Menü

A fesztiválok veszélyei - Fesztiválbetegségek

  • Dátum: 2015.07.15., 08:32

Őrületes koncertek, végtelen élmények, új barátságok és feledhetetlen emlékek. Senkinek sem kell bemutatni a Sziget, Volt, EFOTT, Művészetek völgye, Balaton Sound, Be My Lake vagy bármelyik másik sikeres nyári fesztivált. A féktelen bulizáson kívül azonban különböző fertőzési veszélyeket is rejt egy-egy ilyen esemény, amelyek ellen jobb felkészülni. Sajnos a fesztiválok a járványok melegágyai, hiszen több fertőző betegség kiindulópontjai lehetnek. Néhány megfontolt lépéssel és óvintézkedéssel azonban könnyen megelőzhetők a kellemetlen meglepetések. A nagy látogatottságú zenei rendezvényeken többnyire négy eltérő csoportba sorolható fertőzéssel kell számolni: húgyúti fertőzések, gombás fertőzések, ételmérgezés és szexuális úton terjedő fertőzések. Ezek felbukkanásának esélyét jól jellemzi, hogy sokszor “fesztiválbetegségeknek” is nevezik őket. Nézzük sorban, milyen tünetekkel járnak és miképp érdemes védekezni ellenük.

Húgyúti fertőzések

A fesztiválok szervezői általában igyekeznek mindent megtenni az elfogadható higiéniás körülményekért, de a hatalmas tömeget kiszolgálni nem könnyű feladat. A nyilvános illemhelyek és zuhanyzók állapota gyakran messze van az ideálistól. De még azok a közös helyiségek is sok veszélyt tartogatnak, amelyek első pillantásra tisztának tűnnek.

Főként a lányokat, hölgyeket érinti a probléma, mert a rövidebb húgycső miatt nagyobb eséllyel kaphatnak húgyúti fertőzéseket. A betegség tünete lehet a a gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom és a véres vizelet. Enyhébb esetben kezelhetők vörösáfonya- vagy tőzegáfonya kapszulával, de komolyabb tünetek jelentkezésekor antibiotikumra van szükség. A diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése előtt laborvizsgálatokra is szükség lehet. Nem kell megijedni, ha vér- vagy vizeletmintát kérnek, hiszen a pontos labordiagnosztikai eredmény segít az orvosnak a hatékonyabb kezelésben, ezáltal a gyorsabb gyógyulásban is. A legjobb persze megelőzni a fertőzést. A legegyszerűbb megoldás a repülőterek vagy éttermek mosdóiban is alkalmazott, papírból készült WC-ülőke fedő. Nem foglal sok helyet és bárhol olcsón beszerezhető.

Gombás fertőzések

Szintén a közös illemhelyiségek és tisztálkodó helyek átka a gombás fertőzés. Téves azt feltételezni, hogy ez a típusú fertőzés csak a lábujjakat, lábkörmöket fenyegeti. Sajnos a bőr bármelyik pontján megjelenhetnek tünetei, és a bőrbetegségen kívül emésztési rendellenességért, korpáért vagy akár nőgyógyászati betegségekért is felel. A rossz hír, hogy nehéz védekezni ellene. A leghasznosabb ilyenkor papucsot húzni valamennyi zuhanyzás alkalmával, a gyakori tisztálkodás és az intim törlőkendő használata. Ha mégis baj történik, arra a bőrön megjelenő vörös foltok, viszketés és hámló, égető bőr figyelmeztet. A kisebb területen megjelenő, enyhén viszkető foltok a megfelelő krémekkel vagy gélekkel legyőzhetők, de súlyosabb esetben minél előbb fel kell keresni egy szakorvost.

Ételmérgezés

A szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerekben félóránként megkétszereződik a baktériumok száma. Ennek tudatában még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik a nyári fesztiválokra jellemző hőségben az étellel. Nem véletlen, hogy az otthon elkészített, vagy reggelt vásárolt szendvics pár órával később már egy “szalmonellabomba”. Sajnos a rendezvényeken működő büfék, vendéglátóhelyek sem készülnek fel minden esetben a hőségre, vagy egyszerűen nem tartják be az előírásokat. Ilyenkor számítani lehet ételmérgezésre vagy rosszabb esetben tömeges fertőzésre. A betegség általában láz, hányinger és hasmenés formájában jelentkezik. Egy-egy gyomorrontás magától is elmúlik pár nap alatt, de egy veszélyesebb ételmérgezés vagy szalmonellafertőzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Komolyabb rosszullét és hányás után érdemes a kiöklendezett anyagból eltenni egy kis mintát. Elsőre meglehetősen gusztustalannak hangzik, ám a hányásminta a vizsgálat után sokat segít a labornak és az orvosnak, hogy mielőbb tisztázzák a fertőzés okát és a megfelelő gyógymódot. A baj megelőzése érdekében érdemes alaposan megmosni a helyszínen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket, kerülni kell a gyanús szagú vagy színű ételeket és ilyenkor nem ajánlatos a tejtermékek, vagy tej alapú élelmiszerek fogyasztása sem.

Szexuális úton terjedő fertőzések

Zene, ital, pörgés, eufória… Talán mondani sem kell, hogy a fesztiválok alatt szinte mindent szabad, és ilyenkor gyakoriak az egyéjszakás kalandok. Sokan úgy vélik, hogy a nemi betegségektől csak akkor kell félniük, ha partnerük nem elég “megbízható”. A szeleburdi tinilányok gondolkodnak így! Soha nem szabad kockáztatni! Néha elég egy szenvedélyes csókolózás a bajhoz, hiszen léteznek nyállal terjedő betegségek is, mint például a mononukleózis. Amennyiben ott helyben fellángol az olthatatlan szerelem, és nem lehet parancsolni a vágynak, akkor mindenképpen ajánlatos óvszert használni. Minden alkalommal! Így megelőzhetők az olyan kellemetlen, vagy veszélyes fertőzéseket, mint a kankó, szifilisz vagy a HIV-vírus. Ha mégis megtörténik a baj, a kellemetlen tünetek pár napon belül jelentkezhetnek. A kezelés menete hasonló a húgyúti fertőzésekéhez. Először ebben az esetben is a pontos laboreredményekre van szükség. A legjobb ilyen esetben a már hazánkban is működő, úgynevezett labormedicina intézet valamelyikéhez fordulni, amelyekben a vizsgálatokat nem egyszerű kémiai reakcióként, hanem a gyógyítás részeként kezelik. Így a laboros szakemberek még inkább bekerülnek a gyógyítás folyamatába, és nem csupán számokat, eredményeket látnak, hanem az embert is a minták mögött.

A legjobb persze az, ha nincs szükség a vizsgálatokra és egészségesen, probléma nélkül telik a nyár. Egy kis elővigyázatosság és odafigyelés elegendő, hogy a fesztivál valóban gondtalan szórakozás és a barátokkal együtt töltött felejthetetlen élmény maradjon. Nem marad más hátra, mint élvezni a jó időt és a rendezvényeket.

Forrás, fotó:
Momentum mundi

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.