Menü

Szexuális függőségek – őszintén a pornófüggőségről

  • Dátum: 2015.07.12., 18:05

Nemrégiben a szexfüggőségről szóló cikkünket olvashatták, most pedig ígéretünkhöz híven egy másik hasonló, de azonosan kényes témáról, a pornófüggőségről szólunk. Igen, ilyen jelenség tényleg létezik, és adott esetben ugyanolyan komolyan kell venni, mint bármilyen más szenvedélybetegséget.

Ahogy azt a szexfüggőségnél tárgyaltuk, ez ugyanolyan szenvedélybetegségnek számít, mint pl. az alkohol-, vagy drogfüggőség. Annyiban más a helyzet, hogy tovább rejtve maradhat, így káros hatásai később érzékelhetőek. Kiindulási oka többféle lehet: eredhet például a valóságos szexuális tapasztalatok során tapasztalt kudarcból, önbizalomhiányból, vagy az úgynevezett ingerfüggőségből, a pornófilmekben ugyanis minden sokkal szebb és izgalmasabb, mint a való életben. Nem is csoda – egy pár perces jelenetet órákig forgatnak, erre azonban a néző ritkán gondol. Mint ahogy más szenvedélybetegségek esetén, a realitásnak már itt sincs tere – a függő képtelen átgondolni, hogy milyen hátrányai származnak, származhatnak a függőségéből.

A pornófüggőség esetén ilyen lehet például, hogy az illető képtelen kapcsolatot kialakítani, hiszen az már nem nyújt igazi örömet a számára, vagy ha párkapcsolatban, házasságban él, akkor az átlagos szexuális élet már nem kielégítő a számára. Szex közben, vagy szexen kívül is szüksége van a pornófilmekre, mivel csak az ad számára kielégítő izgalmat. Sajnos ez a típusú függőség szexuális kiégéshez vezet, és adott esetben egyre extrémebb helyzeteket, filmeket igényel az alany.

A függőség kezelésére pedig ugyanaz érvényes, mint amit a szexfüggőség esetén tárgyaltunk. Veszekedéssel, sértődéssel, vádaskodással nemigen érhetünk el eredményt. Inkább őszinte beszélgetésre van szükség. A megoldás pedig a terapeuta asztala: szexuálterapeutához érdemes fordulni a probléma kezelése érdekében, aki nem csupán a felszínes helyzettel, hanem a mélyebb kiváltó okokkal is foglalkozik.

Az bizonyos, hogy ha a pornófüggő személy párkapcsolatban él, akkor a pár másik tagja részéről nagy türelemre van szükség. A helyzet megoldható, de csak akkor, ha a szenvedélybeteg nyitott a változásra, és felismeri, hogy felülkerekedett rajta a függősége. 

A szexfüggőségről szóló cikkünket itt olvashatja el: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-06-17/a-szexfuggoseg-letezo-fogalom

Fotó:
Pixabay.com

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.