Menü

Luxuscikké vált a gyerekek nyári tábora?

Lovas tábor, életmód tábor, kézműves tábor, alkotótábor, színjátszótábor, és még ezer félét lehetne felsorolni, hogy milyen tematikus nyári elfoglaltságok érhetőek el a gyerekek számára. Mindenki megtalálhatja közülük a csemetéje személyiségéhez legjobban illeszkedőt. Csakhogy a táborszervezés szinte már egy iparággá nőtte ki magát.

Valaha természetes volt, hogy a gyerek nem csak az osztálykirándulást, de a nyári tábort is valamelyik iskola égisze alatt élvezheti. Ezek az üdülési lehetőségek általában nagyon kedvezőek voltak, szinte minden szülő ki tudta fizetni. Erre is törekedtek a szervezők: a különösebb luxustól mentes, de elérhető gyermeküdültetésre. A különböző intézményeknek, önkormányzatoknak saját nyaralói voltak, így itt olcsón tudták elszállásolni a gyereksereget, az étkezés egyszerű volt (és sok esetben kevés), de hát mit számított, amikor ott hullámzott a Balaton egy héten át, és összejöttek az osztálytársak, iskolatársak?

Mára kicsit átalakult a helyzet. Az iskolai lehetőség egyre kevesebb lett, vannak viszont széles körben elérhető, minden különleges igényt kielégítő táborok. Sokkal kellemesebb elhelyezéssel, hiszen ez már egy megváltozott világ, más a gyerekek (és az őket táborokba küldő szülők) igénye. Legalábbis ezt állítják a táborszervezők is. Már nem csak ott alvós, hanem napközis táborba is mehetnek a gyerekek, akik nem szeretnének máshol aludni, vagy csak a gyermek napközbeni kikapcsolódását, felvigyázását, szórakozását kell biztosítani egy héten át, amíg a szülő dolgozik.

Ezzel egyetemben az árak is átalakultak: bizony igen jelentős kiadást jelent a gyereket nyári táborba íratni. A kevesebbet kereső szülő pontosan annyi ideig dolgozik azért a pénzért, amennyi ideig a csemetéje élvezi a tábor előnyeit. És akkor még csak egy gyerek táboroztatásáról beszéltünk. Ha esetleg több célcsoport korú is van a családban, akkor akár az egyik szülő félhavi fizetése is rámehet egy-egy tábor kifizetésére.

Persze, amennyiben a gyerek is szeretné, sok szülő igyekszik anyagi áldozatot hozni, főleg, ha egyébként dolgoznia kell, és a gyermek sokat lenne egyedül/nagymamával/stb. Viszont elterjedni látszanak az alternatív megoldások is: például a szülők összefognak, és egy-egy hétre fáradtságos munkával megszervezni a gyerekek kikapcsolódását. Vagy valamelyik nagyszülő, nagynéni vállal a saját rokongyermeken kívül több fiatalt is „felvigyázásra”, így a gyerekek együtt lehetnek és jól szórakoznak. Kiválóak ezek a költséghatékony megoldások, ha a szülő pénztárcája számára megterhelőnek bizonyul a nyári táboroztatás. 

Fotó:
Pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.