Menü

Kipróbáltuk – a cickafarkfű valóban csillapítja a menstruációs vérzést

Nem véletlenül mondják, hogy a természet tárháza mindenre talál valamilyen megoldást… A legtöbb gyógynövényünk teljesen ingyen, a közvetlen természeti környezetünkben elérhető. Ilyen például a cickafarkfű, amely női nemi hormont tartalmaz, és kiváló görcsoldó, valamint vérzéscsillapító hatásáról ismert. Arról már szóltunk korábban, hogy felfázás esetén kiváló gyógymód, ezúttal pedig a menstruációs vérzéscsillapító hatását teszteltük. Az eredmény megdöbbentő.

Tesztalanyunk két egymást követő ciklusban, két különböző időszakban szedett növényből, kissé eltérő időpontban kezdte a cickafarkfűből főzött gyógytea fogyasztását. A vérzéscsillapító hatás mindegyik esetben igazolható volt.

Az első menstruációs ciklus idején a menzesz kezdetét követő 1-2. nap között kezdte a tea fogyasztását. A tea házilag szedett növényből készült, de nem a fővirágzás idején került betakarításra a növény. Ez azt jelenti, hogy a cickafarkfű csúcsidőszaka júniustól kezdődik, ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. Az egyéb időszakokban szedett növény is hatásos lehet, csak kisebb mértékben, vagy több kell belőle az azonos hatás eléréséhez. A májusban szedett növény tehát tartalmazhatott kevesebb hatóanyagot, de a vérzéscsillapító hatás így is beigazolódott: a ciklus ideje minimum egy, maximum két-három nappal lerövidült attól függően, hogy a kísérő-, vagy utóvérzést is beleszámoljuk-e, amely ez esetben teljes mértékben elmaradt.

Második alkalommal a főszezonban szedett növényből készült tea került tesztelésre, és azonnal, a menstruációs ciklus kezdetekor elkezdte fogyasztani a tesztelő. Naponta kb. egy liter, kisebb maroknyi teafűből készült teát fogyasztott el. A vérzés ideje pedig a minimum öt napról mindössze kettő napra csökkent!

Most van a cickafarkfű virágzása, amely várhatóan kb. októberig tart. A növényt ne gyökerestől szedjük, hanem csak a felső részét, majd vagy frissen, azonnal készítsünk belőle teát, vagy szárítsuk meg. Érdemes belőle jócskán szedni, majd befőttesüvegben tárolni, hogy a későbbiekben is rendelkezésünkre álljon a teafű. A cickafarkfű szinte mindenhol megtalálható a természetben, javasolt olyan helyről betakarítani, ahol nem járnak autók, így a növény tiszta. Jó hír, hogy akár otthon is ültethetünk cickafarkat. Azt azonban érdemes tudni, hogy a boltokban kapható teafüvek hatása minden esetben jóval alulmarad az egyénileg szedettel szemben.

Aki erős menstruációs vérzéssel, görcsökkel kísért ciklussal rendelkezik, annak mindenképpen hatásos lehet egy ilyen segítő gyógynövény. Kérdés, hogy a vérzés állandó csillapítása milyen befolyással lehet a szervezetre, legalábbis a fent leírt mértékben. Érdemes nőgyógyásszal, vagy természetgyógyásszal konzultálni ez ügyben. Viszont a nyár, nyaralások idején biztosan jól jöhet a ciklus lerövidülése. 

Fotó:
Pixabay.com

Nyári diákmunkák

Ahogy beköszönt a nyári szünet, a diákokra rászabadul a két és fél hónapnyi szabadidő, amivel olykor nem is tudnak mit kezdeni. A bulizás, nyaralás és fesztiválozás sokba kerül, így érdemes elgondolkodni azon, hogyan kereshetik meg a rávalót.

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.