzésében, és védi a retinát. A goji bogyó továbbá szembeszáll a szabadgyökökkel, rengeteg antioxidánst és B-vitamint tartalmaz.

Nem csupán szimplán rágcsálva fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk nyerssütemények, édességek egészséges ízesítéseként, vagy teaként is, továbbá tehetjük müzlibe és joghurtba is. A különlegességeket árusító üzletekben goji gyümölcslevet is vásárolhatunk. Azzal viszont számolni kell, hogy a goji mind önmagában, mind gyümölcsléként igen magas áron érhető el. 

Fotó:
Pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.