Menü

Kipróbáltuk – a cickafarkfű valóban csillapítja a menstruációs vérzést

Nem véletlenül mondják, hogy a természet tárháza mindenre talál valamilyen megoldást… A legtöbb gyógynövényünk teljesen ingyen, a közvetlen természeti környezetünkben elérhető. Ilyen például a cickafarkfű, amely női nemi hormont tartalmaz, és kiváló görcsoldó, valamint vérzéscsillapító hatásáról ismert. Arról már szóltunk korábban, hogy felfázás esetén kiváló gyógymód, ezúttal pedig a menstruációs vérzéscsillapító hatását teszteltük. Az eredmény megdöbbentő.

Tesztalanyunk két egymást követő ciklusban, két különböző időszakban szedett növényből, kissé eltérő időpontban kezdte a cickafarkfűből főzött gyógytea fogyasztását. A vérzéscsillapító hatás mindegyik esetben igazolható volt.

Az első menstruációs ciklus idején a menzesz kezdetét követő 1-2. nap között kezdte a tea fogyasztását. A tea házilag szedett növényből készült, de nem a fővirágzás idején került betakarításra a növény. Ez azt jelenti, hogy a cickafarkfű csúcsidőszaka júniustól kezdődik, ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. Az egyéb időszakokban szedett növény is hatásos lehet, csak kisebb mértékben, vagy több kell belőle az azonos hatás eléréséhez. A májusban szedett növény tehát tartalmazhatott kevesebb hatóanyagot, de a vérzéscsillapító hatás így is beigazolódott: a ciklus ideje minimum egy, maximum két-három nappal lerövidült attól függően, hogy a kísérő-, vagy utóvérzést is beleszámoljuk-e, amely ez esetben teljes mértékben elmaradt.

Második alkalommal a főszezonban szedett növényből készült tea került tesztelésre, és azonnal, a menstruációs ciklus kezdetekor elkezdte fogyasztani a tesztelő. Naponta kb. egy liter, kisebb maroknyi teafűből készült teát fogyasztott el. A vérzés ideje pedig a minimum öt napról mindössze kettő napra csökkent!

Most van a cickafarkfű virágzása, amely várhatóan kb. októberig tart. A növényt ne gyökerestől szedjük, hanem csak a felső részét, majd vagy frissen, azonnal készítsünk belőle teát, vagy szárítsuk meg. Érdemes belőle jócskán szedni, majd befőttesüvegben tárolni, hogy a későbbiekben is rendelkezésünkre álljon a teafű. A cickafarkfű szinte mindenhol megtalálható a természetben, javasolt olyan helyről betakarítani, ahol nem járnak autók, így a növény tiszta. Jó hír, hogy akár otthon is ültethetünk cickafarkat. Azt azonban érdemes tudni, hogy a boltokban kapható teafüvek hatása minden esetben jóval alulmarad az egyénileg szedettel szemben.

Aki erős menstruációs vérzéssel, görcsökkel kísért ciklussal rendelkezik, annak mindenképpen hatásos lehet egy ilyen segítő gyógynövény. Kérdés, hogy a vérzés állandó csillapítása milyen befolyással lehet a szervezetre, legalábbis a fent leírt mértékben. Érdemes nőgyógyásszal, vagy természetgyógyásszal konzultálni ez ügyben. Viszont a nyár, nyaralások idején biztosan jól jöhet a ciklus lerövidülése. 

Fotó:
Pixabay.com

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

A szelfi diszmorfia önbizalom romboló hatása

Sokak szerint a szelfizés a mai, önimádó, egocentrikus generáció hóbortja. Viszont egy önarcképfotó sokkal többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki modellt varázsolhat magából. A baj akkor jön el, amikor belenézünk a tükörbe és látottakkal nem vagyunk megelégedve.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Magányosan vagy állattal lakásban?

Talán emberek tízezrei viaskodnak a kérdéssel, hogy maradjanak-e egyedül egy tiszta lakásban, vagy inkább fogadjanak maguk mellé egy társat, aki után viszont bizony gyakran kell takarítani, és a higiéniára is ügyelni kell. Hogyan döntsünk?