Menü

Félúton a dohányzás és a nem dohányzás között

Az úgynevezett e-cigaretták létezésük óta izgatják a dohányzók és főként a leszokni vágyók fantáziáját. De hogyan lehet úgy cigizni, hogy közben nem is cigizel? Hát, az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy sehogy.

Az utóbbi években rengetek pro és kontra érv sorakozott fel egymással szemben az e-cigarettázás kapcsán. Az egyik oldal szerint az (ízesített, sokszor nikotintartalmú) párát kibocsátó eszköz hatékonyan használható az igazi cigizésről való leszokásban, holott ezt semmi sem bizonyítja.

Ahogyan azt sem, hogy az e-cigaretta káros lenne az egészségre, igaz, erre azt szokták mondani, még nem létezik olyan rég régóta a technológia, hogy ez igazán kutatható legyen. Pontosabban hiányoznak a hosszú távú hatástanulmányok.

Az e-cigi pártiak azt mondják, jobb, ha ezt szívják, mint az igazit, míg az ellenzők szerint az eszköz nem jelent igazi alternatívát. Sőt, inkább a dohányost bent tartja a „körben”, azaz megmarad a függőséghez való ragaszkodás, és erről az útról nagyon könnyű visszafordulni.

Az erős dohányosok közül viszont sokan dicsérik, mondván, másképp nem sikerült volna eldobni azt a napi másfél-két doboz cigit. Azt mondják, hogy a hagyományos cigaretta sokkal ártalmasabb az egészségre, mint az elektromos változat, azonban utóbbi semmiképpen sem jobb, mint a nem dohányzás.

Sokak szerint az e-cigi épphogy gyengíti az igazi leszokás akaratának kibontakozását, sőt, akár segítheti a rászokásét. Ha így van, ha nem, félig dohányozni biztosan nem lehet, legalábbis az évszázados tapasztalatok alapján, hosszútávon semmiképp.

Fotó: 
Pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?