Menü

Kipróbáltuk – a cickafarkfű valóban csillapítja a menstruációs vérzést

Nem véletlenül mondják, hogy a természet tárháza mindenre talál valamilyen megoldást… A legtöbb gyógynövényünk teljesen ingyen, a közvetlen természeti környezetünkben elérhető. Ilyen például a cickafarkfű, amely női nemi hormont tartalmaz, és kiváló görcsoldó, valamint vérzéscsillapító hatásáról ismert. Arról már szóltunk korábban, hogy felfázás esetén kiváló gyógymód, ezúttal pedig a menstruációs vérzéscsillapító hatását teszteltük. Az eredmény megdöbbentő.

Tesztalanyunk két egymást követő ciklusban, két különböző időszakban szedett növényből, kissé eltérő időpontban kezdte a cickafarkfűből főzött gyógytea fogyasztását. A vérzéscsillapító hatás mindegyik esetben igazolható volt.

Az első menstruációs ciklus idején a menzesz kezdetét követő 1-2. nap között kezdte a tea fogyasztását. A tea házilag szedett növényből készült, de nem a fővirágzás idején került betakarításra a növény. Ez azt jelenti, hogy a cickafarkfű csúcsidőszaka júniustól kezdődik, ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. Az egyéb időszakokban szedett növény is hatásos lehet, csak kisebb mértékben, vagy több kell belőle az azonos hatás eléréséhez. A májusban szedett növény tehát tartalmazhatott kevesebb hatóanyagot, de a vérzéscsillapító hatás így is beigazolódott: a ciklus ideje minimum egy, maximum két-három nappal lerövidült attól függően, hogy a kísérő-, vagy utóvérzést is beleszámoljuk-e, amely ez esetben teljes mértékben elmaradt.

Második alkalommal a főszezonban szedett növényből készült tea került tesztelésre, és azonnal, a menstruációs ciklus kezdetekor elkezdte fogyasztani a tesztelő. Naponta kb. egy liter, kisebb maroknyi teafűből készült teát fogyasztott el. A vérzés ideje pedig a minimum öt napról mindössze kettő napra csökkent!

Most van a cickafarkfű virágzása, amely várhatóan kb. októberig tart. A növényt ne gyökerestől szedjük, hanem csak a felső részét, majd vagy frissen, azonnal készítsünk belőle teát, vagy szárítsuk meg. Érdemes belőle jócskán szedni, majd befőttesüvegben tárolni, hogy a későbbiekben is rendelkezésünkre álljon a teafű. A cickafarkfű szinte mindenhol megtalálható a természetben, javasolt olyan helyről betakarítani, ahol nem járnak autók, így a növény tiszta. Jó hír, hogy akár otthon is ültethetünk cickafarkat. Azt azonban érdemes tudni, hogy a boltokban kapható teafüvek hatása minden esetben jóval alulmarad az egyénileg szedettel szemben.

Aki erős menstruációs vérzéssel, görcsökkel kísért ciklussal rendelkezik, annak mindenképpen hatásos lehet egy ilyen segítő gyógynövény. Kérdés, hogy a vérzés állandó csillapítása milyen befolyással lehet a szervezetre, legalábbis a fent leírt mértékben. Érdemes nőgyógyásszal, vagy természetgyógyásszal konzultálni ez ügyben. Viszont a nyár, nyaralások idején biztosan jól jöhet a ciklus lerövidülése. 

Fotó:
Pixabay.com

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

Akne, azaz pattanás

Sokakat érint az akne, azaz a pattanás problémaköre és bár serdülőkorban a leggyakoribb, nem csak ők szenvednek tőle.

Életmentő tetoválás?

Mi lenne, ha nagyobb betegségeinkről, érzékenységeinkről azonnal tájékoztathatnánk a többi embert, hogy rosszullét esetén ne nézzenek alkoholistának, és merjenek segíteni?

Közel 300 elsősegélynyújtó bizonyított Miskolcon

Hőlégballonos baleset Miskolc felett, tűzriadó miatt kialakult vészhelyzet – ilyen és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helytállniuk a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjén résztvevő versenyzőknek. Idén összesen 19 csapat teljesítményét díjazta a zsűri.