Menü

Ijesztő dolgokat művelnek a cukros italok

Sajnos sokszor hiába tudjuk egy adott termékről/termékcsoportról, hogy káros az egészségre, évekbe telik azt bebizonyítani. A tudatosítással, figyelemfelkeltéssel, felvilágosítással és újabb kutatásokkal töltött időszak alatt rengetegen esnek áldozatul.

Általában hosszú időbe telik, amíg valamilyen népszerű és sokat használt, de bizonyítottan egészségtelen élelmiszer „kimegy a divatból”. Amíg sikerül kivonni a forgalomból, addig többen betegszenek és halnak meg, mint azt gondolnánk.

Így van ez a cukros üdítőkkel is, amelyek népszerűsége nem csökkent az elmúlt időszakban. Sőt. Pedig számos tanulmány bizonyította, hogy súlyos megbetegedések hozhatóak kapcsolatba a fogyasztásukkal. Elsősorban a cukorbetegség, de különböző szív és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések is. Ezek jó része halálos kimenetelű.

A szénsavas és cukortartalmú üdítőitalok azért különösen veszélyesek, mert a gyerekek, fiatalok körében hódítanak. Gyorsan kedveltté válnak és az élvezők rászoknak a fogyasztásukra, s ami még rosszabb, a nagy mennyiségű fogyasztásukra. A helyzet csak némileg javul felnőtt korban, és sajnos sok szülőben sincs annyi tudatosság (és ismeret), hogy gyerekeit óvja a kifejezetten káros folyadékoktól. Nemcsak a szénsavas üdítőktől, hanem a buborékmentes, de magas cukortartalmú termékektől is.

Több országban is súlyos a probléma, a cukorbetegek aránya ijesztően nagy a fiataloknál.

Fotó:
Pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.